Следва

Аскeер 2015 - кой какво спечели?

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Свързани от обща съдба, бившият вундеркинд Франк (Клуни), преследван от разочарование, и Кейси (Брит Робъртсън) – умна и оптимистична тийнейджърка, кипяща от научно любопитство, се впускат в изпълнена с опасности мисия...

Events преди 8 години

"Утреландия"

Кога: 25 май
Къде: В кината 

Актьорите: Джордж Клуни, Брит Робъртсън, Хю Лори, Джуди Гриър, Пиърс Ганон, Кристофър Бауер, Тим Макгроу, Локлин Манро, Катрин Хан, Томас Робинсън

Режисьорът: Брад Бърд

Сюжетът: Свързани от обща съдба, бившият вундеркинд Франк (Клуни), преследван от разочарование, и Кейси (Брит Робъртсън) – умна и оптимистична тийнейджърка, кипяща от научно любопитство, се впускат в изпълнена с опасности мисия да разкрият тайните на загадъчно място някъде във времето и пространството, известно само като "Утреландия". Онова, което трябва да извършат, променя завинаги света и самите тях.

"Красиви завинаги"

Кога: 28 май
Къде: В кината 

Актьорите: Меера Сиал, Натали Армин, Винсънт Ейбрахим, Хиран Абейсекера

Режисьорът: Руфъс Норис

Сюжетът: Срещу луксозните хотели на летището в Мумбай съществува един друг свят със своите малки големи мечти – разнебитено гето, населено със скромни, но дръзки герои.

Някои изхранват семейството си, като връщат вторични суровини, други се опитват да надхитрят системата, за да живеят "като нормалните хора", а трети мечтаят да задминат всички в махалата, като завършат висше. Проблемът е, че плановете на тези хора се държат на паянтови подпори, също като къщите им, но това едва ли ще ги откаже да сънуват, дори пред лицето на световната рецесия. В шарения вързоп от лица в тази постановка на Британския национален театър, най-силно блести популярната Меера Сиал, а пиесата е по книгата на носителката на Пулицър Катрин Бу.

За жените, изгрева и луната - изложба живопис на Йордан Тодоров

Кога: 28 май - 17 юни, откриване 28 май, 18:00 часа 
Къде: Галерия Астри

В цикъла „За жените, изгрева и луната” се съпоставят антиподите слънце-луна, тъмнина-светлина, ден-нощ. Жената присъства в композициите като свързващ, балансиращ елемент. Като принадлежаща и на двата полюса, и в същото време непритежавана от нито един от тях.

В някои платна тя е тайнствено, почти мистично присъствие, плод на нощта, общуваща с луната - роля, която създава връзка, мост между деня и нощта. Хората, неспособни да гледат слънцето, търсят неговата светлина, поднесена им отразена и поносима от луната. От друга страна стои безпристрастен наблюдател оттеглил се в уюта своята самота, съзерцаващ света без емоция и отношение, свят към който не принадлежи.
Или на прага между раждащия се ден и интериор, който нощта не бърза да напусне. Там на границата, Тя е в хармония и с двете. Носеща и мистиката на нощта и успокоението от настъпващия светлик на деня. Медиатор, без който взаимното им хармониране би било непълно.

King Dude

Кога: 30 май, 21:00 часа 
Къде: Mixtape 5

Още един герой на американската независима сцена пристига у нас. Томас Джеферсън Каугил, по-известен като King Dudе, избира София за последна спирка от европейското си турне, на което демонстрира силата на дарк-фолк музиката.

Песните на King Dude обхващат целия емоционален диапазон от дяволския ритуал до creepy romantic откровенията, а аудиторията му се състои както от брадати татуирани метъли и девойки, припадащи от ниския му резониращ глас, така и от ембиънт-дроун интроверти, почитатели на кънтри-блуса и (пост)пънкари.

Накратко мистър Каугил е достатъчно универсален, за да бъде пускан и по мейнстрийм радиостанции, но и толкова искрен и самобитен, колкото може да бъде само един истински съвременен ъндърграунд герой във времената, когато самото понятие "ъндърграунд" доста се е поразмило.

Концертът на King Dude в София е grand finale на близо тримесечно европейско турне, а специалните бонуси към него са подгряващите артисти – Foie Gras (ambient/drone/singer songwriter проект от Сан Франциско, Калифорния, с участие в последния албум на King Dude) и Leaver.

Вход: билети 20 лева. 

Още за събитията през седмицата може да четете тук

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?