Какво гледахме тази седмица: "Диалог на тъмно" - едно различно сетивно преживяване

В пълен мрак се насладихме на истински различно преживяване – концерт в комбинация с дегустация на вина...

На първи юни посетихме второто за България събитие от формата „Диалог на тъмно“ – едно истински запомнящо се емоционално и сетивно преживяване. Подобни събития се случват вече в 26 държави, а България е на път да стане 27-мата, благодарение на новосформираната фондация „Синергия“, която има мисия да реализира проекти, насочени към хората с увредено зрение в България.

В пълен мрак се насладихме на истински различно преживяване – концерт в комбинация с дегустация на вина. Този формат предлага професионална реализация на незрящите като водачи на зрящите в тъмното. Създава и атмосфера, която истински предизвиква емпатия към незрящите чрез форма на съпреживяване на случващото се с тях.

А всичко това е съпътствано и с удоволствено за възприятията преживяване. В пълна тъмнина, когато зрението ни беше напълно неутрализирано, се насладихме на изострените усещания, идващи от останалите сетива. А организаторите се бяха погрижили да ни осигурят такива. Слухът ни беше гален от звуците на акордеона на виртуозния незрящ ромски музикант Нено Илиев в творчески съюз с китариста Ангел Демирев. Вкусът ни бе стимулиран от букет селектирани български вина. Нежен диригент в този процес беше енологът и специалист в областта на балканското вино, Ирина Софранова. Очите ни в мрака бяха Ели Кирилова и Милена Костадинова – две незрящи жени, които бяха наши водачи и наша опора в тъмнината. Събитието изравни всички ни в мрака и съпреживяхме един свят изпълнен с хубава музика и хубаво вино.

Домакин на цялото преживяване беше Кулинарното училище Amuse Bouche, намиращо се в добре обзаведено подземно помещение. „Всичко е метафора,“ разказва Евгени Митев, основният организатор – влизайки надолу и навътре във външния свят влизаме и във вътрешния, започваме да чувстваме нещата. В тъмното много неща стават ясни.“ И е прав - имахме едно истински различно преживяване, в което тъмнината ни позволи да чуем мисли, да видим спомени, да усетим емоции, различни от всичко досега и предизвикани от чувствената музика и от всяка глътка хубаво българско вино.


В готовност, преди да настане тъмнина

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.