Следва

Живко Петров трио представя втория си студиен албум

Светлина, камера, Кан и няколко "Златни палми"

Кинофестивалът в Кан приключи, а Руни Мара е актрисата, която заслужено получи, за ролята си във филма, в който си партнира с Кейт Бланшет, награда за най-добра актриса от журито. Тя си подели статуетката с Еманюел Берко

Movies & TV преди 8 години

Кинофестивалът в Кан приключи, а Руни Мара е актрисата, която заслужено получи, за ролята си във филма, в който си партнира с Кейт Бланшет, награда за най-добра актриса от журито. Тя си подели статуетката с Еманюел Берко.

"Златна палма" бе присъдена още и на френския режисьор Жак Одиар за филма му "Дийпан", който бе отличен за най-добър на фестивала със своята история за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка във Франция с паспортите на починало семейство. Тримата се настаняват край Париж и скоро откриват, че и там има насилие.


Френският режисьор Жак Одиар представя актьора от Шри Ланка Jesuthasan Antonythasan

"Да получа награда от братя Коен е нещо доста изключително", заяви 63-годишният Жак Одиар при връчването на Златната палма. "Мисля за баща си", сценариста Мишел Одиар, добави развълнуваният режисьор.

Жак Одиар е печелил досега на фестивала в Кан наградата за сценарий през 1996 г. за "Един много дискретен герой" и голямата награда през 2009-а за "Пророкът". Друго отличие за френското кино е наградата за мъжка роля, която спечели 55-годишният Венсан Линдон за изпълнението си в "Законът на пазара".

Голямата награда на фестивала бе присъдена на "Синът на Саул" на унгарския режисьор Ласло Немеш, който шокиращ филм за Холокоста. Той разказва за насилствено депортиран евреин, принуден да работи в газовите камери в Аушвиц.

Наградата на журито бе връчена на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за "Омарът", филм, който разказва за самотата.Наградата за режисура отиде при тайванския режисьор Ху Сиао-сиен за "Убиецът ("The Assassin"), а мексиканският режисьор Мишел Франко получи наградата за сценарий за "Chronic".

Почетна "Златна палма" бе връчена на режисьорката Анес Варда. Досега тази награда е присъждана единствено на Уди Алън, Клинт Истууд и Бернардо Бертолучи.




Сиена Милър


Мишел Родригес


 

More Movies & TV