Следва

Обичаме домашния уют! Веси Бонева - също. Вижте нейните съвети за това

Диетата на ViewSofia: Как да се храним ЧИСТО

Може би си мислите, че “чиста храна” звучи малко идеалистично...

Health преди 8 години

От време на време всички сме обзети от някоя мания по нов хранителен режим или някоя супер храна и си мислим: "Хм, ще опитаме...", но скоро след това се връщаме към обичайните си навици и това толкова вкусно шоколадче, което сме скрили в чантата си.

Днес обаче ще си говорим за един хранителен режим, с който, мислим си, всеки може да се справи. Нарича се ЧИСТО хранене. Може би сте чували за него и затова ще си поговорим подробно какво включва, какви са плюсовете и минусите и как да започнем да се храним по този начин.

И така, какво е ЧИСТО хранене?

Може би си мислите, че “чиста храна” звучи малко идеалистично. Яденето на чисти непреработени, нерафинирани и напълно здравословни храни изглежда малко... малко като Гуинет Полтроу, която заедно със Зоуи Салдана са верни фенове на тази диета. Все пак, има много диетолози, лекари и фитнес фанатици (плюс Гуинет, разбира се), които се кълнат в ползите за здравето от този хранителен режим.



В основата на Чистото хранене е да се наслаждаваме на храната във възможно най-натуралната й форма и да сме наясно с пътя, който тя е изминала преди да се приземи в чинията ни. Така например, когато хората откриват пилето (или яйцето), те едва ли си мислят, че един ден ние ще го превърнем в пилешки хапки. Или, когато за пръв път започват да отглеждат картофи, не предполагат, че те ще бъдат тънко нарязани и поставени в горещ фритюрник.

Основните принципи, които стоят зад Чистото хранене са:

  • премахване на токсините от диетата
  • изключване на преработените храни
  • намаляване приема на натрий
  • диетата да включва по-малко месо
  • да включва повече зеленчуци
  • и много пълнозърнести храни


Въпреки че този здравословен хранителен режим със сигурност може да помогне при свалянето на килограмите, той не е диета, а по-скоро промяна в начина на живот. Идеята е, че храните се хапват така, както природата е предназначила да бъдат изядени, така храната остава "чиста" и в тялото се поддържа балансирано ниво на енергия в сравнение с пиковете и спадовете, които получаваме от преработени, мазни и сладки храни. При тази диета всяка калория, която ядем, е богата на хранителна стойност, без добавени консерванти, оцветители и захар, които само пълнят тялото с празни калории.

А когато става дума за свалянето на излишни килограми, този план работи по-бавно, но по-трайно и по-сигурно от някоя бърза диета, защото променя изцяло хранителните ни навици.

Разрешените храни



Идеята е да се храним с колкото се може повече "чисти" храни, това означава - пресни продукти, приготвени простичко. А, те са:

Плодове и зеленчуци
Въпреки че не е напълно необходимо, привържаниците на този режим препоръчват да да се купуват органични плодове и зеленчуци, тъй като в тях няма пестициди и химикали. Важно е да се яде колкото се може повече от тях така че, ако обикновено ядете месо се опитвайте да си дадете един-два дни почивка седмично от него.

Месо и риба
Тук отново важи правилото, което важи и при зеленчуците - органичното месо е по по-полезно. Когато става дума за риба избирайте студенолюбиви риби, защото имат по-ниско съдържание на токсини. Опитайте сьомга, сардини, халибут, скумрия и пъстърва.

Яйца

Сигурни сме, че всички вече сме се убедили в хранителните качества на яйцата, за това са задължителни в дневното ни меню като страхотен източник на омега-3 мастни киселини.

Семена
Пълнозърнести храни като пшеница, ечемик, ръж, и безглутенови храни като киноа, ориз и просо.

Бобови растения
Варива, грах и леща са чудесен източник на протеини, освен това засищат.

Масла
Качествените масла като кокосово масло, зехтин и масла от ядки и семена. Можем да използваме кокосово масло и зехтин за готвене, а орехови и други масла от ядки за салати.

