Следва

Кралските наследници накратко, или кои са следващите владетели на света

Дизайнери за следене: Точно 3 обещаващи артиста, повлияни от 60-те

Млади дизайнери връщат на котешката пътечка обувките с платформи и високите тънки токчета, геометричните къси А-кройки, кюлотите, PVC аксесоарите, щампите…

All fashion преди 8 години

Сред изгряващите на модния подиум напоследък се забелязва усилен шейсетарски подем. Тепърва набиращите скорост млади дизайнери черпят вдъхновение и връщат на котешката пътечка обувките с платформи и високите тънки токчета, геометричните къси А-кройки, кюлотите, PVC аксесоарите, щампите… Независимо дали цветовете са решени в ярка контрастна гама или са сведени до приглушени нюанси, възраждането на тенденциите от декадата на сексуалната революция е прекалено очевидно, за да бъде пренебрегнато.

Нека започнем от меката женствена лекота на унгарката Анна Даубнер (http://annadaubner.com/), която акцентува върху геометрични силуети и пастелни цветове. Моделите й носят духа на легендарната Туиги и непринудената елегантност на Джейн Бъркин. Характерни за нейната колекция Пролет-Лято 2015 са А-скроените рокли, поли и кюлоти в ненатрапчиво меки хармонични цветове. В дрехите й се заиграват преплитащите се линии и минималистичният дизайн. Решението й за този сезон е да се открои удобството на полите от лико, небесносините кюлоти и Калипсо топове, перфектни за забързания ритъм на една градска жена.









Продължаваме с Tosia (http://www.tosianyc.com), ситуирана в Ню Йорк, която е пълна противополжност на Анна. Плътни цветове, блясък и кадифе. Нейната колекция за идващия есенно-зимен сезон е повече от обещаваща – повлияна от клубния живот на мегаполиса през 90-те, съчетан с мрачен глемур а ла 60-те, тя изпъква като дързък и свеж дизайнер. Името ѝ е Sara Hankin и вече набира скорост зад Океана. Фокусирана върху луксозно текстурирани тъкани, включващи кожа, вълна, холограмно кадифе и блестящ жакард, тя изгражда колекцията в сумрачни тонове – бургунди, сиво, нефритено синьо-зелено, черно. Прави впечатление наблягането на cut-out детайлите в горната част на дрехите, а талията се запазва висока. Попитана как би представила бранда си, тя отговаря, че се е посветила на изграждането на дрехи, чиято основа е усещането за изискана лекота.







На трето, но не и на последно по важност място идва австралийката Стейси Хендриксън /Stacey Hendrickson/, основателка на Casper & Pearl (www.casperandpearl.com). Скромна и самоука, тя вече се радва на международни публикации, а колекциите ѝ са част от high profile бутици в Австралия, Нова Зеландия, Щатите, Канада и Европа. Може да се похвали и с участие в Mercedes Benz Fashion Week Australia. Във всяка своя колекция марката развива концепция и разказва определена история чрез форми, материи и специфични, леко чудновати принтове. Експресивна, женствена, игрива, ексцентрична са някои от думите, които биха дефинирали пролетната колекция за 2015, наречена Abracadabra, от която резонира girly girl шик, така свойствен за бранда. Решена в ограничена цветова гама, тя набляга върху черно, зелено, червено и щампирани флорални мотиви и налага някои основни модела - къси топове, закачливи полички, и, разбира се, обувки на платформа. Ключови са т. нар. „alchemy sweater” с преден джоб, покриващ цялата лицева част, асиметрични рокли с cut-out детайли и изключително интересния фрагмент на наблягането на принта като основна централна част на дрехата.






 




More All fashion