Следва

Суперзвездно, като на Роналдо, Кара Делевин и други, присъствие на ралито в Монте Карло

Диана Гунева от "Една от 8": Вкусът на надеждата е сладък

Диана Гунева е смела и красива 41-годишна жена, която, преди да се срещне челно с рака, за да го...

Други преди 8 години

Диана Гунева е смела и красива 41-годишна жена, която, преди да се срещне челно с рака, за да го победи, завършва Вариететна и Телевизионна Режисура в НАТФИЗ, танцува години наред като балерина в телевизионни предавания, спектакли в България и чужбина. Минава през главната роля във филма „Авантюрата Хамлет“, и акостира в трудната професия на хореограф, като междувременно се занимава с ивент мениджмънт и пилатес, по която е инструктор. Част от дните си прекарва и във фондация „Една от 8“ като сътрудник.

Диана разбира, че й предстои битка с рака на гърдата преди две години. „Мама вярва, че ще се справи и ще го пребори“ са думите, които казва на синовете си тогава. И успява. Преминава през операция с отстраняване на едната гърда, последващи химио и лъчетерапия, а през 2014 година осъществява и реконструкция. Признателна е най-вече на близките си, подкрепяли я през този нелек период.

Днес разговаряме с нея, за да научим, че най-ценното е между началото и края. Някои го наричат среда, други - пътуване. Да видим... 

V.S.: Здравей, Диана, как си днес? Как върви денят ти?
Д.Г.:
Здравейте. Добре съм, благодаря! Денят ми е динамичен, което определено ме радва.

V.S.: С каква мисъл в главата те намираме?
Д.Г.: Мислите в главата ми са много, не е една. Опитвам се да обръщам внимание само на позитивните.

V.S.: Денят обезателно ли си личи от сутринта? Или хайде така да го зададем този въпрос: За теб какво означават понятията начало и край?
Д.Г.: Начало и край ми звучи потискащо, рамкиращо. За мен по-скоро ценното е това по средата – пътуването и какво ще е моето. Независимо дали става въпрос за работа, връзка или живота като цяло. Иска ми се да бъде смислено, истинско и пълно с любов!

V.S.: Страхът пази ли ни или ни разболява?
Д.Г.: Вярвам, че страхът е един от най-големите ни врагове! Затова нека не му се поддаваме и не отлагаме профилактични прегледи и изследвания. Много често жените с тази диагнозасе страхуват от химиотерапията. Това, разбира се, е разбираемо. Да, тя не е лека, но не е ли по-страшно да играеш на руска рулетка с живота?

V.S.: Най-страшното диагнозата ли е?
Д.Г.: Ще излъжа, ако кажа, че като разбрах за диагнозата, не ме беше страх. Истината е, че бях ужасена, панирана, дори неадекватна на моменти. Страхът е там, разбира се, но най-важното е да не му се поддаваме! Важно е жените да знаят едно – диагнозата не е присъда! Жените с рак на гърдата оцеляват! Живеят пълноценно и се радват на живота.

V.S.: Първото събуждане след нея? А първото заспиване?
Д.Г.: Нямам спомени. Честно. Но знам едно - след поставена такава диагноза не можеш просто да си легнеш, да заспиш и след това да станеш на сутринта. В началото се луташ много. Но след това винаги откриваш своя начин да се справиш и започваш борбата.

V.S.: Какви са трите или повече нишки обратно към живота? Кои бяха твоите?
Д.Г.: Не бих могла да ги степенувам по важност. Всичко, което ме крепеше по време на лечението ми, а и днес, е от голямо значение. Примерът, който давам на децата си – важно е да знаят, че са достатъчно силни, за да се справят с всичко, което животът им поднесе. Подкрепата, която получих от семейството ми, приятелите, човекът до мен, който ми помогна да продължа да се чувствам женствена, както и разбирането и ангажираността на хората, с които работя.

Мога да продължа да изброявам, но истината е една – стига само да поискаш, всички тези нишки ще ги откриеш, ако вече сами не са те намерили.

V.S.: Цветът на надеждата? Нейният мирис? Нейната форма?
Д.Г.: Вкусът й е сладък! Тя е като танца, който ме кара да се чувствам жива, като морето, което щом го има, значи и щастието съществува.

V.S.: Кои ръце помниш, че се протегнаха първи към теб?
Д.Г.: Току-що ги изброих. Тук със сигурност е редно да благодаря и на златните ръце на хирурга, който пръв ме пое – професор Дани Петров. Да е жив и здрав и ръцете му все да помагат! Имах късмета да бъда лекувана от все прекрасни и можещи лекари, за което съм изключително благодарна.

V.S.: Ти кого би прегърнала сега, след изпитанието?
Д.Г.: О, това е лесно – всеки, дошъл в живота ми, за да ми даде любов!

V.S.: Какво подари на твоите двама синове от това изпитание? Какво предпочете да им спестиш?
Д.Г.: Както вече споменах, опитвам се да им дам добър пример. Те знаеха за диагнозата от самото начало. Истината винаги е стояла в основата на нашето общуване. Не мога да ги лъжа. Обичам ги от цялото си сърце, а лъжата е обидна и наранява. Това, което им спестих, бяха страховете ми в онези моменти, когато се прокрадваха. Не исках те да стават и техни.

V.S.: Реконструкцията какъв спомен остави? Бързо ли свикна? Болеше ли?
Д.Г.: Реконструкцията ми все още не е приключила. След няколко дни ми предстои поредна операция. Много хора си мислят, че тя е като да си уголемиш бюста – подлагаш се на интервенцията и след седмица си чисто нова. Но не е така. Всеки случай е индивидуален - зависи от това дали случаят позволява изграждане без необходимост от имплант и какво е състоянието на кожата след лъчетерапията, ако такава е проведена.
Реконструкцията за мен беше една от онези нишки обратно към живота, за които говорихме по-рано. От самото начало знаех, че тя е много важна за мен – за способността ми да се почувствам отново жена.