Сурови храни
Много от привържаниците на тази диета консумират много сурови храни. Идеята е, че при загряване на храна се унищожават естествени ензими, които са изключително добри за храносмилането и борбата с хронични заболявания. Разбира се не е задължително да минавате изцяло на суровоядство, тъй като това е доста трудно и може да не успявате да си набавяте необходимите количества протеини, желязо и калций, защото повечето животински продукти не могат да се ядат сурови, но все пак от време на време е хубаво в менюто да присъстват непреработени продукти.



Кой са забранените храни?

По принцип всичко, което е променено от естественото си състояние. Ако се чудите дали нещо е преработено или не, си задайте въпроса: дали е започнало живота си по този начин? Дали чипса расте от земята така или разтворимите сосове за паста растат по дърветата?

Това разбира се не означава, че всички пакетирани и консервирани храни са лоши - неща като консерва боб, например или опакованите зеленчуци за салати (които не са били напръскани с пестициди) са напълно разрешени. А, относно соса за паста винаги е по-добре да си го приготвим вкъщи и да знаем какво точно съдържа.

Лакомствата
Най-екстремните “чисти” консуматори вероятно ще ви кажат, че никога не трябва да ядете торта отново. Но все пак едно парче от любимия ви сладкиш от време на време няма да провали цялото добро, което сте постигнали дотук. Само не забравяйте да определите колко често е "от време на време" и се придържайте към това.

Здравословно ли е Чистото хранене?

Общо взето, да, защото няма как да ви навреди да се храните с пресни и естествени съставки, така тялото ви се зарежда с ударна доза от полезни вещества без добавена захар, Е-та, консерванти и наситени мазнини. Разбира се, диетата има и критики, защото понятието "чисто" може да варира според човека - за един, чаша портокалов сок е "чиста", а според друг, съдържа твърде много захар.

Много фитнес експерти смятат, че здравословното хранене е страхотно и похапването от време на време на пакетирани храни и газирани напитки няма да навреди, ако целта е добра форма. Според тях много хора могат да постигнат страхотни резултати във фитнеса, без да се налага да спазват строг хранителен режим.

Като цяло, Чистото хранене получава голяма подкрепа от здравните специалисти, но все пак всяко тяло реагира различно и е най-добре, ако искаш да се захванеш с този хранителен режим да прочетеш внимателно следващите съвети и да се консултираш с лекар.



7 Съвета как да се храним чисто

Всичко дотук звучи чудесно, но все пак началото е най-трудно, защото старите навици (известни още като пакетирани храни) са трудни за изкореняване. Ето няколко съвета за начало:

1. Почисти хладилника си и шкафовете от всички храни в пакетчета и се увери, че са снабдявани само със свежи продукти.

2. Намери си другарче за подкрепа, винаги е по-лесно, когато има с кого да споделиш мъката си когато ти се хапва така забраненият чипс.

3. Опитването на нови храни и нови вкусове може да бъде объркващо. Не се отчайвай, ако не харесваш всичко, имай търпение и запомни нещата, които ти харесат.

4. Кажи “не” на белите храни! Избягвай бял хляб, бял ориз, бели тестени изделия, захар и се придържай към кафявото.

5. Яж толкова плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни меса, колкото искаш!

6. Вземи си охладителна чанта, в която ще можеш да пренасяш здравословни храни, когато си в движение.

7. Не се притеснявай, ако не се чувстваш като от реклама през първите няколко седмици. Драматичната промяна на диета може да бъде трудна, особено когато от менюто ти са изритани всички малки неща, които обикновено си хапваш, когато имаш нужда от енергия.


Ето и няколко идеи за меню

Закуска



Препечени овесени ядки, кисело мляко и плодове.



Смути от нар, малини и банани.

Обяд



Задушени пресни картофи със зеленчуци и сварено яйце.



Пържола със салата.

Вечеря



Гювеч със зеленчуци.



Кюфтета от моркови и кориандър.

Десерт



Плодова салата.



Палачинки с кокос и боровинки.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.