Следва

Как да запазим зъбите на детето здрави - няколко основни съвета ни дава д-р Иванова от стоматологична клиника "Панов Дентал"

Мехенди - изкуството да се рисува върху тялото за сила

Мехенди е древен ритуал за изрисуване на тялото с къна, извлечена по естествен път от диворастящ храст със същото име...

All About Life преди 8 години

Мехенди е древен ритуал за изрисуване на тялото с къна, извлечена по естествен път от диворастящ храст със същото име. Традицията ни e позната повече с родина Индия, но истината е, че се практикува и в доста страни от Африка и Арабския полуостров.

Рисуването с традиционна къна е задължителен елемент от сватбените ритуали. "Къната е спойката между двамата влюбени, тя дава сила и благопожелание за дълга и искрена връзка, за здраво поколение и много щастие в семейството.", казва Стела Христова-Сачи. Тя е създател и водещ на серия от творчески ателиета, посветени на красотата и женствеността в индийската култура, рисуване с къна, ведическа кухня. Преподава Индийска култура в Нов Български Университет.


*Стела Христова-Сачи

Тя разказва, че рисуването с къна е символичен акт - одухотворяване на себе си, свързване с божествената красота на Твореца, с чистата женската енергия, единство с майката Земя, вричане в любов и подобряване на здравето. Отделните елементи са важни, но някак второстепенни. "Дали ще имате сложни плетеници от фигури или просто плътно оцветени длани и стъпала с къна - няма значение. Магията на къната е в самото растение." Магията се вижда и с просто око, когато човек види красиво извезаните плетеници по женското тяло.

За разлика от трайните татуировки, мехенди остава по тялото от 2 седмици до месец. Така човек може да се радва на различни рисунки сравнително често, без да се притеснява, че когато е необходимо, по тялото му няма да има рисунки. Мехенди придоби широка популярност през 90-те години, благодарение на клипа на Мадона "Frozen", в който ръцете й са изрисувани с мехенди. Днес виждаме дори самата Риана с мехенди, но не рисунка, а татус.
Почитателки на нетрайните рисунки по ръцете са също така Холи Бери, Кати Пери, Бионсе, Ерика Баду, Гуен Стефани и много други.



Ако и на вас мехенди ви допада, то няма как да не ви изкушим като ви споделим, че, ако гостувате на Фестивал на цветовете, ще можете да получите рисунка на място от екипа на Стела Христова-Сачи или екипа на Ману.

Фестивалът, посветен на Холи традицията в Индия, ще се проведе на 20 юни на откритото пространство пред Арена Армеец. Участие в инди-събитието ще вземат популярни лица от хип-хоп сцената като Ice Cream, Спенс, The Top Stoppers!, COOH vs BALKANSKY, както и белгийските диджеи The Offenders и още много други.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.