Следва

Първа корица за Vogue Italia без Стивън Мейзъл от 27 години насам

Men's Exhibit: 20 шведски бранда, които е добре да знаем

Обзорът ни на европейски брандове за мъжка мода, които заслужават да бъдат познавани се прехвърля на север...

All fashion преди 8 години

Обзорът ни на европейски брандове за мъжка мода, които заслужават да бъдат познавани се прехвърля на север и миналата седмица поговорихме за датските марки, които заслужават внимание. Взехме си поука, че когато говорим за скандинавска мода, чието влияние на съвременната модна сцена е огромно, а марките са сравнително непознати на нашите ширини, е добре да представяме не 10, а 20 бранда. Особено, когато говорим за Швеция.

Корпорации като IKEA и H&M несъмнено имат грандиозен международен успех от години, a имена като Acne Studios и Our Legacy са вестителите на новата скандинавска вълна в модата. Но под повърхността има още много, което може да бъде казано за шведското творчество в тази област. За да почетем множеството страстни и креативни мислители на Швеция, правим прочит на 20 техни модни бранда, които заслужават да бъдат познавани, с ясното съзнание, че Швеция със сигурност има и още:

Acne Studios



Стартирали с вече световноизвестната си мъжка и дамска мода, Acne Studios вече правят и списания, мебели, книги и изложби. С център Стокхолм, брандът вече има магазини и в Париж, Лондон, Ню Йорк, Ел Ей, Токио и Берлин и се е превърнал в символ на скандинавския минималистичен подход.

Eytys



Eytys е съвсем нов бранд за дамски, мъжки и унисекс обувки и аксесораи, но от създаването си през 2013 досега вече има сериозно влияние на пазара със своите изчистени предложения. Характерни за тях са лилави „дръжки“ и коркови стелки, a отскоро има и раници, чанти и калъфи за електроника.

L’Homme Rouge



Философията на L’Homme Rouge е отговор на съвременното свръхпотребление. Брандът стартита с плетени унисекс шапки, а в последствие асортиментът от мъжествени и класически продукти, отражение на шведския западен бряг, откъдето брандът идва, се разтраства. Следвайки скандинавските принципи, се съсредоточава върху conscious дизайн, съвместен с материи и компоненти от високо качество.

Tretorn



Tretorn е създаден през 1891 в Хелзингборг като производител на гумени ботуши. В последствие каталогът на марката се разсраства и включва спортни и ежедневни обувки, включително най-известният им модел Nylite. Днес брандът принадлежи на Puma.

CMMN SWDN



Дизайнерите Саиф Бакир и Емма Хедлънд се срещат за пръв път докато учат мъжка мода в London College of Fashion и почти веднага стават партньори. Работят за Кание Уест в студиото му в Париж, а след това откриват CMMN SWDN – бранд с международно влияние, запазвайки шведската идентичност в сърцевината си.

Polar Skate Co.



Произхождащ от Малмьо, Polar Skate Co. e лейбъл с растяща сила в скейт обществото, който съумява да прави простички дизайни, които добре резонират на потребителите по света.

Stutterheim



Брандът постига идеалния баланс между фунционалност и мода в своите връхни дрехи, създадени да пазят от многото скандинавски дъждове. Вдъхновен от мореплавателното облекло на дядо си, основателят на Stutterheim продава първата си партида от 200 дъждобрани в апартамента си, обем, който е доста по-мащабен днес.

Très Bien



Това е третият сезон на братята Симон и Ханс Ходжман, откриватели на марката, които съумяват да направят перфектния микс между високия и ниския клас мода, създавайки отчетливо скандинавски дизайни.

Filippa K



Filippa K се фокусира върху вечни, basic дизайни. Съчетание на скандинавска елегантност, достъпност и стил в колекции както за мъже, така и за жени.

Nudie Jeans



Династията Nudie стартира от Гьотеборг. От ден първи марката създава продукти от 100% органичен памук и има ключова роля в завръщането на суровия деним.

Cheap Monday



Cheap Monday първоначално е магазин за дрехи втора употреба някъде в покрайнините на Стокхолм. В ранните времена името на марката е Weekday, преди да бъде сменено на Cheap Monday, идващо от това, че работното време на магазина е ограничено само до неделя. Логото-череп е отличителният белег на марката, закупена от H&M през 2008 за 92 милиона долара.

Our Legacy



Като много уважавани световни марки, Our Legacy започва като скромна линия Т-шърти, а днес е съществена част от кръстоносния поход на шведската съвременна мода. Our Legacy продължава да набира скорост, като една от страна създава basic дизайни, а от друга търси вдъхновение от пънк музиката, филмите, литературата и още.

WeSC



WeSC e верен поддръжник на сноубордисти и скейтбордисти от самото си създаване, а днес вече е постигнал имидж на една от водещите марки за стрийт облекло. Името е абревиатура от „We are the Superlative Conspiracy“ („Ние сме най-висшата конспирация“), а брандът работи отблизо с хора, познати като „WeActivists“, които са неформални посланици на марката, сред които и големият хаус продуцент Axwell.

J. Lindenberg



Със своя младежки и същевременно класически подход, лейбълът става извстен със своите голф облекла през 90-те. Днес J.Lindeberg продължава да прави спортни дизайни със съвременна нотка.

Elvine



Като повечето шведски марки, Elvinе е бранд, силно базиран на скандинавските традиции. Кръстен е на естонска шивачка, която избягва в Швеция по време на Втората световна война, а е създаден от нейния син – Даниел.

Sun Buddies



Друг бранд във фамилията Très Bien, Sun Buddies, заема твърди позиции на пазара за очила, предлагайки асортимент от достъпни и същевременно изключително стилни модели.

TRIWA



С възвишената цел да трансформира часовниковата индустрия, TRIWA съумява да апелира както към модните жертви, така и към маниаците на тема часовници. Въпреки че фокусът е вурху часовнкът, брандът има и очила.

Hestra



Северна Европа познава този бранд, създаден още през 1936. Горд е със своите ръкавици от еленска кожа. Hestra има и дългогодишно партньоство с датските Norse Projects, с които правят линия ръкавици.

Fjällräven



Още една марка, създадена, за да осигури оцеляване в северняшките климат и природа. Създаден преди 50 години, Fjällräven прави раници, якета, палатки, спални чували и всичко необходимо за смелите експедиционисти.

Majls



Да се завърнем към градската мода. Majls e бранд, базиран в Гьотеборг, характерен с иновативни принтове и нестандартни кройки. Предлага всичко – от тениски, през дънки, до шапки.

More All fashion