Следва

Face to Face - Васил Георгиев

Майсторки клас - Крейг Макдийн

Craig McDean е познат и в модните среди, и във филмовата индустрия, най вече с поразителните образи, застопорени в...

Лица преди 15 години

Craig McDean е познат и в модните среди, и във филмовата индустрия, най вече с поразителните образи, застопорени в неговите творения, с модните си кампании, главно на лейбъли като Gucci, Giorgio Armani, Emporio Armani, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Calvin Klein и Estée Lauder, и дълбоките портрети, чрез които успява да отрази същината на човешката душа.





Родом от Англия, понастоящем жител на Ню Йорк, McDean започва своята кариера като фотограф, малко след обучението си за автомонтьор. Откривайки страстта си да снима на по-ранна възраст, докато фотографира приятелите си в северна Англия, той прави своя дебют едва няколко години по-късно, премествайки се в Лондон и започвайки своята кариера като асистент на световно-известния Nick Knight.





Някои от най-ранните му творби намират място сред списания като „i-D” и „The Face”. Това съответно рефлектира и върху по-нататъшната му работа с клиенти от рода на Jil Sander и Calvin Klein, както и възложената му редакторска работа с Harper's Bazaar и Vogue.




Друг основен факт от професионалното му развитие са неколкократните сесии, правени със и за кинозвезди от световна величина, като Натали Портман, Ума Търман, Никол Кидман, Хилари Суонк и много други.





Craig McDean е всепризнат майстор. Той успява по един забележителен и донякъде „хамелеонски” начин да представи красотата на образите от своите сесии, без да отдалечава себе си от опорната точка на своя вече напълно изграден стил.





Едновременно наситени откъм истории и застинали в своите действия. Едновременно лишени от предистория и „разказващи”, докоснати от фабулата на своята тематика. Чрез неговите фотографии, пред нас изплуват многобройните цветове на човешките тела, и смело рамкираното разнообразие на силуетите. Може би, като остатък от първоначалната му съвместна работа с Nick Knight, и от неговите строги убеждения за модата за това, че тя трябва да бъде по-скоро с политическа насоченост, се изгражда строгата образност на McDean. Напълно неповторима.

More from View Sofia

More Лица