Следва

Пролетните прически от подиума - избери любимата си и спечели ваучер за 100 лева

Диетата на ViewSofia: Протеиновият режим на Дюкан, отново!

Протеиновата диета Дюкан се продава в над 1,5 милиона копия и е една от най-продаваните книги с диети във Великобритания...

Health преди 8 години

Протеиновата диета Дюкан се продава в над 1,5 милиона копия и е една от най-продаваните книги с диети във Великобритания благодарение на своите знаменити фенове включително Пипа Мидълтън, Катрин Дженкинс и Дженифър Лопес. Диетата, разработена от д-р Пиер Дюкан, е хранителен план с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на протеини, което гарантира бърза загуба на тегло за хора, които трудно спазват диета.

И все пак, как е възможно да продължаваме да хи хапваме вкусна храна и да отслабваме, ние се разровихме и се оказа, че е възможно, ето как...

Открихме, че диетата на д-р Дюкан е любима на френските дами, но все пак трябва дисциплина, за да я следвате правилото има и няколко основни подправила - без плодове, без пакетирани храни, без алкохол и без въглехидрати за толкова дълго, колкото е необходимо, за да свалите излишните килограми.

Как работи?

Д-р Дюкан измисля метод за отслабване в 4 фази: две за намаляване на теглото, както и две за запазване на сваленото тегло, с помощта на списък от 100 "позволени" храни, от които можете да ядете колкото искате. Тези четири фази се наричат: Атака, Смесен период, Затвърждаване и Стабилизиране. През първите две фази трябва да се ограничавате до 100-те разрешени храни, които да комбинирате във вкусни рецепти.

Фаза 1: Атака

Започвате с 72 чисти храни с високо съдържание на протеин, като: пържола, телешко месо, черен дроб, шунка с намалено съдържание на мазнини, бекон с намалено съдържание на мазнини, варено пилешко или пуешко бяло месо, треска, морски език, сьомга, сардини, риба тон, миди, обезмаслена извара, обезмаслено кисело мляко, обезмаслено мляко, яйца и тофу.

Първата седмица давате тласък на организма като 7 дни се храните само с храни с високо съдържание на протеин от списъка и 1-2 супени лъжици бланширани овесени трици на ден за фибри.

Примерно меню
Закуска
Кафе или чай с обезмаслено мляко
Обезмаслено кисело мляко
Дюкан палачинка - смесвате 1½ супена лъжица овесени трици с 1 ½ безмаслено прясно сирене, 1 яйце, щипка сол. Готвите в тиган за 2 минути от всяка страна.
Сервирайте с Дюкан шоколад - приготвяте го като разбивате 1 жълтък, 1 супена лъжица нискомаслено какао на прах, 2 супени лъжици подсладител и малко вода.

Обяд
Яйце, пушена сьомга и Дюкан майонеза - 1 жълтък и 1 супена льжица дижонска горчица. Тази смес овкусявате със сол и черен пипер плюс 1 супена лъжица нарязан магданоз или див лук. Сместа се прибавя към 3 супени льжици нискомаслено прясно сирене или извара.

Вечеря
Кюфтета от розмарин - смесвате 1 глава лук, нарязана на кубчета; 750 гр. мляно говеждо месо; 2 счукани скилидки чесън; 1 яйце, леко разбито; 1 супена лъжица сос Уорчестър; 2 супени лъжици розмарин, 1-2 супени лъжици мента или босилек, ситно нарязани; сол и черен пипер. Оформяте топки с големината на орех и готвите с малко мазнина на части докато станат златисти.

Лимонов мус - изсипете пакетче желатин в купа с вода за няколко минути както е описано на опаковката. Към 1 жълтък прибавете 2 супени лъжици подсладител, настъргана кора от ½ лимон и петдесет грама прясно сирене, разбърквате добре, след това затопляте в малка тенджерка на котлона за 2 минути. След като сместа не е на котлона я прибавяте към желатина, разбивате 200 грама прясно сирене и го прибавяте към сместа. 1 белтък се разбива на сняг също внимателно се прибавя към останалите продукти. Оставяте в хладилника да се охлади.

Фаза 2: Смесен период

В този период към разрешените от преди това 72 храни се добавят и 28 зеленчука, включително: артишок, копър, лук, аспержи, зелен боб, патладжан, праз, червено цвекло, тиквички, гъби, броколи, зеле, пипер, моркови, тиква, целина, домати, зеленолистни и ряпа. Тази фаза продължава докато достигнете желаното от вас тегло. Идеята на този период е да се редуват дни само на чисти протеини с дни на протеини и зеленчуци и така до целта.

