Следва

Миенето на детските зъбки може да бъде забавно. Ето как!

Как да запазим зъбите на детето здрави - няколко основни съвета ни дава д-р Иванова от стоматологична клиника "Панов Дентал"

Тази седмица сме на най-сладката и мила тема - децата. Говорим ви за детската мода, за здравето на малчуганите и за онези малки и големи неща, които ги карат да греят от щастие...

Health преди 8 години

Тази седмица сме на най-сладката и мила тема - децата. Говорим ви за детската мода, за здравето на малчуганите и за онези малки и големи неща, които ги карат да греят от щастие. Една много важна тема е и здравето на зъбите на хлапетата, за която всички родители са имали, имат и ще имат терзания и въпросителни. Темата е много широка, затова в няколко материала се опитваме да изведем най-важните и интересни неща около грижата за детските зъбки.
Днес ви представяме мнението на специалиста, стоматологът д-р Петя Иванова от водещата софийска стоматологична клиника “Панов Дентал”, която ни дава няколко основни професионални съвета за най-важните навици, които трябва да създадем на детето, за да се радва то на здрава и бяла усмивка, вместо да му се налага да чува онзи звук в зъболекарския кабинет, при който всеки човек по стара традиция изтръпва до мозъка на костите си.

Д-р Иванова съветва:

Най-важният фактор за мен е отношението и личния пример на родителите към зъбите и устната хигиена. Последните млечни зъби се ползват до 11-12-годишна възраст. Тяхното запазване е от значение за растежа на челюстите и подреждането на постоянните зъби.

Хигиена
Зъбите се почистват 2 пъти на ден /сутрин и вечер/ с четка и паста, съобразени с възрастта на детето. Може да давате свобода на детето да се мие само, но все пак контролирайте процеса и съдействайте. След 4-5-годишна възраст може да се използва електрическа четка. Тя е забавна за децата и почиства по-ефективно.

Храненето
Сладките храни не са забранени в разумни граници, разбира се. Препоръчвам след прием на сладко да се даде вода, за да отмие остатъците от зъбите. Може да се ползва и дъвка, за предпочитане ксилитолова.
Абсолютно са забранени сладки сокове, които се пият вместо вода, заспиването на детето с шише със сок или подсладено мляко, пиенето им през нощта. Те правят сериозни поражения върху всички зъби в детската уста.

Зъболекарят
Редовните срещи със зъболекар са много важни. Моята препоръка е до 2 годинки - по веднъж в годината, след това - на 6 месеца. Детето свиква с обстановката и лекаря. Зъболекарят открива грешки в хигиената /миенето/ на зъбите и дава насоки за отстраняването на пропуските. Правилната техника създава навици за цял живот. Не е достатъчно да "разхождаме" четката в устата два пъти на ден. При поява на кариес или друг проблем той се открива навреме. Съответно, лечението е по-бързо и без усложнения.

Поздрави! Д-р Иванова

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.