Следва

Майсторки клас - Крейг Макдийн

Мария Калас - икона на абсолютната женственост

Мария Калас е легенда. Личност, която се ползва със статута на икона, дълго след своята смърт. Тя преспокойно може да бъде...

Лица преди 15 години

Мария Калас е легенда.
Личност, която се ползва със статута на икона, дълго след своята смърт. Тя преспокойно може да бъде митологизирана, защото зад себе си оставя огромното наследство на неповторимия си гласа, велика актьорска игра и изключителния си моден вкус.

Тя е олицетворение на истинската жена, вдъхновение на не един дизайнер и пример за множество хора. Жената, изиграла най-известните оперни роли – на Виолета, Тоска, Мадам Бътърфлай.





Възприемана като деспотична и по-скоро високомерна личност, заради острия си темперамент, успява умело да скрие зад този параван своята уязвимост и многото емоционални сривове.





Изживяла донякъде бурно своя живот, в нейно лице ние можем да видим единствено една безкрайно красива и талантлива жена, опознала съвсем отблизо любовната мъка, съумявайки да я превърне в несконачем трагизъм, който лъха от всяка дума и всеки тон на сцената. Там, където великото сопрано предопределя историята на музиката. Дебютирайки в “Ла Скала” в Милано, в началото на 1951 година, тя остава там до края на своята кариера, изигравайки дори опери, създадени специално за нея.





В самото начало, видимо невзрачна, Калас постепенно започва да се утвърждава като изящна дама, привличайки вниманието на медиите със смесицата от необикновена хубост, талант и много овладян артистичен стил.





"Когато видях за първи път Мария Калас, тя беше доста пълна, неугледна девойка, която не познаваше нито етикета, нито пък умееше да се облича с вкус. Още тогава обаче, тя беше изпълнена с трагизъм” - така изглежда Мария в спомените на известния дизайнер Пиер Карден, а Лагерфелд я определя като една от вечните стойности в изкуството, казвайки "Всичко в нея беше крайно и красиво едновременно - гласът и липсата на глас; изтънчената й фигура и наднорменото тегло; грубият й нос и ослепителната усмивка. Такива хора не се забравят. Никога!".





Ние потвърждаваме изреченото, защото Калас продължава да свети като диамант в нашия свят, огрявайки ни със своя едновременно приказен и също толкова реален живот. Тежала почти сто килограма, скована на сцената, Мария Калас успява да преодолее тези пречки със своята упоритост ,за да триумфира, както в професионален план, така и в личен.

Нестандартните черти на нейното лице и новите й физически данни, й позволяват да превъплъщава себе си в различни роли, и не само на сцената.Копирана от много жени, заради неповоримия си усет за мода и позната още като една от музите на световноизвестните дизайнери, оперната прима ще бъде помнена с определения като класика, хармония и изтънченост.

More from View Sofia

More Лица