Следва

БНТ HD пуска Хитов американски сериал

Face to Face с Лора, един български художник в Милано

От декември миналата година Лора вече има своя галерия в Милано, на живописно и романтично място близо до реката Навильо, сред бутици, занаятчийски работилници и изложбени пространства, точно място за среща с красотата и изкуството...

People of art преди 8 години

Лора Николова е красиво софийско чедо, родено през 1982 година. Завършва Сценография в Националната Художествена Академия в класа на Светослав Кокалов и решава да замине за Италия, където живее и работи в момента.

През 2008-ма, художничката се дипломира отново в престижната Академия за Художествени изкуства Брера в Милано, със специализация в областта на телевизионната и кино сценография. Докато следва, работи в модния бранш, за стилисти като Jil Sander, Burberry и Versace, обогатява опита си в полето на приложните изкуства, благодарение на известното миланско шивашко ателие Бранкато, където участва в изработването на театрални костюми и маски за спектакли, които се играят по цял свят. Създава сценографска среда в реклами, под знака на професионалното утвърденото студио Zucca, декоратор е на фотографски сетове, публикувани в разлини специализирани издания за архитектура и дизайн. Лора не изоставя и рисуването, и участва с картините си в множество колективни изложби, между които Международният преглед за съвременно искуство Report 23 в Музея Скалвини, Дезио.

От декември миналата година Лора вече има своя галерия в Милано, на живописно и романтично място близо до реката Навильо, сред бутици, занаятчийски работилници и изложбени пространства, точно място за среща с красотата и изкуството. В галерията живеят свой живот прекрасните й картини, инсталации и бижута. В една част от мястото виждаме нейната “постоянна” eкспозиция, с картини, самоаналитични, с изображения на широко отворени прозорци, фрагменти от урбанистични пейзажи, със стилизирани сгради, стълби и пътища. Човешката фигура е винаги представена, преди всичко човешкото лице и очи като израз на емоциите и чувствата ни.  Произведенията на българката са сюреалистичен колаж, който разглежда взаимодействието между човека и средата – града или природата под формата на дървета, вода, небе. С ярките си цветове и контрасти тези сюреалистични сцени напомнят енигматичният свят на сънищата. Посланието им е закодирано в интроспективното преминаване, в което се откроява романтичната необходимост за отговор на вечните екзистенциални дилеми, за самотата и лутането на съвременния човек, живеещ в метрополиса.

Лора Николова използва акрилни бои, сухи и маслени пастели, докато малките ѝ графики са реализирани с тънкописец посредством различни илюстративни техники.



А сега и поводът за нашата среща face to face - последната ѝ изложба, наречена Dresscode и ситуирана аванссценно в ателието ѝ. В нея са включени поредица от картини и бижута, посветени на съвременната жена, на нейната индивидуалност и експресивност. Обект на вдъхновение са женското облекло, костюм и аксесоари от отминали епохи – от испанския барок до времето на чарлстона, но и от съвременността. Виждаме творчески подход, посветен на старата и вечно нова тема - Модата.

V.S. Лора, какво е модата за теб?
Л. Обичам елегантния изчистен стил в комбинация с някой екстравагантен аксесоар, цветно петно, което да допринесе настроение и контраст, дори с риск да шокира. Може да е пъстро колие, шапка, диадема или луд чифт обувки. Почти винаги си представям бижутата, които изработвам, в комбинация с едноцветни фини материи (често ярки) като фон - перфектната среда за едно шантаво, но стилно бижу. Убедена съм, че модното усещане на всеки отделен човек е отражение на неговата личност, енергия, вътрешна естетика и отношение към изкуството. Защото модата е изкуство.

V.S. Какво те вдъхнови за изложбата Dresscode?
Л. За женските портрети Dresscode ме вдъхновиха някои от последни модни тенденции, честите модни дефилета в Милано, пъстрите флуо-цветове, пролетта и светлината, както и колажите. Поредицата от асемблажи цели да отрази взаимовръзката между жената и нейния костюм, който подчертава експресивната й личност. Стилът в тази серия от портрети е освободен, в съчетание със силни цветове и обогатен чрез използването на истински аксесоари, които внасят интересен триизмерен акцент в композициите. Фонът - колаж от известни арт-списания - е обединяващ елемент, върху който оживяват женските силуети. Често търся взаимодействие между аксесоарите (бижу) и акрилните платна, които създавам. В тази серия пожелах да се позабавлявам в търсене на различни, по-свободни и по-забавни изразни средства.


 
V.S. В изложбата присъстват и много твои бижута, отдавна ли имаш тази страст?
Л. Имах много добра подготовка в Академията, там развих и моята сръчност. В действителност още от дете съм привлечена от нещата, които се изработват ръчно. От години ползвам различни техники, изразявам идеи чрез триизмерни скици, модели. Първите ми бижута бяха от полимерна глина, после, учейки сценография, започнах да развивам свой индивидуален стил на рисуване, който стимулира въображението ми в тази посока и ми помогна в проектирането и конкретната реализация на бижутата. В началото търсех преди всичко естетическия аспект, концентрирайки се върху композицията и хроматизма. Обичам цветовете и силните контрасти. В моите работи черното е водещ цвят и почти винаги присъства като свързващ елемент и графичен ефект, контрапункт на ярките, живи тонове. Някои мои бижута приличат на паяжини, мрежи, които свързват серия от цветни елементи с различна форма и големина. Резултатът е весела и уникална композиция от обеми и цветове.



V.S. Оснивните материали за създаването им?
Л. Използвам стъклени мъниста, пластмаса, глина, рециклиран материал, а имам и серия, изработена от папие маше. Бижутата ми са занаятчийски, “faux bijoux”, но са като малки произведения на изкуството. Избирам материали faux, защото смятам, че посланието, емоционалният заряд, красотата, не се предават чрез използването на ценни камъни. Правя нови бижута дори преработвайки някои стари, като например колиетата, които са ми омръзнали или огърлиците vintage, останали от нашите баби. Развалям, подреждайки отново частите, както при създаването на един колаж.

V.S. За какви жени са твоите бижута?
Л. Не налагам никакви ограничения. Със сигурност моите бижута, преди всичко колиетата, не могат да се носят с многоцветни дрехи. Една семпла рокля ще открои бижуто, трансформирайки го в лична характеристика, която прави специална жената, която го носи. Мога да кажа, че изработките ми са за дами, които обичат цветовете и абстрактния стил. Всяко мое бижу е уникат и може да бъде комбинирано с официално облекло или да представлява завършващ, интересен детайл в ежедневния тоалет.

V.S. И накрая на нашето интервю, да се спрем и на твоето участие в cъпътстващите културни инициативи покрай Универсалното Световно Изложение EXPO 2015, което бе на дневен ред в Милано съвсем скоро?

Л. Последното ми участие в края на месец Май беше изложбата, озаглавена "Natura donna impresa" ( Природа жена дейност), която се проведе в историческата общинска сграда Палацо Изимбарди в Милано. Там представих колекция от моите бижута. Събитието беше част от световното изложение Еxpo 2015, под наслов произведения Мade in Italy, екоустойчиви. Изложба, свързана с изобретателността на жената и нейното място в света на бизнеса. По време на събитието се проведоха интересни дискусии и срещи във връзка с различни подходи за развитие на дейност. Доволна съм, тъй като създадох интересни контакти и имах шанс да изложа на показ моите произведения в колектив с други интересни артисти.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра