Следва

Четиво в четвъртък: "Докато дишам" от Георги Томов и Дейна Бренченс

Мрачното АЗ на 25 годишните

Графити тематика, закодирала мрачни изловещи картини и сюжети...

Events преди 8 години

Графити тематика, закодирала мрачни изловещи картини и сюжети. Двама творци в втори общ вернисаж. Петнасет платна и пластики носещи двузначното и общо ииме “ME”.

„Харесваме техния откровен поглед към вътрешното им АЗ и смелостта да го показват без задръжки. Харесваме как това ни кара да се вгледаме в себе си и да се огледаме за вътрешните промени, настъпили с годините, да потърсим младежите в нас.“, обяснява поканата си към пловдивския тандем Даниел Мирчев, собственик на галерията.

Димитър и Елеонора, повлияни от графити културата на Пловдив откриват вдъхновение там където обикновения човек среща отвращението си от поруганите обществени пространства.

Едва 24 годишен, Димитър Механджийски има в биографията си 5 самостоятелни изложби живопис. Изкушен от уличното изкуство, освен живописта, Димитър обича да създава графити и стенописи, участвайки в множество проекти и арт фестивали като варненския „Архиграф“ и пловдивския Street art фествал. Рисува, смесвайки различни графити стилове и прилагайки разнообразни техники и материали. Първото му признание е през 2008 година, когато с проект за театрално осветление печели 1-во място в Националния конкурс за театрални изкуства в София. Оттогава има редица награди за графити изкуство и участия в общи изложби в Испания, Германия и Белгия. През настоящата 2015 е поканен специално за куратор от българска страна на арт събитието REDBUL CANVAS COOLERS. Участва със стрийт арт в „Капана фест“, както и с живопис в изложбата на млади автори на Дружеството на пловдивските художници. Роден е през 1991 г. в гр. Пловдив и е завършил Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в родния си град. В софийската галерия „Червената точка“ излага за втори път.



Привлечена в света на изкуството от градската графити култура, Елеонора решава да я превърне в свое професионално вдъхновение. След като защитава магистърската си степен по Педагогика, Елеонора завършва курсове по визуални изкуства, фотография, живопис и скулптура. Представянето си като творец започва с участие в изложби на студенти от Художествената академия, а в Нощта на музеите и галериите се включва активно от 2013 година насам. В началото на 2014 година преборва над 400 кандидата в конкурса на Фондация Парушев за Хартията в съвременното изкуство и печели участие в проекта с две от хартиените си скулптури, с които участва в изложбите на проекта в Сливен, Търново и София. В началото на 2015 година изложбата от проекта посещава и Париж. И двете скулптури от там ще участват в изложбата „МЕ.“ в Червената точка. Родена през 1989 г. в гр. Долни Дъбник, Елеонора Маринова живее и работи в Пловдив. Първата й самостоятелна изложба е в софийската галерия Червената точка през 2014 година в тандем с Димитър Механджийски.

 


Изложбата може да се види до 06.07.2015г. в галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА. 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?