Следва

Обичта на известните: Леонардо Ди Каприо и Кели Рорбах

Това, което знам... с Анита Симеонова

Млада, тънка, във физическия смисъл, и страшно фина, в другия...

Други преди 8 години

Млада, тънка, във физическия смисъл, и страшно фина, в другия, Анита Симеонова, която направи най-свежия център за занимания с деца околовръст и го стартира тази пролет, носи заразяващо усещане за надежда и смисъл. 

Надежда, че ако вложиш сърце, ще стане. И смисъл, че тук, сега, с малко повече усилие може да заприлича на... Швейцария, където днешната ни героиня живее години наред, преди да каже Стоп на онази фаза и да изрече високо и ясно Старт на новата.  

Анита е момичето зад чудния оазис за деца и големи в Лозенец, за който ви разказахме наскоро и в който децата се влюбиха - Go Beyond. Чуйте я!

"Нашето място е подарък, пожелахме си го и то ни се случи. Всичко тръгна някъде назад във времето, човек върви по пътя си някак неусетно… Спомням си ясно деня на завършването си в Югозападен Университет “Неофит Рилски“, специалност философия - тогава заявих, че никога няма да преподавам в училище. Интересно чудо е животът! Кара те да преминеш през твоите Никога! Защо? Как? Кога? Винаги! - Ето ме, 15 години по-късно преподавам, и то с абсолютна наслада, осъзнавайки процеса на създаване и обмяна на информация."

View Sofia: Как дойде името на Go Beyond - Образователен център за търсещи родители?
Анита Симеонова:
Името му дойде на една вечеря с приятели… обсъждайки идеята, която имах за център за развитие на деца и млади хора по проект на европейска програма “Развитие на човешки ресурси“. Go Beyond означава да идеш отвъд – своите ограничения, своите вярвания и страхове, да надминеш себе си, да разкриеш потенциала си… някъде вътре в мен вярвам, че нещата винаги могат да са по-добри, че системата, в която живеем може да бъде моделирана, че тези от нас, които са били пречупени, могат да бъдат изправени на крака, а тези, които все още не са се потопили, да бъдат предпазени. Малко като Платон виждам Света утопично, но пък за разлика от него, малко по-прагматично.

V.S.: Обичаш ли да се занимаваш с деца, с преподаване; първоначалното ти занятие е друго, дълги години си заета с HR, при това в силна технологична компания, при това в Швейцария?
А.С.:
Децата са специални, те са наши учители! Носят ключ в себе си, който отключва в нас най-съкровените ни емоции по най-неочакван начин. Те ни предлагат възможност да се свържем, да играем, да бъдем, да покажем и да бъдем научени… Винаги съм имала специална връзка с децата, някак си ми е леко да общувам с тях, доставя ми удоволствие… вероятно защото аз самата винаги ще бъда дете. И да, обичам да работя с деца! Последните 3 години разработвах програми и занимания за деца до 3-годишна възраст в няколко родителски кооператива, междувременно водя френски език на няколко групи от 4 до 15-годишна възраст във Френския институт.
А Швейцария, тя ми даде космополитния мироглед, езиците, първите опити в работа с деца и млади хора, пътуванията… След краткотраен опит в международни отношения в Женевския Университет реших, че трябва да се насоча към нещо по-практично и завърших туризъм, копнеех да пътувам, да откривам непознати светове, култури, места, приключения… и така сбъднах мечтата си - работех и пътувах.

V.S.: Как стана така, че се върна и защо?
А.С.: 
Kризата. 2008-2009-та зимата получих предложение за работа в България в IT сектора - динамично развиваща се среда: HP, и в частност Адеко България, ми даде възможността и опита в разработването на различни програми за себеусъвършенстване, специфични тренинги за нуждите на клиенти и обучението на възрастни в продължение на 3 и половина години.

V.S.: Би ли тръгнала наново за чужбина?
А.С.: 
Обожавам да пътувам и да, бих го правила, докато съм жива. България обаче ми дава усещането за принадлежност и това да съм тук и сега е изцяло осъзнато. Смятам, че животът стана някак по-цветен тук. Последните 2-3 години хората започнаха да споделят идеите си и смело да ги осъществяват, а на мен ми е изключително приятно да съм част от този процес.

V.S.: Какво й е най-хубавото на България, и на София, в момента?
А.С.:
Свободата, която все още рядко осъзнаваме, природата, която започваме малко по малко да ценим, възможностите, които ни се дават… София се събужда, хората творят, случват се безброй събития, концерти, представления… всеки търси възможност да сподели… Това е прекрасното на България – тук са приятелите и семейството ми, това е най-безценното за мен, а новите хора, които срещам, са усмихнати и отворени към света.

V.S.: Твоят принос към всичко това?
А.С.: 
От дълго време търся начин за разширяване метода на предаване на информация, психо-хигиенен метод, чрез който съществото да може, изпитвайки радост, да възприема и развива себе си. Та нали всички наши най-високи постижения са били плод на истинско желание – онова, което желаем със сърцето си… Преминавайки през класическите методики, НЛП, Монтесори и Валдорф, пътят ми ме заведе до Сугестопедията. Метод, създаден от български учен - проф. д-р Лозанов. Това е метод, който развива и освобождава естествения потенциал в човека, премахва неговите социални убеждения и ограничения, позволявайки му в една безвредна среда да прояви своята същност на творец без ограничения. Това е метод, който възпитава в естетика и любов, грижейки се процесът на възприемане и запаметяване да се случва по един хармоничен и естествен за човека начин с уважение и свобода.
Преподавам на деца и възрастни френски език и философия, ползвайки един хомогенен метод, смесил всички тези „естествени приложни методики“. Както възрастните, така и децата обичат да се забавляват, да се смеят, да танцуват, да пеят, да си измислят светове и приказки, да влязат в ролята на разказвач или на някой минувач…

V.S.: Разкажи ни малко за този страхотен Център  в сърцето на долни Лозенец, какво правите тук, към какво се стремите, за кого бе сътворен?
А.С.:
Го Бийонд е център, който създавам с безценната помощ на приятели и колеги. Това е място, в което се случват чудеса, малък оазис в центъра на София с прекрасен двор, на две крачки от метростанция.

Курсовете, които предлагаме, са разделени за деца и млади хора (без ограничение във възрастта).

Едно от основните направления са езиците, преподавани по сугестопедичен начин за деца и възрастни: френски, английски, немски и др.

Предлагаме курсове, насочени както за семейството, така и само за дечица, като активно четене или аюрведична кухня - да сготвим заедно, арт ателиета, забавна математика и много други.

Другото направление, в което развиваме и предлагаме курсове с помощта на нашите специалисти, са основни техники за физическа мобилизация на бебенца и дечица до 3 годишна възраст, също така и танцови техники за освобождаване на стрес при възрастни; Капойера за семейства и др.

Нашата мисия и цели:  Да дадем място и начин търсещите хора да развиват потенциала и възможностите си. Искаме да спомогнем процеса на вътрешно свързване, уважавайки ценностите на другия, разликите в отношението към света, начинът, по който се случва… Да учим и да се развиваме през целия си живот. Да работим с деца и търсещи родители - за тяхното свързване, за съпреживяност и свобода като израз на любов!
Да откриваме нови пространства в себе си и в другите!

При нас децата учат спонтанно, родителите откриват любопитно, а ние се забавляваме от сърце… и всеки с отворено сърце и усмивка е добре дошъл!

V.S.: Екипът ти е от страшно приятни момичета. Запознай ни с тях, макар и дистанционно.
А.С.:
В екипа ни има 5 неизменни помощнички и съратнички:

Илияна Илиева: Физик – майка на прекрасната 4-годишна Моника. Освен на работата си като учен към Физически факултет на Софийски Университет, тя е посветена на това да предава по един чудат и интересен начин сложните физични процеси. С нея децата правят облак в бутилка, космос в буркан, пробиват балони, без те да се спукат, правят макет на молекулата на водата и още безброй чудеса!

Петя Иванова– В момента завършва магистратура „Живопис“ в Нов Български Университет – обожава да играе с четиримата си братя, а изобразителното изкуство е нейната страст, рисува на стъкло, във вода, открива и създава заедно с децата различни техники.

Наталия Лацова – педагог с дългогодишен опит в Швейцария, създава програми за съвместни дейности в семейството, различни активности за деца, креативни ателиета на френски език, адаптация на книжки за театър. Тя е нашият майстор на марионетки.

Ивелина Стефанова – учител от родителски кооператив с прекрасен опит като доброволец в няколко Неправителствени организации, участвала е в организирането и воденето на над 8 лагера за деца между 8 и 15-годишна възраст. Тя е тази, която прави ИТ за деца, уеб дизайн и филмчета, но това са само част от нейните умения и таланти.

Ваня Методиева – както я нарече едно от момиченцата, тя е нашият заместник-директор. Фея магьосница, която се грижи не само за това на децата да не им липсва нищо, но и за това да играят и пеят на английски език.

V.S.: Колко деца можете да приемете сега, по време на лятната ваканция, на каква възраст?
А.С.:
Капацитетът ни в момента е 15 деца между 6 и 12 години. За нас е важно да можем да отдадем нужното внимание и лично отношение към всяко дете, което е избрало да учи и да се забавлява с нас.

