Следва

Fashion Starter: От адвокат до моден редактор - Притма Синг

Всички важни тенденции на Пролет 2015: Обширен обзор за вдъхновение!

Пролетта отдавна вече е тук, така че е време да спрем да анализираме тенденциите и да започваме да ги носим! И, за да сложим финал, правим едно последно, обстойно резюме на модните течения... 

All fashion преди 8 години

Пролетта отдавна вече е тук, така че е време да спрем да анализираме тенденциите и да започваме да ги носим! И, за да сложим финал, правим едно последно, обстойно резюме на модните течения, които видяхме в колекциите пролет-лято 2015, и които с удоволствие и подробно разнищихме, плюс още няколко допълнения.

Преминахме през всички основни тенденции на предстоящия сезон, представени по време на седмиците на модата през септември 2014. Припомняме:

ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Сафари
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Новият костюм
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Хипи делукс
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Деним
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Черно и бяло
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Гащеризон
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Кимоно
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Парти всеки ден
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Морско, не просто синьо
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Кожа
ТЕНДЕНЦИИ пролет/лято 2015: Романтиката се крие в дантелата

След тях анализирахме и по-дискретите и леко изявени модни течения за пролет-лято 2015:

Ден първи: жълто!
Ден втори: В мрежа
Ден трети: Бяла рокля
Ден четвърти: Къс топ, дълга пола
Ден пети: Колаж
Ден шести: Ресни и пискюли
Ден седми: Волани
Ден осми: Панделки
Ден девети: Пролетен велур
Ден десети: Прорези на талията
Ден единадесети: Гингам каре

Вече имаме над двадесет модни нишки, които ни осигуряват актуалност през стартиращия сезон. И, за да сме напълно убедени, че има нещо за всеки вкус (или пък всеки ден), правим последен разбор на още няколко тенденции, които забелязахме. И твърдим, че обзорът ни е максимално пълен и обширен. Ето още няколко финални мотива от дефилетата с по три примера, защото, както се казва, „three is a trend":

Униформа

Всякакви елементи на "power dressing" присъстват в дамските пролетни колекции тази година, а униформата е сред най-характерните проявления на този стил. Виждаме я изразена чрез големи джобове, „войнишки" копчета, строги силуети.

Marc Jacobs, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren

Костюм на голо

Продължаваме с визии, подчертаващи женската сила. Костюмът определно е на почит в пролетно-летните дефилета. Минималистичен, с дълго сако, панталони с различна кройка, но най-вече широка и ... облечен на голо!

Lanvin, Prabal Gurung, Balmain

Пола – престилка

Защо да обличаме само рокля, когато можем да сложим и пола отгоре? На няколко места, подобно на престилка, забелязваме къса пола и дори такава тип „молив" да се увива около ханша като допълнение към роклята.

Peter Som, Ostwald Helgason, Tome

Пера

Модни къщи като Erdem, Fendi и Balmain избират да обогатят свои визии с перушинести елементи – виждаме пера по рокли с различна дължина, поли, топове. Навяват усещане, че тази тенденция тепърва ще се засилва. Усещане, потвърдено от есенните колекции.

Erdem, Fendi, Balmain

Червена страст

Видимо дизайнерите за страстни за червено във всякакви негови разновидности през този сезон. Цветът винаги е присъствал по един или друг начин в колекциите, защото, вече е ясно, той е обичан! Тази година обаче червеното е на особена почит, не само в горещата колекция с испанско вдъхновение на Доменико Долче и Стефано Габана, но и при Louis Vuitton, Carolina Herrera и още много други.

Dolce & Gabbana, Louis Vuittonq Balmain

Polo

Време е да извадим от запасите с дрехи тениските тип „поло" - знаем, че всички имаме такива. Тази пролет дизайнерите дават нов живот на класическата яка по неочаквано свеж и разнообразен начин.

J.Crew, Alexander Wang, Fendi

Прозрачни дължини

Сексът винаги е на мода, но особено в колекциите тази пролет! Един от изразите му – прозрачни материи. Предизвикателни по изключително елегантен начин, страстните ефирни материи са най-вече тъмни и дълги, правейки краката видимо по-секси.

 Chloé, Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana

S&M

Продължаваме със секси елементите в още по-недвусмислените им форми. Безспорно кожата е сред основните материи в колекциите за пролет-лято 2015. Тя оформя прилепнали по тялото тоалети на ленти и дупки, напомнящи ни една характерна сексуална практика... А модните къщи със силно сексуален апел бяха обичайните заподозрени:

Balmain, Versace, Tom Ford

Полка точки

Простичък принт, който виждаме интерпретиран различно през годините. Тази година точките са на почит при Marc by Marc Jacobs, Lela Rose и Dolce & Gabbana, но присъстват и при други – едри, черни, на светъл фон, най-често бял.

Marc by Marc Jacobs, Lela Rose, Dolce & Gabbana

Флорално

Дали идва от вълната на вдъхновение от 70-те или от това, че е пролет, но цветните мотиви определено са актуални по дефилетата. Графични, абстрактни, покривайки цялата дреха или само като елемент –цветя има всякакви! Да бъде пролет!

Simone Rocha, Céline, Chanel

Тенденции можем да забележим и още. Безспорно колекциите, представени на модните седмици в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж са извор на вдъхновение и можем да продължаваме да се ровим в тях до безкрай. Но нека приключим с обзора дотук и да стартираме с пренасянето на всичко научено от модните подиуми по градските улици.

Напред!

More from View Sofia

More All fashion