Следва

Editors' Choice: Моят куфар за един дълъг летен уикенд - Миглена

Да перем или да не перем? Как и колко често да хигиенизираме дрехите си

Повечето хора се делят на 2 типа що се отнася до хигиенизиране на дрехите...

All About Life преди 8 години

Повечето хора се делят на 2 типа що се отнася до хигиенизиране на дрехите. Едните страдат от натрапчивото усещане, че винаги всичко е мръсно и, разбира се, след всяко носене на абсолютно всяка дреха, те я пращат директно в коша за пране. В другата крайност се намират тези, които дори не могат да се сетят „Кога за последно го прах това?“. Докато за едни от дрехите ни е достатъчно да минат през вярната домашна пералня, то други са специални и имат нужда от професионалната грижа на химическото, те са от деликатни материи и заслужават най-доброто, за да бъдат едновременно чисти, приятно ухаещи и в добро състояние. За всеки случай обаче ние направихме списък кое как и колко пъти следва да се пере – от ежедневните ни любими дънки през бельото, та чак до зимните палта.

1. Дънки и изделия от деним – след 4-5 носения:

Почитателите на дънките могат да потвърдят, че прекомерното пране съсипва и избелва цвета.
Перем ги в по-студена вода, за да предпазим максимално нюанса и текстурата на денима от детергента. Ако не се мърсим до неузнаваемост всеки ден, не е нужно да ги перем веднага след като сме ги свалили от себе си.





2. Сутиени – след 3-4 носения:

Нека имаме предвид деликатността на материята, тъй като не всяка е подходяща за пералнята.
Въпреки че е ежедневно носен артикул, горещият сезон и по-честото потене не са определящ фактор да го натикаме в коша за пране веднага след носене.






3. Рокли, панталони и поли – след 5 до 7 носения:

Тези дрехи се носят многократно, още повече, че обикновено в материите на някои от тях се съдържат синтентични примеси, отблъскващи петната. Ако пък вървят в комплект, например сако и панталон или сако и пола, най-добре ги занесете на химическо, задължително заедно, така че едната част да не избелее по-бързо от другата, както би се получило ако перем поединично артикула, който се цапа повече.





4. Полар и суичъри – след 6-7 носения:

Тези дрехи са доста лесни за поддръжка и почистване. Поларът има малко особен характер, затова най-добре е, преди да го пъхнем в пералнята, да го обърнем с лицевата част навътре, а когато е готов, го сушим с горещ въздух. Задължително перем по цветове!




5. Бяло и коприна – след всяко обличане:

Признаваме, трудно е да се поддържа перфекно белият цвят и затова след всяко носене следва да го изперем. При копринените дрехи нещата са по-сложни – образуват се петна от потенето, а най-добре е да се перат ръчно или да се дадат на химическо (особено официалните облекла), тъй като материята е много чувствителна и лесно се уврежда.





6. Трикотаж – след всяко носене:

Чорапогащниците и трикото по същество спадат към графата бельо/чорапи и трябва да се поддържат редовно изпрани. Ако го закъсаме дотам, че без минутка свободно време за домакинстване, сме останали без неупотребяван чифт, бихме могли да го пъхнем в сушилнята за 10 минути заедно с хавлия, така че да елиминираме наприятните миризми.



7. Шапки, ръкавици и шалове – 3 до 5 пъти на сезон:

Лесни за забравяне и още по-лесни за губене, тези аксесоари не бива да бъдат пропускани от пералното помещение. По тях все пак полепват кожният себум, гримът ни, както и всяко друго външно замърсяване. Необходимо е през 2-3 седмици да се подсещаме и да ги поддържаме чисти.



8. Топове и рокли – до 3 носения:

Повече от разбираемо е защо всички топове като потници, тениски и т.н. през лятото следва да не бъдат занемарявани прекалено дълго. При роклите нещата са малко по-различни – както вече споменахме официалните такива и тези от по-деликатни материи е най-добре да бъдат занесени на химическо, за да бъдат запазени за максимално дълго време, въпреки че е възможен и вариантът на ръчно пране с накисване у дома.









9. Пижами – след 3-4 носения:

Спалното ни облекло, също като трикотажа, влиза в графата бельо и е необходимо да бъде сменяно често. Изпотяването през нощта попива в плата и може да бъде причина за кожни проблеми като акнето.



10. Оформящи прилепнали дрехи – след 1 до 3 слагания:

Разбираемо защо, такава дреха е в постоянен плътен досег с кожата ни и трябва да бъде редовно пускана в пералнята.





11. Шорти – след 2-3 носения:

Тези артикули са сред най-носените за сезона и съотвено най-цапащите се. Памучните са уязвими към петна и затова внимавайте с цветовете при пране!





12. Тениски – след всяко слагане:

Третирайте ги като бельо, да - не са, но по-добре го направете – имат съществен досег с тази част на тялото, която най-много се поти и абсорбират всичко. Затова – перете ги възможно най-редовно.



13. Вълнени палта – 1-2 пъти на сезон:

Ако все пак го носим всеки ден, добре е да се постараем да го изперем поне 2 пъти за сезона. За палто, което влиза по-рядко в употреба, веднъж е достатъчно. Петънцата могат да се почистят с мокра кърпа и мек сапун.










14. Бански – след всяко носене:

Дори да не се потопим във водата, някои съставки в слънцезащитните кремове могат да увредят тъканта на банския, а и смятаме, че изпотяването в него е достатъчен фактор, за да го пратим в коша за пране.







15. Якета от кожа и велур – веднъж в сезона:

Едни от най-устойчивите неща в гардероба ни, коженото или велуреното яке, обикновено се нуждаят само от почистване на индивидуални петънца. Ако ще го перете цялото, най-удачно е да го занесете на професионално почистване, за да не повредите материала.




16. Клинове и спортно облекло – след 1 до 3 носения:

Все пак самият факт, че правим упражнения в тези дрехи подсказва защо е най-добре да се перат възможно най-често.



17. Сака и блейзъри – около 5 до 7 носения:

Само защото нямат директен контакт с кожата, не е причина да занемарим грижата за тях. Нека не забравяме, че връхните ни дрехи често задържат непрятните миризми, затова най-лесно е да се ориентираме - ако след носене мирише леко неприятно – оставете го няколко да часа да се проветри преди да го приберете в гардероба, ако пък не – в пералнята.




18. Пуловери – на всеки 2-3 слагания:

Памукът, коприната и кашмирът се нуждаят от повече пране за разлика от вълната и вълната с примеси. Не забравяйте да погледнете етикета на дрехата за инструкции по почистването и кой е най-подходящият метод за изпиране, тъй като при погрешен избор би могло да има необратимо увреждане.



More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.