Тема с продължение. Искаш да си здрав? Спи добре!

И вие ли сте от тези хора, които в момента, в който помиришат възглавницата, и усещат гравитацията и умората да ги дърпат към леглото така, както голямо куче дърпа любимо хлапе...

И вие ли сте от тези хора, които в момента, в който помиришат възглавницата, и усещат гравитацията и умората да ги дърпат към леглото така, както голямо куче дърпа любимо хлапе? Разбираме ви напълно. И на нас ни се случва да ни се иска да зарежем всичко и да се хвърлим в леглото, за да се отдадем на отмора и сладки сънища мигновено. За да се насладим истински на съня обаче, е необходимо да сме помислили сериозно, когато сме си избирали матрака, на който прекарваме 1/3 от живота си, все едно дали ни харесва или не това число. 

Ако вече сте направили своя избор и той се е оказал грешен, не се притеснявайте. Никога не е късно да поправите грешката си. За да вземете правилното решение следващия път, ви даваме интересни и полезни напътствия за съня, за тялото по време на сън и за смисъла на матрака.

Сънят

Достатъчният, необезпокояван и качествен сън допринася не само за работоспособността на следващия ден, но и за доброто настроение и самочувствието ни, което значи, че също така има силно влияние върху цялостното качество на живота. Какво значи обаче “достатъчният сън”? Всъщност, според проведени изследвания, на различна възраст ние имаме нужда от различно количеството сън.

Новородените, разбира се, спят най-много - между 10 и 18 часа на ден. Бебетата между 3 месеца и годинка имат нужда от 15-16 часа на ден. Децата до 3 годинки - между 12 и 14 часа, а до 5 годинки - средно 12 часа. Учениците до 12-годишна възраст трябва да спят около 10-11 часа в денонощието, а до 17 години - от 9 часа сън. Останахме ние, възрастните хора, които явно за да си отпочинем достатъчно и да се заредим добре за следващия активен ден трябва да спим по 8 часа, а както изглежда, съвсем възрастните хора имат все по-малка нужда от сън и почивка, а именно между 6 и 8 часа.

Най-добрият начин да разберете дали спите достатъчно, все пак си остава чувството на сънливост на следващия ден. Доверявайте се на собствените си усещания и ще имате най-добрата преценка за ставащото в хоризонталната част от живота ви.

Тялото по време на сън

Интересно е да разберем, че всъщност нашето тяло не е пригодено да прекарва дълго време в легнало положение, а парадоксално ние прекарваме в него приблизително 1/3 от живота си. Затова хитрият човешки мозък е измислил да създаде матраци, които да угодят и на това негово желание. Не всички матраци обаче са толкова щадящи тялото ни, затова е добре да внимаваме, когато избираме. В случай, че не сте сигурни дали матракът действиетелно ви е удобен, или просто сте привикнали с него, “вслушайте” се в тялото си. Ако сте схванати, боли ви гърбът или сте уморени, въпреки че сте спали достатъчно време, много е вероятно проблемът да е във вашия матрак.

Ако матракът е прекалено мек, тялото ще потъне много в него, а това обикновено води до изкривяване на гръбначния стълб.
Прекалено трърдият матрак също води до болки в гърба и недоспиване.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.