Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 18 - 24 май

Какво гледахме тази седмица: Един "Урок" за живота

Сигурно вече сте чували за “Урок”, българската лента, която още преди да се завърти по...

Movies & TV преди 8 години

Сигурно вече сте чували за “Урок”, българската лента, която, още преди да се завърти по нашите екрани, обиколи световните фестивали и си тръгна от там с доста отличия. Едва ли има нужда да ги изборяваме, но само така за справка: Награда за пълнометражен дебют в Сан Себастиан, после в Токио, Солун, Варшава, Анже, Куенка, Киев, голямата награда на София Филм Фест и така нататък. След големите успехи, филмът е откупен за разпространение в Щатите и още 14 държави, а от 15 май, а с други думи от днес, най-сетне тръгва и по екраните у нас. Дори само с всичко казано дотук си заслужава да отделим петъчната вечер и да изледаме тази страхотна българска лента.



Сюжетът е вдъхновен от реална история, която е наистина брилянтно творчески пресъздадена и интригуващо заснета, с неочаквани обрати, които ни държат в напрежение и очакване какво ще се случи след малко. Всичко това благодарение на страхотната работа на режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов. "Урокът" е разказ за живота и отчаянието, проблемите засегнати в лентата няма как да не резонират в публиката, защото, без това да звучи банално, филмът е много близък до заобикалящата ни действителност. Натуралистичният стил на повествованието е силно увлекателен, допълван от изпълнението на Маргита Гошева в главната роля и на Иван Бърнев. Двамата влизат в ролята на млада двойка, Маргита се превъплащава в провинционална учителка по английски, която бавно и неумолимо е докарана до ръба, заради дълг към банката, който съпругът й е скрил от нея.



Казано просто “дълг към банката” може и да ви се стори доста битова и недотам интересна история, но филмът далеч надхвърля битовизма и ни дава един мощен урок за живота. Напрежението се засилва от непрекъсната серия от малки “трагедии”, които изпращат главната героиня на ръба на възможностите и принципите й.

Премиерата на “Урок” у нас е днес! Филмът определено си струва гледането.

More Movies & TV