Следва

Роби Уилямс проговори български

Новите АРТ лица: Мария Стамати

Мария идва в България, за да учи живопис в Национална Художествена Академия...

People of art преди 8 години

Мария идва в България, за да учи живопис в Национална Художествена Академия. Родена в семейството на кипърец и българка, тя завършва с отличие бакалавърска и магистърска степен по специалността и сега продължава с докторантура, като едновременно с това рисува и участва в различни изложби и артфестивали в страната и Европа.

Упорита и скромна, Мария вече може да се похвали със завидно количество откупени картини и спечелени конкурси, между които и участие в престижния Виенски конкурс-изложба ESSL-ART AWARD CEE 2015. След завършване на магистърската си степен, тя е наградена с творчески престой в Cité des Arts, Париж, организиран от НХА с партньорството на Société Générale. А Югозападен Университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ѝ връчва първа награда в конкурса за живопис, графика и скулптура. Предвещаваме и светло бъдеще, затова и днес те запознаваме с нея! 



V.S. Как започва един твой ден?
M:
Сънливо. Зависи всъщност какво имам да върша и какво е времето, напоследък заради докторантурата ставам и отварям книгите или прекарвам сутринта в Софийска Градска библиотека, а следобед и вечер рисувам.

V.S. Защо избра точно Живопис?
M:
Вълнуват ме цветовете и самата работа върху платното! Това е начин за изрязаване – неизбежно за всеки художник и ми харесва, че мога да покажа чрез картината моите идеи и мисли.

V.S. Какво те вдъхновява и мотивира? Какво те тласка напред?
M:
Като за начало вдъхновява ме самата работата върху платното. Може би това, което ме тласка напред е различните цели, които си поставям и удовлетворението като ги постигна... Идеите винаги идват, а самият заобикалящ свят е достатъчно интересен, за да черпиш от него мисли и вдъхновение.

V.S. Каква е твоята предпочитана техника на работа?
M:
В момента работя повече с акрил, но не мога да кажа, че предпочитам една техника. Всяка носи своите особености и предимства.



V.S. Кипър или България?
M:
Сложен въпрос. Влюбена съм в природата на България – бих живяла занапред тук, но в Кипър се намират семейството и приятелите ми...

V.S. Удовлетворена ли си от предоставено тук? Смяташ ли, че в България могат да се получат нещата?
M:
Навсякъде могат да се получат нещата, това зависи от самия човек и от това какво иска да постигне в живота. България е държава с многовековна традиция в изкуството. Единственият проблем в момента е ниският пазар на изкуството, но това е проблем, който повечето държави имат. Където и да отиде човек, ще е трудно, въпросът е къде би се чувствал най-добре със себе си!

V.S. Какво те разочарова най-много?
M:
Не знам дали нещо конкретно ме разочарова, различни ситуации различни неща, но като цяло мисля, че не се разочаровам толкова лесно. Научила съм се да приемам живота с добрите и лошите му страни.

V.S. Всеки творец преминава през различни стилови периоди. Ти къде си сега?
M:
Хмм, мисля, че сега се намирам в една комбинация от поп арт и фотореализъм, преобърнати в моя личен поглед.





V.S. Имаш ли си любим обект или тема, която да те кара отново и отново да се връщаш, да търсиш и разработваш?
M:
Любима тема е всичко около мен... Вълнува ме мисълта да превръщам най-обикновени предмети или ситуации в живота в произведения на изкуството, с идеята да доближа реалния свят към света на изкуството и обратно.

V.S. От тук нататък...
M:
...Само напред!






 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра