Следва

А to JazZ фестивал започва днес

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Юни

Заглавията идват точно преди да подредим багажа си за морето и се превръщат в истинска плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък...

Books преди 8 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова всеки месец ние се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман.

В нашия случай заглавията идват точно преди да подредим багажа си за морето и се превръщат в истинска плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък. Просто там добре допълва “отпускарската” обстановка.

Заглавие: "Жена"
Автор: Такео Аришима



История за прошката след измяната, за любовта след самотата и за болките от саможертвите, които понякога правим. Една разрушителна любов, неутолима и вечно жадна. Една непоколебима жена, решителна и готова на всичко, за да открие щастието. Един роман изповед за любовта, която пронизва до кости. Една история за залеза на любовта, идваща от страната на изгряващото слънце – Япония.

Героинята на Такео Аришима – Йоко Сацуки, е една от най-внушителните в японската литература. Тя е вдъхновена от най-ярките женски образи от световните класики – Ана Каренина и Ема Бовари.

Пътят на Йоко започва от една железопътна гара и завършва с голямо разочарование от неуспешния опит да се утвърди като независима жена. Образът ѝ променя представата за покорната и плаха японка. Романът „Жена“ побира в себе си идеалите, бляновете и стремежите на японската интелигенция от епохата Тайшо – период на бурен духовен подем на Япония. Йоко носи в себе си много от душевността на модерната европейка, което я заклеймява и обрича на ненавист от страна на обществото. Тя е страстна, емоционална и независима, но за жалост се ражда в грешното време и на неподходящото място. Уверена в себе си, Йоко търси духа на свободата и е готова на всичко, за да изпита най-присъщите за хората чувства – и радости, и скърби. Историята ѝ е пример за това как жената в новия свободен свят може да отвоюва правото си на независимост.

Заглавие: "Калуня-каля"
Автор: Георги Божинов


Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г. 

Новото издание на „Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели. 

Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Заглавие: "Париж винаги си заслужава"
Автор: Никола Баро


Розали Лоран отваря книжарница, в която освен другите красиви предмети продава и собственоръчно нарисувани „картички с пожелания“. Нейните собствени желания обаче остават несбъднати. На всеки неин рожден ден от Айфеловата кула политат бутикови картички със съкровено желание. Напразно. 

В живота на Розали настъпва рязък обрат, когато в магазина й нахлува възрастен господин и се препъва в статива с картички. В суматохата тя не разпознава в лицето на начумерения посетител прочутия автор на детски книжки Макс Марше. Когато той й предлага да илюстрира последната му книжка, Розали възторжено приема. „Синият тигър” получава висока оценка от публиката и почетно място на витрината в книжарницата на Розали. Малко по-късно красив непознат нахлува вътре и се препъва в статива с картичките и младата жена усеща помахване от съдбата. Но преди да успее да се влюби в професора по литература от Ню Йорк, тя спретва с него първия им скандал. Защото този човек упорито твърди, че историята за синия тигър е негова...

Една очарователна книжарница в Париж и нейната вироглава собственичка. Един американски професор по литература и загадъчният му ръкопис. И една чудна любов, разцъфтяла между кориците на детска книжка.

Заглавие: "Седемте циферблата"
Автор: Агати Кристи


Млад и здрав мъж умира в съня си, въпреки звънa на осем различни будилника...

Джери Уейд е известен като човека с най-здрав съни затова другите гости в къщата решават да си направят шега с него. Осем будилника са настроени да го събудят. Но на сутринта един от часовниците е изчезнал, а шегата се е превърнала в трагедия...

Заглавие: "За мъртвите или добро, или смешно"
Автор: Любен Дилов


„Аз не се наемам да ги съдя. Да съдиш, означава да не разбереш, защото, ако разбереш, не би могъл да съдиш“, казва Любен Дилов във втората част на този весел паноптикум на писателски и сексуално-тоталитарни нрави. 

И двата текста са част от „ръкописите в чекмедже“, с които го завари промяната от ноември 1989-а. Публикувани в първите години на 90-те в изключително малки тиражи, те практически са непознати за читателите. С издателство „Ентусиаст“ бързаме да ги представим във втория том от събраните съчинения на Любен Дилов, докато споменът за годините от втората половина на ХХ век не е все още напълно избледнял у съвременниците ни. Без да претендират за принос в литературната ни история, те са изключително забавен, смешно-тъжен принос в историята на нравите. И ако, оглеждайки се в историите на бележити и неизвестни българи, публикувани по-долу, внезапно откриете и себе си, не се сърдете. Припомняме ви един от обичаните лафове на Дилов-баща: „Събудих звяра в себе си. Оказа се заек похотлив…“ 

