Следва

Хитринките на Тео Bebe

Великите овесени ядки в кратки факти

В Шотландия овесените ядки са на особена почит. До 18-ти век шотландците дори не знаели какво е това бял хляб, употребявали само овесено брашно за пълноценно хранене...

Health преди 8 години

В Шотландия овесените ядки са на особена почит. До 18-ти век шотландците дори не знаели какво е това бял хляб, употребявали само овесено брашно за пълноценно хранене. Ползите от овесената каша са известни отдавна: хората са я използвали при стомашни проблеми, диабет и диети.

Диетични и зареждащи с енергия
Овесените ядки са любимо ястие не само на тези, които искат да свалят килограми, но и на хората, които се занимават професионално със спорт. Овесените ядки се състоят от сложни въглехидрати, съдържат голямо количество влакна, мазнини и протеини. Целият им хранителен състав се усвоява постепенно от организма, регулира обмяната на веществата и за дълго създава усещане за ситост. Изядената сутрин голяма чиния с овесена каша осигурява енергия на тялото до вечерта. Съдържащите се в нея фибри имат абсорбиращи свойства, подобряват перисталтиката, нормализират ходенето по голяма нужда, което е необходимо при диетите, и не само.

Овесената каша се препоръчва и като спортна храна, тъй като витамините и минералите в състава й допринасят за нарастването на мускулната тъкан и предотвратяват мастните натрупвания. Освен това, минералите взаимодействат помежду си, подобряват мускулния тонус и предотвратяват развитието на миалгия.

Овесена каша при диабет
Покрай регулиращия ефект върху метаболитните процеси, овесените ядки нормализират нивото на кръвната захар и холестерола в кръвта, което е необходимо за диабетиците. Освен това при сравнително високото енергийно съдържание, продуктът има нисък гликемичен индекс, което позволява да се консумира овесена каша няколко пъти седмично, без страх от възможно увеличаване на захарта. Овесената каша, противно на общоприетото мнение, се явява най-полезната каша за диабетиците.



Полезна за кръвоносната система
Овесените ядки съдържат в себе си желязо, магнезий и витамини от група В, които имат редица полезни свойства за цялата кръвоносна система. Овесената каша е незаменим помощник в борбата с вегетативно-съдова дистония, анемия и други заболявания на кръвта и кръвоносните съдове. Тя предотвратява ефективно развитието на тежки сърдечносъдови заболявания, нормализира съсирването на кръвта, предотвратява появата на тромбофлебит.

Антиоксидантна защита
Овесената каша е ценна за жителите на големите градове. Тя действа като адсорбент за тежките метали и радионуклидите, предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали, включително и от опасностите на околната среда. Благодарение на редицата си антиоксидантни свойства, овесените ядки укрепват имунната система, подпомагат цялостното оздравяване на организма, удължават младостта и запазват естествената красота.

Защитава кожата, зъбите, косата и ноктите
Фосфор и други минерали, влизащи в състава на този продукт, укрепват косата, обновяват структурата й, правят ноктите силни и предотвратяват разделянето им. Калцият и фосфорът заздравяват зъбите и костите, така че овесените ядки са необходими за хората, страдащи от дисфункции на опорно-двигателния апарат. Витамините А и Е, влизащи в състава на продукта, забавят стареенето на кожата, подобряват нейните регенериращи свойства, правят я еластична, нормализират цвета и тена. "Витамините на красотата" се борят с хиперпигментацията, изглаждат белезите, подмладяват кожата на клетъчно ниво.

Овесена каша е нужна при наличие на алергии и при хора, предразположени към кожни заболявания: екзема, атопичен дерматит, псориазис и др.

Природно лекарство
Овесената каша се явява буквално природно лекарство при язва и гастрит. Активно се бори с ентероколита, лошото храносмилане и разстроения стомах, предпазва от диария и подуване на корема. Люспите действат като своеобразна гъба за червата и почистват стените им от отпадъчните продукти.

Естествен антидепресант
Продуктът действа като естествен антидепресант, укрепва нервната система, предпазва от развитието на стрес и синдром на хроничната умора, и активно премахва съществуващите вече признаци. Овесената каша има благоприятен ефект върху работата на мозъка и паметта, затова я препоръчват да се използва от деца и ученици. Овесените ядки регулират хормоните и активират производството на полови хормони, премахват слабостта и апатията.

Вредни ли са овесените ядки?
Въпреки многото си полезни свойства, овесените ядки все пак са вредни за някои хора. На първо място, те не трябва да се употребяват от хора, страдащи от вродена или придобита непоносимост към зърнени култури. Ако се използва в неразумни количества, овесената каша може да причини увреждане на костната тъкан, поради фитиновата киселина. Това е така, защото голямото количество фитин извлича калция от костите, а това от своя страна може да доведе до остеопороза, фрактури и травми.

Инстантните каши и тяхната вреда
Своеобразните "моментални каши" на основата на овесени ядки, не са полезни за организма. По време на обработката, суровината губи почти всички витамини и значително нараства гликемичния индекс на продукта, за сметка на подсладители, консерванти и добавки.

Овесената каша ни помага да останем здрави и красиви, да предотвратим много заболявания и неблагоприятни физиологични процеси в организма, придава сила, бодрост и добро настроение!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.