Следва

Фрешове? Да, моля! 8 рецепти точно навреме за лятото

Love to quote: 4+4 зареждащи цитата за по-богата седмица

Две различни поколения, двама велики за своите времена автори, дръзнали да пишат за човешката борба срещу системата...

Celebrities преди 8 години

Две различни поколения, двама велики за своите времена автори, дръзнали да пишат за човешката борба срещу системата. Те са Джордж Оруел с романа "1984", редовете от който днес, толкова години по-късно, придобиват реални очертания и Чък Паланюк с "Боен Клуб", една от най-провокативните книги на 20-ти век.

Те продължават да имат своето въздействие и днес и да ни карат да се замислим за това как живеем, кое е важно, в какво трябва да вярваме и до къде можем да стигнем, продължавайки така. Нека си припомним какво ни казват в няколко незабравими цитата:

Джордж Оруел - "1984"

"Партията се стреми към власт изключително заради самата власт. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересовани единствено от властта, чистата власт".

"В нашето общество тези, които са по-добре осведомени за случващото се, по-малко от всички са способни да видят света такъв, какъвто е. Като цяло, колкото повече е разбирането, толкова повече са илюзиите. Колкото си по-умен, толкова по-безумен си".

"Властта не е средство, тя е цел. Човек не установява диктатура с цел защита на революцията, той прави революция, за да се установи диктатура. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт".

"Масите никога не възстават то самосебе си и никога не възстават само, защото са угнетени. Нещо повече - те дори не съзнават, че са угнетени, докато не им се предостави възможността да сравняват".

Чък Паланюк - "Боен клуб"

"Човече, в бойния клуб виждам най-силните и най-умните мъже, които въобще са се появявали на този свят. Виждам целия този потенциал и виждам как се пропилява. По дяволите, цяло поколение налива газ, сервира и робува с бели якички. Рекламата ни кара да препускаме единствено в преследване на коли, дрехи, работни места, които мразим, за да можем да си купим нещата, от които нямаме нужда. Ние сме децата на Историята, момчета, без цел и място. Нямаме Велика война. Нашата Велика война е духовна... нашата Велика депресия е нашият живот. Но гледайки телевизия, вярваме, че един ден ще станем милионери или филмови богове или рок-звезди. Но няма. И бавно научаваме този факт. И сме много, много прецакани и бесни!"

"Отглеждат ни с житейски проповеди, които ни заставят да вярваме, че идеалите са поп-звездите и политиците, но това не е така".

"Жаждата за имане ни кара все повече да трупаме излишни предмети, които задръстват не само пространството около нас, но и душите ни".

"Нещата, които притежаваш, в крайна сметка притежават теб".

More Celebrities