Следва

Маракеш експрес

Stella McCartney

Името на Стела Макартни вече не се свързва с известността на баща й. Когато чуем това име, се сещаме повече за мода...

All fashion преди 15 години

Името на Стела Макартни вече не се свързва с известността на баща й. Когато чуем това име, се сещаме повече за мода и колекциите за собствения й лейбъл, както и тези, които англичанката прави за спортния гигант Adidas.





Стела Макартни е родена в Лондон през 1971 година, а през 1995 година завършва прословутия моден колеж Central Saint Martin. Дипломната й колекция е изкупена веднага от едни от най-големите бутици в Лондон. Веднага след дипломирането си тя създава собствена линия под собственото й име Stella McCartney, а две години по-късно се мести в Париж и заема длъжността главен дизайнер на френската марка Chloe.





Младата англичанка измества дори и един от най-големите в модата – Карл Лагерфелд. След като заема неговото място в Chloe, Стела разгръща целия си талант, създавайки семпли, класически дрехи, с уникално секси излъчване, фино прозиращо под нежния дизайн и цветове на дрехите.

През 2001 година Стела създава и собствена линия под шапката на „Gucci Croup”. След това започва да създава колекции, които се представят в Париж. Повлияни са от същия семпъл стил, но поради любовта й към изкуството, дизайнерка винаги добавя по един малък артистичен акцент. Стела започва да работи с различни дизайнери по много благотворителни проекти, да създава лимитирани колекции за Adidas и H&M, и да бъде ревностен защитник на животните.

За колекцията си за сезон пролет/лято 2009 Стела залага отново на естествените материи, изключващи разбира се пух и естествена кожа.





Цветовете са натурални и нежни. Предимно бежово, небесносиньо, светъл тюркоаз, кафяво, бяло и дори малко черно за по-драматичен look.

Линията е нежна, много еротична, но в никакъв случай вулгарна. Това е и една от уникалните способности на Стела.

За сезон пролет-лято 2009 Стела се вдъхновява и от гардероба на родителите си. От кафтаните на майка си, от ризите и широките й панталони, като умело добавя и малко от елегантния консервативен стил на дядо си и неговите класически костюми.

More All fashion