V.S.: На чие рамо плака най-много?
Д.Г.: Плача лесно по принцип, но в този случай плаках точно два дни! След това се мобилизирах, стегнах се и си спомням отлично думите, които казах на моята майка - „Мамо, аз този рак ще го изям с парцалите!”

V.S.: Колко струва да преминеш през това у нас? Има ли разлика от тук и навън? Съжаляваш ли за избора България?
Д.Г.: Аз съм българка, защо да съжалявам за избора? В България има добри болници и добри лекари. Лечението ми (операцията - мастектомия, химио и лъчетерапия, херцептин) е напълно безплатно.
За жалост реконструкцията не се поема от здравната каса.

Пред мен не е стоял друг вариант или избор за други държави. Действах така, както смятах за правилно.
Разликата между лечението у нас и това в чужбина е в отношението. Вниманието към болния, достъпът до информация, взаимоотношенията между пациента и лекаря. Навън нещата са по друг начин, може би по-добър. Но от нас зависи да променим това, което не ни харесва тук.
В момента във Фондацията държим постоянен контакт с наша приятелка от Лондон, която сега се лекува. Там изследванията, които ти правят преди и след операция, са на много високо ниво. Прави се качествена образна диагностика – скенери, ядрено магнитни резонанси. В България тези изследвания за съжаление рядко се предписват и правят, вероятно защото са скъпи.
Затова е важно да помагаме. Всяко дарение е от значение. Във фондацията знаем това добре, затова се радваме, че сме партньор на AVON за програмата „Бъди до мен“. Тя се финансира именно от дарения. Всеки целогодишно може да закупи например Окриляващата тениска или друг благотворителен продукт от розовата серия и 100% от дарението му отива в помощ на жените в борбата им с рака на гърдата.

У нас е необходимо да се справяш и с твърде много административни препятствия, само за да се сдобиеш с аксесоарите, които са необходими на всяка жена, която е преживяла мастектомия и химиотерапия. Понякога се чувстваш малко като атлет на олимпиада. Програмата „Бъди до мен“ има за цел да помогне и с това, като осигури тази липсваща практическа подкрепа.



V.S.: От колко време и как работи Фондация „Една от 8“, от която си активна част?
Д.Г.: Фондация „Една от 8“ е на година и половина. Всички ние, които сме ангажирани с Фондацията, сме жени, които сме преборили или се борим с тежката диагноза. Затова отлично разбираме от какво имат нужда всички жени, с които работим неуморно всеки ден. Осигуряваме им подкрепа и помощ, споделяме целия си опит и знания с тях, за да им помогнем да направят информиран избор. Както казах по-рано, за това разчитаме много и на безкрайната подкрепа, която AVON ни оказва чрез дългогодишната си кампания „От любов към живота“. Те не само ни помагат да говорим още по-усилено за този проблем, но и осигуряват апаратура и безплатни прегледи за ранна диагностика, което е от първостепенно значение.

V.S.: Какво би казала на жените, които се страхуват, включително и от това да се обърнаткъм вас за подкрепа?
Д.Г.: Аз и моите прекрасни приятелки сме преминали през това, което ги плаши, затова сме готови да им помогнем с голямо разбиране и внимание. Аз самата преди доста време потърсих психологическа помощ и така стигнах до „Една от 8“. Нужно е да си дадат сметка, че въпреки всички добрини, които получаваме от близките ни, за да се справим ни е необходима и квалифицирана помощ. Важно е жените да знаят, че не са сами, че има сървайвъри като нас. Ние от Фондацията следваме тази линия и на 28 юни организираме „Кажи ДА на Една от 8”. Каним всички, за да кажем ДА на живота, ДА на надеждата, ДА на приятелството. Ще се радваме да се видим там.

V.S.: За кого би запазила последния танц?
Д.Г.: Танцът е начинът ми на изразяване. Аз съм професионална танцьорка. За мен понятието последен не съществува, защото моят живот е танц.

V.S.: И последно като жена на жена: Кое му е най-хубавото на живота?
Д.Г.: В един филм чух фраза, която много ми хареса и ще я цитирам: „Големият номер в живота е не да постигнеш това, което искаш, а да му се радваш и още да го искаш, когато го получиш!“.



AVON и кампанията "От любов към живота" стартираха програмата "Бъди до мен" съвместно с нов партньор – Фондация "Една от 8". Проектът набира средства за осигуряването на психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата, както и на практическа подкрепа – сутиени след преживяна мастектомия и аксесоари за глава по време на химиотерапия. Всеки, който желае да помогне, може да поръча Окриляващата тениска на цена от 19,90 лева или друг продукт от розовата серия на AVON на Представител или онлайн на avon.bg. 100% от средствата се заделят за каузата. В помощ на кампанията работи и Поли Генова, итервюто с която припомняме тук.

Преди по-малко от месец над 1500 души извървяха Окриляващия поход на AVON срещу рака на гърдата. Той е част от емблематичната кампания „От любов към живота“, която козметичната компания провежда у нас вече 14 години.

Диана Гунева, заедно с дамите от Фондация „Една от 8“ – партньор на AVON по програмата „Бъди до мен", също взе участие в благородната инициатива на компанията, чиято цел през 2015 година е набирането на средства в помощ на българките с тежката диагноза .

More Други