Следва

SANDER KLEINENBERG тази събота в YALTA

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Април

Вече почти трети месец всекидневно ние раздаваме по едно прекрасно заглавие в нашата така страхотна инициатива "Сподели книга с приятел", която тече във Facebook...

Books преди 8 години

Вече почти трети месец всекидневно ние раздаваме по едно прекрасно заглавие в нашата така страхотна инициатива "Сподели книга с приятел", която тече във Facebook.

Завладяни от магията на книгите, историите, които разказват и техните автори все по-трудно ни става да селектираме най-добрите и най-стойностните, които да прибавим към нашата библиотека. С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички, затова за пореден път се допитваме до по-големите издателства у нас за най-търсените заглавия в техния архив, които да ни препоръчат. Подредихме ги под формата на топ 10, а селекцията е своебразна класация на най-купуваните книги през изминалите 30 дни.

Нека ги видим:

Заглавие: Немското дете
Автор:
Камила Лекберг

Докато Патрик Хедстрьом е в отпуск по бащинство, за да гледа малката Мая, Ерика се залавя да пише поредната си книга и случайно намира сред вещите на покойната си майка нацистки медал. Силно заинтригувана, Ерика тръгва по следите на медала, които я отвеждат при местния историк, специалист по Втората световна война, малко след посещението й брутално убит. Колегите на Патрик – и самият Патрик, зажаднял за истинска работа, започват разследване, в което се преплитат миналото и съвремието, расизмът и стремежът към справедливост. Следва още едно убийство, полицаите се натъкват на загадъчен норвежец, участвал в Съпротивата и впоследствие изчезнал, началникът Мелберг осиновява куче и тръгва на уроци по салса, партньорките Паула и Джоана си раждат дете, сестрата на Ерика Ана най-после намира щастието и също чака дете, самата Ерика започва да изпитва подозрителна слабост към сладките неща. А кое е немското дете?

Заглавие: Пет дни
Автор: Дъглас Кенеди

Лора работи в радиологията на малка мейнска болница и е свикнала да вижда сляпата несправедливост на съдбата. Със съпруга й са отчуждени, синът й е в колеж, дъщеря й също се кани да напусне семейното гнездо.

Лора се чувства самотна, затова приема с готовност възможността да присъства на конференция в Бостън. Там среща мъж, безличен и унил като хотела, в който са настанени. Ричард е 50-годишен застрахователен агент, дошъл по работа в Бостън. Случайна среща ги събира повторно и зад скучната фасада Лора открива една далеч по-сложна и дълбока личност. Също като нея Ричард прави равносметка на живота си и обмисля дали не е дошъл моментът да избере желанията пред отговорностите.

„Пет дни“ е вълнуваща любовна история, която кара читателя да разсъждава над решенията, определящи живота ни. Увлекателен разказвач както винаги, Кенеди намира най-живите описания за душевното състояние на героите си и за безкрайните противоречия, изпълващи човешкото сърце.

Откъс от "Пет дни" може да прочетете тук>>

Заглавие: Вълшебникът 
Автор: Владимир Набоков

Магическата проза на тази новела е всъщност „първата плаха тръпка“, от която се ражда прословутата „Лолита“. Тъмните ъгли на душата тук са оголени до крайност. За да задоволи своята еротична страст по малко, още несъзряло момиче, един бижутер, мъж на средна възраст, се жени за болната й овдовяла майка, чиято смърт скоро след това го поставя в ролята на единствен настойник на невинната чаровница, която така и не се превръща в дръзка нимфетка.

Когато Мартин Еймис прочита „Вълшебникът“ през 1986 г., заявява, че не е срещал друга проза, която да събужда у читателя „по-силна чувствена наслада“. Определя го като литературното събитие на сезона, завладяващ шедьовър, разтърсващ и тревожен.

А самият Набоков го нарича „завършен къс красива проза, точен и проникновен“...

Заглавие: Какво искат жените 
Автор: Даниел Бергнър

„Какво искат жените?” е провокативна и новаторска книга, която преобръща традиционното мислене за женската сексуалност, черпейки аргументи от последните научни изследвания и експерименти. Въз основа на обширни интервюта с известни сексолози, психолози и средностатистически жени тя развенчава митове и разнищва множество теми, свързани със сексуалните взаимоотношения между половете и тайните на женското желание.

Дръзко пътешествие в света на женската еротичност, книгата търси отговори на рядко задавани и от науката въпроси:

Възможно ли е жените да са по-малко моногамният пол?
Как се отразява емоционалната близост върху страстта?
Каква е ролята на нарцисизма, т.е. на желанието да бъдем желани?
Наистина ли социалнополитическото еманципиране на жените се оказва пагубно за тяхната сексуалност?
Откриването на „женска виагра” не е ли още един опит за „лечение” на моногамията?...
Проницателна и интелигентно написана, преведена на над петнайсет езика, „Какво искат жените?” разпалва дискусии, които ще бъдат актуални години напред.

„Тази книга трябва да се чете от всяка жена на земята... и да бъде задължително четиво за всеки, който проявява дори минимален интерес към женския пол.”

Заглавие: „Косата днес 03. Стъпка по стъпка с Георги Петков” 
Автор: Георги Петков

Талантливият коафьор Жоро Петков с право се нарежда сред най-успелите фризьори в България. Историята на неговото професионално развитие звучи като приказка, но е истина.

