Следва

Estee Lauder

Джон Галиано

Безкрайно талантлив, смел, провокативен, леко арогантен, Джон Галиано е един от най-силно изявените модни творци на 21 век. Хуан Карлос Галиано...

All fashion преди 15 години

Безкрайно талантлив, смел, провокативен, леко арогантен, Джон Галиано е един от най-силно изявените модни творци на 21 век.

Хуан Карлос Галиано е син на испанска циганка и водопроводчик. Роден на 28.11.1961година в Гибралтар, никой не подозирал какво предстои на малкото момче. Когато е на 6-годишна възраст, семейството му се премества в Лондон, което променя съдбата на малкия Хуан Карлос. Силно повлиян от различните култури в този град, малкият Галиано започва да се насочва към сферата на изкуството. И така, през 1984 година завършва известния моден колеж "Central Saint's Martin" с колекция "Контета", вдъхновена от Френската революция.

Още по време на следването му на Галиано са залагани големи надежди. Малко след началото на обучението си, родителите му се връщат на Гибралтар, което е един от преломните моменти за талантливото момче. Апартаментът бързо се превръща в модно ателие, където Галиано твори, открива различните материи, експериментира и усъвършенства любимия си диагонален шев.

След като останал сам в Лондон, Галиано започнал работа в театъра. Там младият творец създал и едни от най-впечатляващите си работи.



 

Още с първите си колекции Джон Галиано изненадва и провокира публиката. Той залива платовете с чай и ги суши на лунна светлина, защото само така може да получи нужния нюанс. Официалната история за успеха на Галиано е дипломната му работа. Фактите сочи, че един от най-известните бутици в Лондон изкупува "Контета", а Даяна Рос вижда един от неговите жакети на витрината. Така животът му се преобръща на 180 градуса.

Има и неофициална версия. Говори се, че Даяна Рос наистина е първата му звездна клиентка, но жакетът, купен от нея, не е от колекция "Контета". Още докато работел в театъра, Галиано купил стари военни парашути и от тях ушил малка колекция. След кратка обиколка по лондонските бутици, имал успех. Един от най-добрите за времето си магазини изкупил всички тези дрехи, като особено впечатление оставили жакетите. Разбира се, тази версия за успеха му не е потвърдена. Истината е, че единствено Джон Галиано може да излее чашата си червено вино върху скъпа коприна в нежно бяло. И това е факт. Защото само така може да постигне идеалното розово.

През 1995 Галиано се появява в Париж, където започва да работи за "Givenchy". Само след два сезона започва да твори за Christian Dior, като бързо заема позицията "главен дизайнер". И няма как, след като Галиано убеждава изисканата и консервативна френска публика в безкрайния си талант. Доказва се пред французите като изключително талантлив дизайнер. Творец, който съчетава в себе си риск, силно развито чувство за елегантност и умение за перфектна изработка и конструкция. Това е достатъчно да накара френските модни ксенофоби да му се възхищават вече 20 години на подиума.

More All fashion