Следва

A to JazZ Festival се завръща с пето издание

Новите АРТ лица: Евгени Вацов

Определя себе си като търсещ човек, който се провира през пролуката на визуалния образ на обществото...

People of art преди 8 години

Определя себе си като търсещ човек, който се провира през пролуката на визуалния образ на обществото. Възпитаник на Художествената Академия, Евгени се занимава с живопис, графичен и уеб дизайн и… мода. Напуска поста на арт-директор в най-голямото студио за архитектурна визуализация Red Vertex, за да се посвети на проекта FINGAH, радващ се на все по-нарастваща популярност.

На 27 април се откри негова изложба в SoHo, продължила месец, на която той представи лейбъла, съчетаващ в себе си живописни платна и ръчно печатани щампи на дрехи, които вече са пуснати за продажба в Лондон, Милано, Париж и Берлин. Заиграва се със street art, graffiti & pop art, като най-точно смело бихме определили стила му като поп-вандализъм. Срещнахме се с Евгени, за да ни сподели какво реално е усещането да носиш изкуството в себе си...

V.S. Как минава един твой ден?
E:
Сутрин се опитвам да не мисля какво ме чака през деня, защото ми се доспива пак. Огромна чаша кафе с мляко, докато изясняваме задачите. Идва ред на рисуване и скици на нови модели дрехи. Следва обикаляне на ателиета и срещи. Принципно в чужбина денят ми минава най-ползотворно, като Милано е тоталният ми фаворит. Има страхотен архитектурен бекграунд за снимки и страхотни хора с положителен заряд.

V.S. Как се роди FINGAH?
E:
Обикалях магазините, за да си освежа гардероба и не си намерих нищо подходящо, и ми просветна, че това което рисувам мога да го пренеса върху дрехи. Имах страхотен късмет с приятелите ми, които ме подкрепиха като Дидо от Brave Mоustache, който ме научи на ситопечатната технология. Започнах да снимам приятели с тениските, като философията ми е това да са urban, street people, даже моделите, които скоро снимах в Милано се снимаха за първи път и се получи страхотно. От скоро правим колаборация с дизайнера Николай Божилов и скоро ще се роди една уникална hand-made колекция, но подробностите все още са засекретени. С Иван Шопов Balkansky направихме workshop по създаване на дизайн за щампа на тениска в Soho на 26-ти и тази колаборация също се получава страхотно.

V.S. Какво те вдъхновява и мотивира?
Е:
Всичко направено със стил и естетика. Дизайнери като Alexander Wang, Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Daniela Gerini и брандове като Cheap Monday, Dope, Мишка, Represent, Stussy, също и няколко руско­украински бранда, които се развиват подобаващо. Наскоро адски много ме мотивира мнението на Хубен Черкелов от Ню Йорк, че картините са ми страхотни за там и подготвям една нова серия платна по 2­3 метра.

V.S. В това, което създаваш има силно изразена еротика. Каква е символиката?
Е:
Сексът е изначална човешка еманация, както прераждане, така и най­-силното оръжие.



V.S. Какъв е най-­големият ти приоритет в момента?
E:
Да направя FINGAH продуктите на световно ниво и да имам възможността да помагам на смели и готини артисти да развиват знанията си и да имат свободата да правят качествено това, което умеят най-­добре. Например, дървената кутия на тениските, която може да се закупи по желание, е направена в София в ателието на приятел и за мен е много важно да избегна евтината китайска работна ръка, защото съм против експлоатацията на човешкия труд.



V.S. Коя е твоята предпочитана техника за работа?
E:
Всичко което съхне бързо ­ спрей, акрил, маркери, смесена техника и колажи.

V.S. Как започна да се интересуваш от мода?
E:
Още от малък се интересувам. Родителите ми се обличаха много изискано, а една приятелка на майка ми носеше трейнъри на Asics и Adidas от Италия. Носех и яке бомбър, което в момента отново се връща на мода.

V.S. А днес какво криеш в гардероба?
E: 
Сноуборд Forum Manual, дрехи и чанти на Cheap Monday, тениски на Brave Moustache, Шона и едно привидение.

V.S. Как си представяш хората, които носят твоите дрехи? 
E:
Хуманни хора! Личности, които ценят себе си, имат сформирано социално положение и знаят какво искат.

Вечер… се виждам с моя екип и обикновено брейнстормваме и се забавляваме (понякога просто си стоим и мислим ха­ха).

­ Срам ме е…, че в България за младите е много трудно да се ориентират и да получават адекватни социални облаги поради политическата неграмотност на по-старото поколение. Срам ме е, че нямам нито един приятел, който да е споделил с мен, че учебното заведение, което е завършил му е дало добър старт в живота и се гордее с дипломата си.

­ Никога не бих… изневерил на стила си и моите приятели.

­ Разочаровам се… единствено от себе си

­ Жената е… красива, изискана и е съгласна да я снимам по всяко време на денонощието.

От тук нататък... се замислям се сериозно да направя една модна колекция за хората, които ще пращат на Марс, без възможност да се върнат (смее се). Имам една ясна концепция да създам FINGAH лаборатория, където в едно помещение да са събрани всички звена по реализирането на продуктите, като ситопечатна база, шивашко ателие, фотостудио и work офис.

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра