Следва

Месечен ХОРОСКОП - Май 2015

Защо новороденото ми бебче е непрекъснато неспокойно

Както обещахме, експерти практици в областта на Гинекологията и Педиатрията ще отговарят на вашите въпроси в редовната ни рубрика "Питай ме, питай ме..."

Health преди 8 години

Както обещахме, експерти практици в областта на Гинекологията и Педиатрията ще отговарят на вашите въпроси в редовната ни рубрика "Питай ме, питай ме".

Професионалните съвети по темите, които ви вълнуват, дават специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев", чийто професионализъм е дарил хиляди двойки с щастието да станат родители.

Първите месеци за всяка млада майка, опитваща се да осигури на новороденото си бебенце абсолютен комфорт, винаги са много стресиращи. Колкото и книги за майчинството и отглеждането на първото дете да прочете една жена, те никога не могат да ни подготвят за всички възможни проблемни ситуации, които ще преживеем в този период, нито да ни дадат всички отговори. Затова ролята на специалистите по педиатрия, които имат огромен опит с детските проблеми и техните решения, е изключително важна.

И така, представяме ви проблема и решението на първата ни читателка, която отправи своя въпрос към страхотните специалисти по педиатрия от Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

“Здравейте, имам един въпрос към педиатър, ако е възможно. Дано да ви е удобно и да ми отговорите, защото съм се допитвала до няколко педиатъра вече, а решение нямам. Става въпрос за дъщеричката ми, която е на три месеца. Приспиването ни е някакъв ад, приспивам я на ръце по 20 минути, а тя спи пак по толкова и то само на ръце. Оставя ли я моментално се събужда и плаче. Не може да спи повече от час и половина дори навън в количката. Само на кърма е засега, но не мисля, че това събуждане е от глад, тъй като тя се храни на около два часа, наддава много добре - роди се 4.020 и сега е 7 кг. Стана доста тежичка, постоянно е на ръце, дори когато е будна е неспокойничка и иска винаги да е в мен. Нямам нито една свободна минута, а приспиването става все по трудно - разнасям я из цялата стая, люшкам, шъткам, а тя се криви и е много трудно да премине в състояние на сън. От много време нощем пътуваме по 50-60 км, за да заспи по-дълбоко, а ако си останем вкъщи се приспиваме по n-на брой пъти и докато я оставим скача. Много съм изтощена вече и всички ми препоръчват да я оставям да плаче, но аз наистина не съм способна на това. А тя като се е случвало да плаче повече от две-три минути се захласва, въздухът й излиза и посинява - като духна, взима въздух и наново рев... Давам Дормикинд, но без особен успех. Моля ви, дайте ми някакъв съвет как да улесня приспиването за мен и за нея. Също и как като я приспя, да не я движа в кола, количка или кенгуру, защото наистина е доста трудоемко и изтощаващо. Благодаря ви много! “

Отговаря д-р Стаменов от Медицински комплекс “Д-р Щерев”:

“Здравейте!

По описаните симптоми става ясно, че детето плаче от дискомфорт и болка, свързани с връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Ако се направи прецизна ехография на коремните органи, вероятно ще се установи гастроезофагеален рефлукс.

Моят съвет към родителите е да дават на детето по 30-40 мл. от млякото "Фризовом" преди всяко кърмене и по 2 мл. от сиропчето "Гастротус бебе", 5-10 минути след всяко хранене в продължение на 3 - 4 седмици.

След това ще дойде време и за захранване /след навършване на 4 месечна възраст/, а с въвеждането на по-гъста храна и преминаване към изправено положение, нещата ще се нормализират.”

Д-р Иван Стаменов
Педиатър

Д-р Иван Стаменов е приет да следва медицина в Медицински университет, София през 1975г. Медицина завършва през 1983г. и е разпределен като участъков педиатър в Средищна поликлиника – гр. Долна баня. Започва специализация по детски болести в Детска клиника при Окръжна болница – София под ръководството на д-р Миланов. Има специализация по детски болести, която завършва с курсове за индивидуално обучение в клиниките по педиатрия на Медицински университет – София.

През 1992г. д-р Стаменов получава диплома за призната специалност по Детски болести, а през 1994г. започва работа като неонатолог в I АГБ – „Св. София”. В началото на 1995г. е назначен като ординатор в Детска клиника при III – РОБ, София. От 2000г. до 2012г., д-р Стаменов работи като семеен лекар в ДКЦ – 6 в София. В началото на 2013г. започва работа като ординатор-педиатър в неонатологичното отделение при II МБАЛ ЕАД.

В момента, д-р Иван Стаменов е действащ педиатър в Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Отделно от заниманията си в един от най-атрактивните педиатрични кабинети, д-р Стаменов участва като лектор в няколко Училища за родители, както и помага на бъдещите майки със статии в различни списания.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.