Той е от хората, които се раждат с талант, но и с усета за това как да го развият и обогатят, за да се превърнат в критерий за стил и актуалност.

Сред моделите във специалните фотосесии за третата поредна книга на Жоро Петков, са Алекс Раева, Кристина Милева, Лиляна Станаилова, Атина Иванова, Миглена Христова и други. Фотографи са Георги Андинов, Дилян Марков и Диляна Флорентин. Освен предложения за цялостна модерна визия, по традиция в книгата е поместено и практическо ръководство в стил „направи си сам”, с което чрез визуализация са показани стъпка по стъпка техниките на професионалиста.

Заглавие: „Не ме оставяй”
Автор: Сара Ратаро

Не е задължително да сме родени идеални, за да бъдем необикновени.

Това е историята на една голяма и несъвършена любов. Роман за едно смело момче, за един уплашен баща, за едно здраво стъпило на земята момиче и за една майка, която не е забравила как да бъде жена. Роман за онзи момент в живота, в който любовта, вината и прошката се сливат в един-единствен миг.

Заглавие: "Катерина де Медичи. Кралицата, подвластна на Дявола"
Автор: Джийн Калогридис

Вартоломеева нощ, хороскопи и магии, отрови и смърт - името Катерина де Медичи се е превърнало в символ на насилие и смърт. Другото лице на тази жена, разкривана винаги на фона на жестоки събития, е оставало в сянката на очарованието от страшното, тайнственото и скандалното. А според изследователите Катерина де Медичи е най-умният и най-способен владетел, който е имала Франция.

14-годишната Катерина, без благородническо потекло, но единствена наследница на банкерски род и племенница на папата, не е нито възмутена, нито дори изненадана, когато научава, че вече е обещана за жена на напълно непознат мъж. Така са се женили и се женят всички в нейния род.

Без да изпитва любов, но и без да очаква любов, тя става съпруга на херцога на Орлеан Анри, втори син на френския крал. В разгулния френски двор никой не обръща внимание на невзрачната, слабичка италианка и тя - ненаблюдавана от никого - се отдава на своята страст - астрологията, свързва се с магове, учи астрономия и математика. А в нея зрее жената, зрее и любовта към съпруга, когото постепенно опознава, за да се превърне в бурна, но несподелена страст.

След неочакваната смърт на престолонаследника Анри Орлеански заема неговото място. Катерина ще бъде кралица на Франция, но какво я топли това, щом любимият мъж дели постеля с друга, щом още не е родила ни едно дете и щом звездите вещаят злощастие. Единственият й изход да промени съдбата е да подири помощ при Дявола...

Заглавие: "Ванго: Един принц без царство"
Автор: Тимоте дьо Фомбел


Ню Йорк, 1936-а. Ванго прави отчаяни опити да намери човека, на чиято съвест тежат родителите му. Човекът, който може да му разкрие тайната на нощта, в която те са загинали. Но човекът, Кафарело, междувременно е станал величие в подземния свят на Ню Йорк и знае как да укрива следите си.

А Ванго отново е преследван, без да знае кои са преследвачите му и какво искат от него... Желанието да разкрие мистерията около своя произход го връща в Европа, където вече бушува Втората световна война. Изчезнала е Мадмоазел, изоставен е манастирът на острова, неговото убежище... Но там го чака писмо и следа към тайната. А тя е невероятна, тя е ужасяваща, в нея има пръст не кой да е, ами самият Сталин.

Един задъхан роман, от първата до последната страница, един разказ, колкото невероятен, толкова и възможен, едно пътуване през историята на Европа от първата половина на ХХ век, донесло на автора Наградата на Германия за детско-юношеска литература.

Заглавие: 101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България
Автор: Иван Михалев и Елина Цанкова

 

Ако обичаш да пътуваш, ако си любопитен да откриваш нови места, ако често избираш страничните пътища, вместо да караш по магистралата, то тази книга е за теб. В нея ще намериш информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои си чувал от приятели, други си виждал на снимки в интернет, а трети са ти напълно непознати. Местата в „101 отбивки" са от последния вид. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ти списък за бягство през уикенда.

Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата ще те отведат до нещо хубаво. Надяваме се да се срещнем по пътя.

Приятно пътуване!

Заглавие: Безкраен пъзел
Автор: Франк Клоуз

Световноизвестният експерт в областта на физиката на елементарните частици проф. Франк Клоуз проследява напредъка в разбирането ни за структурата на материята и изследва задълбочено различните гледни точки, възниквали през годините по темата в ценния си труд „Безкраен пъзел“. Позовавайки се на редица изтъкнати имена във физиката – от Джеймс Максуел и Алберт Айнщайн, до Ричард Файнман и Питър Хигс – авторът разбулва мистерията около така популярната през последните години квантова теория. Високата ерудиция на Клоуз проличава във всеки ред – ученият обяснява сложните идеи на достъпен за широка аудитория език.

„Безкраен пъзел“ представя уникална среща с умовете на някои от най-великите учени, живели през последния век, и с техните невероятни идеи, залегнали в основата на съвременната ни технологична ера. Със забавни и добре подбрани цитати Франк Клоуз съумява да разкрие личността на учения зад всяко откритие. По този начин важните научни пробиви стават не само ясни и достъпни за читателя, но и му позволяват да се почувства част от процеса на създаване на наука.

More Books