Следва

10 причини да не изхвърлиш телевизора и тази седмица

We love: Артисти без рамки - от Уорхол до Хокни

Често е доста трудно да разделим артиста от неговото творчество, но едно съкровище под форма на...

People of art преди 8 години

Често е доста трудно да разделим артиста от неговото творчество, но едно съкровище под форма на книга, наречено Artists Unframed, ни позволява да го направим. Благодарение на Smithsonian Archives of American Art, широката публика ще може да се докосне до една радостна колекция от снимки, в която най-известните артисти на 20-ти век приличат повече на обикновени хора, отколкото на легенди. От този красив марш през времето, историята и изкуството, подбираме фотографии, които заслужават вниманието ти и няколко интересни факта покрай тях.

Йоко Оно, Джон Ленън и Анди Уорхол / на снимката горе/
Артисти и антивоенни активисти Йоко Оно и Джон Ленън се срещат през ноември 1966, докато Оно подготвя своята концептуална арт изложба в галерия Indica в Лондон. Двойката се жени през 1969, а детето им се ражда през 1975. Оно има цели 10 музикални парчета, оглавяващи денс класациите в САЩ, включително и последния й хит Hold Me, който създава на 80-годишна възраст.

Уна Хенбъри и Джорджия О'Кийф
Джорджия О'Кийф е считана за майката на американския модернизъм и въпреки че редовно заявява, че мрази цветя, рисува единствено тях, под претекст, че са сравнително по-евтини от истински модели. Нейните серии от ириси, наподобяващи едновременно сърцето на едно цвете и женските гениталии, са част от най-значимите феминистки произведения на изкуството за миналия век. Бронзовият бюст на снимката е създаден от Уна Хенбъри, а фотографията е запазена в националната галерия на портрета Smitheonian.

Марсел Дюшамп, Жак Вийон и Реймънд Дюшамп-Вийон
И тримата са братя и изключително успешни скулптури и художници. Най-израстният измежду тях - Гастон сменя името си на Жак Вийон в чест на френския средновековен поет Франсоа Вийон. А най-младият - Марсел прекарва живота си, търсейки креативни методи, при които артистите не биха натоварвали ръцете си. Учейки се от триумфите и грешките на своите братя, той усъвършенства разбирането, че "рушението е също създаване".




Диего Ривера и Фрида Кало
Познати са като "слонът и гълъбът" заради 20-годишната разлика във възрастта им. Като привърженици на лявата политическа партия те се борят срещу расизма и болката чрез изкуство.


Анди Уорхол и Корин Кеслър
Попарт е течението, белязало живота на Уорхол, а Корин е била негова близка приятелка и танцьорка.

Александър Калдър
Един от най-известните цитати на знаменития скулптур е "Когато си инженер, за да си перфектен е достатъчно просто да се справяш задоволително добре. Но когато си артист, понятието съвършенство не съществува."

Дейвид Хокни
Известният английски художник споделя: "Момента, в който започнеш да изневеряваш в името на красотата, разбираш, че си артист."





Издателство на книгата - Princeton Architectural Press
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра