Следва

Just like this - Y-3

Тайните на... танцьорите Елена и Петър

Тя е на 16, от София, и тренира от 5-годишна, а той – на 15, от Добрич, закърмен с този спорт. Всичко започва много отдавна...

All fashion преди 15 години

Тя е на 16, от София, и тренира от 5-годишна, а той – на 15, от Добрич, закърмен с този спорт. Всичко започва много отдавна, но общото им начало от юли 2007-ма е тайният им път към успеха в света на спортните танци. И след като най-добрите в света по спортни танци Винчели и Браян Лотсън миналата година се разделиха, време е нашите Елена и Петър за заемат тяхното място.

До този момент Петър е най-добрият в красивия спорт в своята възрастова група. Защото от 7 години не е дал титлата на друг от мъжки пол. И никой не вярва, че с ниската за него хубава Елена ще станат най-добрите сред връсниците си в света. Два месеца след събирането и против всички песимистични мисли те извоюват титлата си в Германия. И днес продължават напред, горди, че са българи, колкото и трудности да крие това.

За малките тайни на спортните танци и на истинския успех ни разказаха две деца с големи възможности, колекция от медали и световни признания.

V.S. Първо да ви питам как става това с партньорите – сами ли си ги избирате?
Елена:
Аз много харесах Петьо, защото той е най-добрият и майка ми се свърза с баща му, който е негов треньор и дълги години се занимава с хореография и танци. Той единствено повярва в нашето бъдеще. Реши да докаже и на другите, че когато танцьорите са добри отделно, и треньорът им си разбира от работата, двойката ще достигне върхове. Така и стана.
Петър: Тогава и двамата с Ели се разделихме с партньорите си, за да сме заедно.

V.S. Влюбените хора по-добре ли танцуват?
Петър:
Важното е да не ти личи, защото танците са много естествено и натурално нещо. Не бива да показваш, че ти е трудно, или пък прекалено лесно.

V.S. Страстта между вас задължителна ли е?
Петър:
По-скоро не трябва да я има. Когато се намесят чувства, двойката много често се разпада. Вярно, че едни от най-добрите в света са женени, но те вече са достигнали върха и могат да си го позволят.

V.S. А по колко часа на ден прекарвате заедно?
Елена:
Това също е интересен момент в нашата двойка, защото разстоянието не ни позволява да сме често заедно и да тренираме. Но когато се съберем, ние сякаш наваксваме изпуснатото и с още по-силна емоция и сили танцуваме.
Петър: Странно е, когато го кажем на някой, защото не могат да повярват, че имаме такъв успех с толкова малко тренировки заедно. Иначе поотделно си танцуваме.

V.S. Къде тренирате?
Елена:
В България нямаме много възможности – или в НСА, или в залата в Добрич. Иначе наскоро се върнахме от Англия от студиото на Лотерлеар, основателят на спортните танци – там тренирахме.





V.S. А кой ви шие дрехите?
Елена: Sportline – те шият на гимнастици, спортисти, шили са дрехите на Албена и Максим. Костюмите трябва да са еластични, удобни и по тялото. Не всеки може да направи това, което искаме.

V.S. Колко танцувални костюма за година имате?
Петър:
На мен ми стигат три. Мога да комбинирам ризи с панталони и няма смисъл от повече. Поне засега.
Елена: Аз доста често ги сменям. Измислям си ги сама или мама ми помага. До 15-годишна възраст момичетата трябва да са с едноцветни рокли, с определена дължина, без камъни и с малко грим. Аз вече декорирам роклите си със Swarovski.

V.S. А обувките?
Елена: Те са много специфични и често адски неудобни, а и не малко скъпи. Аз се чувствам най-добре с руските.
Петър: Аз съм привърженик на английските обувки.

V.S. Сценичният грим задължителен ли е?
Петър: Аз се мажа само с потъмняващ фон дьо тен, защото съм доста светъл.
Елена: При мен е абсолютно задължителен. Но аз се научих да се гримирам сама. Мажем се с бронзанти след това със златно мазило (шилар), после със златна пудра и накрая с фиксатор за грим или лак за коса, за да не пада.
Петър: Това крие огромен риск, защото ако тя не си е направила идеално грима и бронзирането, може да ми изцапа дрехите по време на състезание.





V.S. Колко травми имате?
Елена: Нямам нито една.
Петър: Аз имах нещастието да получа травма в кръста, която ме принуди да пропусна състезание.

V.S. На мъжете или на жените им е по-трудно в танца?
Петър: Трудно им е заедно.

V.S. На празен стомах ли се танцува по-лесно?
Петър:
Определено.
Елена: Аз въобще не ям преди състезание, главно заради вълнението. Просто забравям.

V.S. Има ли ограничение в килограмите?
Елена: Не.

V.S. Имате ли загрявка и какво включва тя?
Елена: Преди състезание пробваме паркета, а преди тренировка – просто правим упражнения.

V.S. Колко време се учи един танц, една хореография?
Петър:
Като стъпки - за около 2 часа.
Елена: След това идва тежката работа – да го правиш на музика.

V.S. Треньорът винаги ли трябва да е лош?
Елена:
Той е този, който вярва в теб, но трябва да е малко строг, за да имаш респект.

V.S. Колко далеч се стига в спортните танци?
Петър:
Всеки жадува за световната купа, но за да бъде запомнен един спортист със стила си, не трябва да се отказва след това. Успехите се постигат с танци, а за това трябват много титли и много време.

V.S. Кога не ви се танцува?
Петър:
След разочарование от състезание, когато те бият по-слаби от теб. През 2007 станахме 4-ти в света на състезание в Латвия за юноши. В историята на България няма такова постижение. Но ние бяхме разочаровани, защото спечелихме преди това в Англия най-голямото състезание Blackpool със същите конкуренти т.е. в Латвия трябваше да сме поне втори.

V.S. Гафове?
Петър: На мен са ми се късали ризи, падали са ми копчета.
Елена: На едно състезание ми се закачи златният синджир за на Петьо дрехите. И тъй като по време на танц не можеш да мислиш и да откачаш, директно късаш. Така и не го намерих повече.





V.S. Каква е вашата голяма тайна?
Елена:
Освен това, че се виждаме рядко и с още по-големи сили тренираме, ние имаме начин да разбираме грешките си. Всяко състезание записваме с камера и след това стъпка по стъпка се самооценяваме.
Петър: Така не ги повтаряме. Освен това, нашата тайна може би е и разликата във височината.

V.S. Много сте сладки. Успех!
Благодарим!

Тайните на... актьора Владо Карамазов

Тайните на... гримьора Слав Анастасов

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 21 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.