Примерно меню

Закуска
Като в предната фаза

Обяд
Бързо гаспачо - потапяте 4 домата във вряща вода за 30 секунди, после ги белите. Запичате 1 червена и 1 зелена чушка за около 10-15 минути, след като я обелите я нарязвате на парчета. Пасирате доматите и чушките с 2 краставици (обелени и нарязани) и малко мента в блендер. Овкусявате и сервирате добре охладено.

Вечеря
Пиле с гъби - 600гр гъби се нарязват на тънки филийки, поръсват се с няколко капки лимонов сок и се поставят в незалепващ тиган. Овкусявате и покривате с капак, слагате на котлона на средна температура и готвите докато водата се изпари. След това запържвате до златисто 1 глава нарязан лук в съд с малко вода, след това добавяте 800 грама пилешки гърди, нарязани на кубчета; 2 нарязани домата; гъбите; 2 нарязани скилидки чесън; 250мл. безсолен пилешки бульон; сол и черен пипер. Покривате и готвите на слаб огън за 20 минути.

Фаза 3: Затвърждаване - Една свободна вечер седмично

След като сте достигнали желаното тегло към 100-те разрешени храни можете да добавите хляб, тестени изделия и плодове, освен това има една вечер в седмицата, когато можете да ядете каквото си искате, а четвъртък остава ден само на протеини, за да ви помогне да запазите желаното тегло.

Изчислявате колко дълго трябва да останете в тази фаза, като смятате, че всеки свален килограм е равен на 10 дни.

Какво да хапвате през тези дни:

Колкото  протеини и зеленчуци (заедно) искате всеки ден.

1 плод на ден, но не такива с високо съдържание на захар като банани, грозде, череши или сушени плодове. Диня, ябълка или папая са най-добрите.

2 филии пълнозърнест хляб на ден, с нискомаслено масло.

Една порция (40гр) твърдо сирене на ден - избягвайте синьо сирене, меки сирена или козе сирене.

Една порция храни седмично  с високо съдържание на нишесте, като например макаронени изделия или ориз през първата половина на периода. Може да увеличите до две порции седмично през втората половина.

Паста и доматен сос, както и нахут, леща, кус-кус, качамак и картофи.

Отпуснете се малко и се насладете на една нощ без "специално" меню през първата половина на периода и цели две вечери през втората. В тази вечер наистина може да хапвате каквото си пожелаете!

Четвъртък е ден само за протеини.

Фаза 4: Стабилизиране - Как да останете слаби

Поздравления, успяхте! Сега може да се отпуснете и да се върнете към яденето и пиенето както обикновено, само се уверете, че всеки четвъртък остава ден само на протеини, за да запазите желаното тегло.

А какво споделя самият д-р Дюкан

“Диета Дюкан е лесна за разбиране и спазване, защото можете да ядете колкото искате от определени храни, така че никога няма да сте гладни. Диетата е структурирана, така че в първите две фази да отслабвате, а във вторите две да задържите теглото си.

Кой трябва да опита диета Дюкан?
"Всеки, който иска да отслабне трайно и здравословно.”

Защо е по-различна?
"Хората често ме питат с какво е различна и моят отговор е прост, това е хранителен режим, който работи. Няма броене на калории, няма изключване на въглехидрати и няма глад. Тази диета е единствената, която има план за стабилизиране и пътна карта за конкретно бъдеще.”

Подходяща ли е за всеки?
"Диетата Дюкан е подходяща за този, който се е борил с теглото си дълго време, за този, който е опитвал всякакви диети, но иска структурирана такава с насоки, за този, който иска да постигне резултати по здравословен и устойчив начин."

Подходяща ли е за дългосрочен хранителен режим?
"Това зависи от теглото, което искате да свалите. В сайта на диета има калкулатор, който ще ви помогне да изчислите нормалното за вас тегло и колко време ще ви трябва, за да го достигнете.”

Здравословна ли е?
"Аз съм лекар от 35 години и с този опит знам, какво е здравословно и какво работи. Цялата храна, включена в диетата е естествена, избягването на преработени храни носи само ползи за здравето. Непреработени меса или риба, с това са се хранели хората преди, така че е възможно най-здравословната диета.”



Пиер Дюкан

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.