Следва

Just like this - Y-3

Тайните на... танцьорите Елена и Петър

Тя е на 16, от София, и тренира от 5-годишна, а той – на 15, от Добрич, закърмен с този спорт. Всичко започва много отдавна...

All fashion преди 15 години

Тя е на 16, от София, и тренира от 5-годишна, а той – на 15, от Добрич, закърмен с този спорт. Всичко започва много отдавна, но общото им начало от юли 2007-ма е тайният им път към успеха в света на спортните танци. И след като най-добрите в света по спортни танци Винчели и Браян Лотсън миналата година се разделиха, време е нашите Елена и Петър за заемат тяхното място.

До този момент Петър е най-добрият в красивия спорт в своята възрастова група. Защото от 7 години не е дал титлата на друг от мъжки пол. И никой не вярва, че с ниската за него хубава Елена ще станат най-добрите сред връсниците си в света. Два месеца след събирането и против всички песимистични мисли те извоюват титлата си в Германия. И днес продължават напред, горди, че са българи, колкото и трудности да крие това.

За малките тайни на спортните танци и на истинския успех ни разказаха две деца с големи възможности, колекция от медали и световни признания.

V.S. Първо да ви питам как става това с партньорите – сами ли си ги избирате?
Елена:
Аз много харесах Петьо, защото той е най-добрият и майка ми се свърза с баща му, който е негов треньор и дълги години се занимава с хореография и танци. Той единствено повярва в нашето бъдеще. Реши да докаже и на другите, че когато танцьорите са добри отделно, и треньорът им си разбира от работата, двойката ще достигне върхове. Така и стана.
Петър: Тогава и двамата с Ели се разделихме с партньорите си, за да сме заедно.

V.S. Влюбените хора по-добре ли танцуват?
Петър:
Важното е да не ти личи, защото танците са много естествено и натурално нещо. Не бива да показваш, че ти е трудно, или пък прекалено лесно.

V.S. Страстта между вас задължителна ли е?
Петър:
По-скоро не трябва да я има. Когато се намесят чувства, двойката много често се разпада. Вярно, че едни от най-добрите в света са женени, но те вече са достигнали върха и могат да си го позволят.

V.S. А по колко часа на ден прекарвате заедно?
Елена:
Това също е интересен момент в нашата двойка, защото разстоянието не ни позволява да сме често заедно и да тренираме. Но когато се съберем, ние сякаш наваксваме изпуснатото и с още по-силна емоция и сили танцуваме.
Петър: Странно е, когато го кажем на някой, защото не могат да повярват, че имаме такъв успех с толкова малко тренировки заедно. Иначе поотделно си танцуваме.

V.S. Къде тренирате?
Елена:
В България нямаме много възможности – или в НСА, или в залата в Добрич. Иначе наскоро се върнахме от Англия от студиото на Лотерлеар, основателят на спортните танци – там тренирахме.





V.S. А кой ви шие дрехите?
Елена: Sportline – те шият на гимнастици, спортисти, шили са дрехите на Албена и Максим. Костюмите трябва да са еластични, удобни и по тялото. Не всеки може да направи това, което искаме.

V.S. Колко танцувални костюма за година имате?
Петър:
На мен ми стигат три. Мога да комбинирам ризи с панталони и няма смисъл от повече. Поне засега.
Елена: Аз доста често ги сменям. Измислям си ги сама или мама ми помага. До 15-годишна възраст момичетата трябва да са с едноцветни рокли, с определена дължина, без камъни и с малко грим. Аз вече декорирам роклите си със Swarovski.

V.S. А обувките?
Елена: Те са много специфични и често адски неудобни, а и не малко скъпи. Аз се чувствам най-добре с руските.
Петър: Аз съм привърженик на английските обувки.

V.S. Сценичният грим задължителен ли е?
Петър: Аз се мажа само с потъмняващ фон дьо тен, защото съм доста светъл.
Елена: При мен е абсолютно задължителен. Но аз се научих да се гримирам сама. Мажем се с бронзанти след това със златно мазило (шилар), после със златна пудра и накрая с фиксатор за грим или лак за коса, за да не пада.
Петър: Това крие огромен риск, защото ако тя не си е направила идеално грима и бронзирането, може да ми изцапа дрехите по време на състезание.





V.S. Колко травми имате?
Елена: Нямам нито една.
Петър: Аз имах нещастието да получа травма в кръста, която ме принуди да пропусна състезание.

V.S. На мъжете или на жените им е по-трудно в танца?
Петър: Трудно им е заедно.

V.S. На празен стомах ли се танцува по-лесно?
Петър:
Определено.
Елена: Аз въобще не ям преди състезание, главно заради вълнението. Просто забравям.

V.S. Има ли ограничение в килограмите?
Елена: Не.

V.S. Имате ли загрявка и какво включва тя?
Елена: Преди състезание пробваме паркета, а преди тренировка – просто правим упражнения.

V.S. Колко време се учи един танц, една хореография?
Петър:
Като стъпки - за около 2 часа.
Елена: След това идва тежката работа – да го правиш на музика.

V.S. Треньорът винаги ли трябва да е лош?
Елена:
Той е този, който вярва в теб, но трябва да е малко строг, за да имаш респект.

V.S. Колко далеч се стига в спортните танци?
Петър:
Всеки жадува за световната купа, но за да бъде запомнен един спортист със стила си, не трябва да се отказва след това. Успехите се постигат с танци, а за това трябват много титли и много време.

V.S. Кога не ви се танцува?
Петър:
След разочарование от състезание, когато те бият по-слаби от теб. През 2007 станахме 4-ти в света на състезание в Латвия за юноши. В историята на България няма такова постижение. Но ние бяхме разочаровани, защото спечелихме преди това в Англия най-голямото състезание Blackpool със същите конкуренти т.е. в Латвия трябваше да сме поне втори.

V.S. Гафове?
Петър: На мен са ми се късали ризи, падали са ми копчета.
Елена: На едно състезание ми се закачи златният синджир за на Петьо дрехите. И тъй като по време на танц не можеш да мислиш и да откачаш, директно късаш. Така и не го намерих повече.





V.S. Каква е вашата голяма тайна?
Елена:
Освен това, че се виждаме рядко и с още по-големи сили тренираме, ние имаме начин да разбираме грешките си. Всяко състезание записваме с камера и след това стъпка по стъпка се самооценяваме.
Петър: Така не ги повтаряме. Освен това, нашата тайна може би е и разликата във височината.

V.S. Много сте сладки. Успех!
Благодарим!

Тайните на... актьора Владо Карамазов

Тайните на... гримьора Слав Анастасов

More from View Sofia

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.