V.S.: Каква програма имат малчуганите?
А.С.:
 Програмата ни се изготвя всяка седмица, съобразено с големината и възрастовата граница на децата, за да можем да изберем най-подходящи занимания, вдъхновени от интересите на децата. Най-общо, всеки ден започва със забавни игри и йога. В различните дни следват – физика за деца; наука чрез изкуство за любопитковци, приложна-забавна математика, техники на изобразителното изкуство, визуални изкусва и фотография, ИТ за деца, сугестопедично четене, френски и английски по сугестопедичен метод, капоейра, танц и ритмика и много активни игри на открито… като между всички тези занимания има достатъчно време за спокойни игри и почивка.
Програмата е съобразена с ритъма на децата, така че да не се чувства умора и леко под формата на игра те да развиват своите интереси и умения.

V.S.: Преподавате по сугестопедичния метод на проф. Лозанов, разкажи ни повече.
А.С.:
 Методът СУГЕСТОПЕДИЯ е тук от десетилетия и е не само доказано по-лесен и ефективен начин за изучаване на чужди езици, но също и начин да се разгърне личностния потенциал. Чрез него може да бъде предадена всяка една информация и изучен огромно количество материал.

Това е научно доказан метод, работещ със скритите резерви на ума. Не просто някаква техника, това е подход, комуникация - комуникация на резервно ниво. Сугестопедията е учебно възпитателна философия.
Тя приема, че всеки човек има огромни неоползотворени възможности, резерви, които са били подтиснати. Сугестопедията дава познание за парасъзнаваните функции на личността. Подаваната информация чрез сугестопедичния метод е съобразена с хармонията и взаимовръзката на цялото и частта. Тук никой елемент не е изолиран. Количеството материал е в пъти по-завишен от досега приетите норми. Така се създава едно ново разбиране за умствената активност. Залагайки на съзнаваните възприятия, изкуството и естетиката неизменно присъстват в процеса на обучение. Това е метод, философия, в който свободата и любовта вървят ръка за ръка.
Системата за изучаване на езици при възрастни е разработена за 5 седмици, по 5 дни в седмицата, по 4 учебни часа на ден. Процесът протича в една дружелюбна и непринудена езикова среда, за да се преоткрие процесът на учене и творене.

За децата изучаването на език се случва дори и за 20-30 минути на ден сред всички останали занимания, непринудено и под формата на игра, песни и танци. Интензивната система е със същата ритмика, като за възрастни, но по 2 учебни часа на ден.

V.S.: Колко любов стига за да отрасне едно дете добро, уверено и силно?
А.С.:
 Любовта е всемирен закон и не може да бъде измервана! Със сигурност обаче всяко дете и човек има нужда от нея. Любовта дава свобода и мекота в отношенията, и детето без принуда разбира за своите възможности, израствайки уверено и силно.

V.S.:Ти откъде черпиш своята, за да я предадеш на тях?
А.С.: 
За мен животът е чудо сам по себе си, а любовта, която ми се дава е подарък, това е моят извор! Имам прекрасни приятели, а семейството ми ме подкрепя в избора ми на живот и философия!

V.S.: Тайната на добрия учител?
А.С.: 
Учителят е преди всичко човек, търсещ изследовател, развиващ своите интереси и намиращ най-подходящи методики за да предаде информацията, която е усвоил, развил или създал. Добрият преподавател е този, който умело може да води процеса и групата през стъпките на обучение. За целта на първо място той трябва да бъде специалист в областта си и равносилно на това да обича това, което прави, да обича децата, хората, да може да се свързва с тях. Защото според мен процесът на учене е двустранен, между учител и учащ. Това е един непрестанен кръговрат, който, ако бъде прекъснат, процесът на учене става пасивен и безрезултатен.

V.S.: Тайната на добрия детски център?
А.С.:
 Всеки център е носител на Нова Култура в отношенията и общуването.

Добрият център обръща внимание на ритмите, вибрирането на информацията, изобилието от интонации, на почтеното отношение, на топлината към всеки един наш събеседник, възрастен или дете. В добрия център се обръща внимание на красотата, която ни заобикаля, която създаваме, която изживяваме, всеки ден, всеки миг, докато сме в и извън това място. Тук се отнасяме със специално внимание и търсим да изживеем радостта от съществуването!

V.S.: Какво предстои сега, от юни, когато стартира лятното училище до началото на новата учебна година?
А.С.:
Освен лятното училище през летните месеци предстои интензивен сугестопедичен курс по френски език за деца от 4-6 и 7-11-годишна възраст, също курс за обща физическа мобилизация на деца от 1-3 г. , различни арт ателиета и образователни програми.

V.S.: А след това?
А.С.: 
От началото на учебната година, центърът ще продължи да развива и предлага езикови и общообразователни сугестопедични курсове за деца и възрастни, също полудневна форма на занимания за деца от 6-13 годишна възраст и още много.

V.S.: Благодарим ти, Анита! 
А.С.: Аз също!

More Други