Следва

Еволюция на вечността - Детската мода, от много отдавна до днес

Men's Exhibit: 10 датски марки, които си струва да знаеш

Различни статистики спрягат датчаните за едни от най-щастливите хора на планетата и, като гледаме модата им, от части разбираме защо...

All fashion преди 8 години

След Англия, Италия и Франция планирахме да приключим обиколката на европейските държави и техните мъжки модни брандове, но някак няма как да пропуснем и северните страни. Защото вече знаем добре, че тяхната мода определено заслужава внимание.

За своите размери, Дания впечатлява с многото си успехи в дизайна, не само в сферите на архитектурата и интериорa, но и в модата, която е на сериозен фокус през последните години.

Скандинавският район е вече широкo известен с минималистичния си и изискан подход към мъжката мода, a марки като датските Norse Projects и Soulland са почти фетиширани.

Различни статистики спрягат датчаните за едни от най-щастливите хора на планетата и, като гледаме модата им, от части разбираме защо.

Ето и компилация от 10 датски марки, които могат да зарадват всеки стилен мъж:


Norse Projects

Функционалните минималистични дизайни на Norse Projects определено са сред белезите на знаменития стил на Дания. Базирана в Копенхаген, това е една от първите марки в сферата на мъжкото облекло, която усвоява милитъри стила. Norse Projects продължава да се налага като новатор, определяйки тенденции в регионален и глобален мащаб. Марката сякаш не прави изрични усилия да води, но хората продължават да я следват.

Soulland

Soulland стартира през 2002 от ръчно рисувани тениски. Днес, основателят Силъс Адлер вече е превърнал името в пълен и богат мъжки бранд, който предлага отчетливо минималистични европейски визии, смесени с игриви принтове. Дизайните вече са дебютирали по време на седмиците на модата в Лондон, Париж и, разбира се, Копенхаген. Soulland продължава да просперира на европейския пазар, а Адлер се впуска в множество колаборации, сред които и капсулна колекция за парижкия бутик Colette.

Wood Wood

Малцина биха поставили под въпрос статута на Wood Wood на символ на датския уличен стил. Философията на марката по отношение на дизайни е забележително гъвкава от сезон на сезон, внасяйки свежа доза вдъхновение всеки път. Наскоро Wood Wood осъществява неочаквано партньорство с Disney, предоставяйки серия модели с илюстрации от 20-те и 30-те .

Astrid Andersen



Един от най-добрите примери за комбинация между улична култура и висок клас мода. Дизайнерката Астрид Андерсен счупва всякакви рамки и граници, като поставя на изпитание установените представи за мъжественост, пропорции и брандинг.

Libertine Libertine



Основан през 2009, брандът прави разкрач между скейт култура, стрийт стил и конвенционално облекло. И колекциите, и количеството фенове на Libertine Libertine се увеличават непрестанно от старта до днес, когато компанията е считана за една от най-ярките в Копенхаген. Популярната мъжката линия вече е акомпанирана и от дамска. Дизайните са едновременно смели и небрежни, олицетворявайки скандинавски усет и новаторство.

Mismo



Mismo специализира в красиви аксесоари и кожени изделия, които следват добре познатият принцип на дизайна „формата следва фунцкията“. Скандинавското ателие определено е открило своя център, придържайки се към установени принципи и все пак създавайки интересни дизайни.

Won Hundred



Преди да се впусне в проекта Won Hundred през 2004, дизайнерът Николай Нилсен вече е бил ветеран в индустрията със значителна история в сферата на денима. Още при съдаването на бранда, амбицията на дизайнера е да провокира установените разбирания за мода в Дания. Без страх да поема рискове, тимът на Won Hundred черпи вдъховение от музиката, киното и изкуството за дизайни, които са дефиниция на модерния стил.

Han Kjøbenhavn



Познат само с очила в ранните си дни, Han Kjøbenhavn бързо се разраства до пълна линия за мъжки облекла. Брандът има склонност към авантюристичен дизайн без да изоставя усещането за безвремие. Създаден за датските джентълмени, брандът е дълбоко напоен със скандинавски принципи в дизайна.

Asger Juel Larsen



Понякога модата трябва да бъде насилствено изваждана от зоната си на комфорт. Дистопичните, хладнокръвно модерни творения на Asger Juel Larsen черпят вдъхновение от музиката, перформънса и пропагандата. Брандът има и линия, на име A.J.L Madhouse, която създава унисекс облекло.

Henrik Vibskov



Образован в известното лондонско училище за дизайн Central Saint Martins, Хенрик Вибсков е един от шепата датски дизайнери, които са асоциирани с модата, представяна по подиумите. Неговите авангардни и напредничави творения в областите на модата, изкуството и музиката печелят много адмирации по света. Вибсков е често асоцииран с новото скандинавско движение от млади творци.

 

More All fashion