Следва

Лято 2015 ще звучи в ритъма на Heartbeat - един проект на Мартен Роберто и Николай Данев

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 25 - 31 май

FORi 3.0 (FOR information) е интерактивна медийна инсталация за реклама на културни проекти и събития в градска и паркова среда...

Events преди 8 години

FORi 3.0 - прожектирай се културно пред Vivacom ArtHall

Кога: 26 май, 20:00 часа
Къде: Различни локации в София

FORi 3.0 (FOR information) е интерактивна медийна инсталация за реклама на културни проекти и събития в градска и паркова среда.

Лампата излъчва предварително избрана колекция от видеа, и аудио-анонси, но може да бъде управлявана на място от всеки чрез смартфон. Така освен “програмирана” селекция от видеа, всеки в близост до FORi ще може да се свърже с нея чрез локална мрежа и да прожектира свои клипове. Тази възможност превръща едно привидно рекламно съоръжение в инструмент за игра и социални взаимодействия, а настилките и фасадите на града оживяват.

Разработването на медийната прожекционна лампа е процес, който еволюира постепенно в лабораторията на сдружение Трансформатори. Прототипи на лампата са били тествани в София, Стара Загора и Пловдив, с подкрепата на програма "Европа" на Столична община, Загорка Зелен Фонд и Фондация Америка за България.

13 - 18 май - парка Заимов, част от Софийски Панаир на Науката
18 - 24 май - пред ВивакомАртХол
24 - 30 май - градинката пред Театъра, до общинския информационния център с читалня
01 - 07 юни - до паметника 1300г. пред НДК

Хулио Иглесиас - концерт

Кога: 26 май, 20:00 часа 
Къде: Арена Армеец 

Още 3 години и латино легендата ще закръгли историята си на сцена на половин век. Колко фенове е събрал за това време не ни се брои, но при всички случаи тези у нас ще изпитат двойно щастие на 26 май в Арена Армеец – Хулио Иглесиас ще пее заедно със сина си, който носи идентично име.

Опитът и годините срещат младостта и енергията – ще бъде интересно. За Хулио старши е известно, че обича да се наслаждава на малките неща в живота, покрай което офисният ни имейл се пълни със съобщения как той ще прекара двата дни в България в компанията на вино и сирена. „Бон апети” на всички, които прегръщат този тип хедонизъм и ще го комбинират с прочувствения испански на двамата певци – какво като е вторник, и делниците могат да са празници.

Вход: билети в мрежата на Eventim, магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Picadilly, Техномаркет, Технополис на цени от 60 до 170 лева. 

NEWSight - изложба на Темелко Темелков

Кога: 27 май - 20 юни, 18:00 часа
Къде: НДК, мраморно фоайе

Темелко Темелков е един от най-активните и признати български фотографи, възпитаник на НАТФИЗ, носител на награди за модна фотография. Освен, че снима за някои от най-важните модни списания, той е автор и на рекламни и музикални клипове, както и оператор и режисьор на филми.

Накъдето и да отиде с работата си, Темелко винаги се връща към портрета, който е водеща тема за фотографите още от зората на това изкуство. Новият му проект NEWSight е вдъхновен от класическата портретна фотография, която съчетава с изненадващ нов подход при показването ѝ.

Портретите в NEWSight изоставят рамките на класическата снимка, закачена върху стената и ги заменят с обемни фотографии на известни и неизвестни личности, сведени до най-истинското си лице. Изборът на автора е субективен и почива на убеждението му, че хората, които е снимал, са автентични по сходен начин. Всеки от тях е сниман от четирите посоки на света - North, East, West и South, а четирите кадъра са събрани в паралелепипед, експониран в пространството. Зрителят може да се разходи около портретите, за да ги разгледа от всички страни.

SoExhibition: УРБАНИЗАЦИЯ

Кога: 27 май - 26 юни, откриване 27 май, 19:00 часа 
Къде: SOHO

SoExhibition е ежемесечното зареждане на стените в SOHO с храна за душата под формата на картини, фотографии и инсталации.

„Урбанизация” е дипломен проект на автора Михаил Георгиев за НАТФИЗ. Целта му е да бъде фотографски документ, фокусиран върху жителите, които обитават селата и малките градчета в България. Посетителите на изложбата ще могат да се насладят на 30 портрета с типологичен характер, заснети на филм. Отново, както и в миналата си изложба („Любовь и съгласие”, 2013), Михаил залага на черно-бялата фотография, но този път увеливача формата. Използва Хаселблад - средноформатна камера, негативите са ръчно проявени, сканирани са на висококачествен скенер и съответно - отпечатани на Hahnemühle Photo Rag Matt Fine Art хартия.

Изложбата ще открие професор Цочо Бояджиев, aвтор на книгата "Философия на Фотографията". За музиката ще се погрижат Константин Кучев - цигулка и Християн Георгиев - кавал.

Изложба @ beta | #ДайНаКирилица

Кога: 28 май - 11 юни
Къде: Бетахаус

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си кирилица, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

Чрез изложбата #ДайНаКирилица ще бъде показано визуалното превъзходство на кирилицата и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев, творчески директор на Publicis Sofia, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2) ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица.

#ДайНаКирилица е кампания на ASORI, в подкрепа на грамотното писане онлайн и ползването на кирилица - третата официална азбука на Европейския съюз, създадена от българи и използвана от над 300 000 000 души в света.

DOMA 2015: OPENING PARTY / LINDSTRØM (LIVE)

Кога: 29 май, 21:00 часа 
Къде: Хладилен завод 

Студен фронт нахлува в столицата. На 29 май ще усетим климатичните промени и ще открием заедно с Lindstrom (Норвегия) тазгодишното издание на DOMA Art Festival с тема Нордика, организирано съвместно с музикалната платформа DJBOOK.bg. За северното настроение ще се грижи водка Absolut.

Нордика е измислен термин, обединяващ петте страни от Северния регион: Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Ветровете на севера нахлуват от 28 май и ще се задържат до 20 юни.

Пълната програма на фестивала тук>>

През седмицата ще видим ОЩЕ.. 

Кино: 

"Утреландия"
"Красиви завинаги"

Изложби: 

За жените, изгрева и луната - изложба живопис на Йордан Тодоров

Музика: 

King Dude

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?