Заглавие: "Човешкото тяло"
Автор: Паоло Джордано




Военният лекар лейтенант Алесандро Еджито е най-старшият във взвода, изпратен на „мирна мисия” в Афганистан. Под негово командване са неуправляемият Чедерна, девственият Йетри, русата хубавица Дзампиери, вечната изкупителна жертва Митрано, болнавият Торсу и подофицерът Рене, който в цивилния живот си докарва някое евро и като жиголо. В базата насред пустинята, където са разпределени, войници и офицери ще се сблъскат с неудобствата, с опасността и с омразата на врага, но главно със себе си – със страховете, с комплексите, с вътрешните си демони. Една операция извън базата, превърнала се в кошмар, ще ги убеди в крехкостта на човешкото тяло и безвъзвратно ще срине всичко, на което се е крепил животът им.

Заглавие: "7 жени"
Автор: Иво Сиромахов


Романът на Иво Сиромахов “7 жени” е продължение на “Моят таен любовен живот”.

За да преодолее мъката от раздялата си с американката Скарлет, героят на Сиромахов тръгва да обикаля света и във всяка държава преживява нова любовна афера.

Действието на романа се развива в Берлин, Брюксел, Москва, Пекин, Дубай, Скопие и София. А в сюжета са въвлечени и личности като Ангела Меркел, Жан Клод Юнкер, Владимир Путин и Роман Абрамович.

“7 жени” е една изключително забавна история за сблъсъка на съвременния българин със заобикалящия го свят.

Заглавие: "Парижката книжарница"
Автор: Нина Георге


В един закотвен кораб на кея на Сена до „Шанз Елизе“ са подредени над осем хиляди книги. Това е книжарницата на господин Пердю, човек с особена дарба. От пръв поглед той може да долови душевното състояние на клиента си и да му предложи подходяща книга. Продава романите като лекарства, но не е успял да помогне на себе си, след като преди много години красивата Манон от Прованс внезапно и без обяснения го напуска. Оттогава Пердю живее като вцепенен и се движи единствено до кораба книжарница и до родителите си. Чрез книгите лекува чувствата на другите, но не успява да помогне на себе си.

Едно неочаквано разкритие прогонва летаргията на г-н Пердю, той развързва въжетата на кораба и тръгва на път към Прованс. В последните минути на кораба се качват и един объркан млад писател, готвач от Неапол – майстор в занаята, и влюбена в книгите млада жена. Пристигат в Прованс и Пердю успява да се пребори със сенките на миналото и да тръгне към нова любов.

Заглавие: "Андалуският приятел"
Автор: Александер Сьодерберг



 
Когато за първи път се срещаме със Софи Бринкман – медицинска сестра и самотна майка, тя по нищо не прилича на Лисбет Саландер от трилогията на Стиг Ларшон. Нещата обаче постепенно се променят – и образът й също, – когато открива, че един от пациентите й, Хектор Гусман, освен очарователен баща на семейство, е и глава на международна гангстерска група (тук пък се налага сравнението с Вито Корлеоне). Скоро Софи се озовава в центъра на гангстерска война между фамилията на Гусман и руската мафия. Сьодерберг ни среща и с някои ченгета, които се държат като гангстери, както и с някои гангстери, които проявяват необичайно благородство. Появява се и приятелят на Софи със своя собствена история, но както и при Ларшон, жената остава в сърцето на събитията. Впрочем сравненията с други писатели и теми свършват дотук. Александер Сьодерберг е оригинален автор, чиято професия безспорно се е отразила на писателската му техника – главоломно развиващият се сюжет привлича вниманието и на филмовите компании и правата за филмирането му са продадени веднага след излизането на романа.

Заглавие: "Ще се видим там горе"
Автор: Пиер Льометр



 
Трима герои след края на Първата световна война: Едуар Перикур, талантлив художник и син на богат баща, който го отхвърля заради неговата хомосекуалност, Албер Маяр, параноичен скромен счетоводител, способен на голямо приятелство, и лейтенант Анри Д’Олне Прадел, кариерист, способен на убийство, каквото и извършва, за да постигне целите си. След примирието едва оживелият Албер и тежко раненият Едуар с мъка свързват двата края в Париж. За да оцелеят, те организират гениална измама – продават несъществуващи проекти за паметници на всички, които искат да почетат паметта на загиналите във войната. Прадел пък, за да забогатее и направи ремонт на наследственото си имение, се възползва от държавните поръчки, за да пренася разпръснатите по полето мощи на войниците в държавни гробища, като при случай пълни ковчезите с пръст и дори с костите на германски войници. Съдбите на тримата се преплитат, а покрай тях се появяват образите на сестрата и бащата на Едуар, на чаровното момиченце Луиз, на любимата на Албер…
 

More Books