Следва

Ретроспекции от Лондон - Пролет в ярки цветове

Нюйоркската седмица на модата - кой и как преживява кризата

Седмицата на модата в Ню Йорк стартира напук на световната криза емблематично в Петък, 13-ти, макар и не толкова...

All fashion преди 15 години

Седмицата на модата в Ню Йорк стартира напук на световната криза емблематично в Петък, 13-ти, макар и не толкова бляскаво и разкошно, колкото през миналите сезони. Чуха се и се случиха някои притеснителни новини - списъкът с гости е наполовина съкратен, Келвин Клайн и Марк Джейкъбс отмениха партитата си. 4-ма или 5-ма от дизайнерите, включени в програмата, решиха въобще да не се явяват. Неймън Маркъс, Сакс, Шанел и Бърбъри признаха публично уволнения и съкращения. Големите имена Вера Уонг, Бетси Джонсън, Наим Кан и Кармен Марк Валво решиха да сменят помпозните си рекламни щандове с нещо по-скромно.

Въпреки рецесията обаче, усилията да се запази експериментаторския и артистичен дух на американската мода продължават и то в доста нестандартни посоки. Карл Лагерфелд призова за "повече скромност", но Нюйоркските дизайнери не се отказват от идеята за блясък и лукс. Те очевидно отчитат ситуацията, но без да стигат до крайности - “Просто ще покажем по-малко на брой неща," - каза Валво, "дрехите ще са на менекени, няколко неща ще покажем на видео, и при това ще ги покажем извън обичайните "палатки", което се случва за пръв път от 10 години. Дали това е шик по време на криза? Не смятам. Аз правя основно вечерно облекло и не смятам, че клиентите ми ще намалеят или ще се откажат поради рецесията."

Ребека Тейлър, чието шоу ще се проведе на 19-ти, казва “В тази ситуация ние, дизайнерите знаем, че е много важно да създадем по-специална с нещо колекция, натоварена с определени емоции. Важен е и практичният момент, отделните дрехи трябва лесно да се трансформират и да стават и за през деня и за вечерта, така че инвестицията в тях да е оправдана."

Дори "по-малките" дизайнери не се отказват от демонстрация на творенията си. Вместо да се откаже от дефиле въобще, един от по-младите американски дизайнери, 21-годишният Франк Тел, признава, че е постигнал намаление с 60% на разходите по приготвянето на тази си колекция в сравнение с разходите за миналата. “Всъщност това е доста добър вариант да продължиш. Сваровски не успяха да ме спонсорират за това издание на Седмицата, затова се принудих, всъщност доста умно, да използвам камъчетата от миналата колекция. Нищо лошо, в края на краищата!"

Зад сцената на спектаклите, фризьори, гримьори и модели приемат безропотно по-ниско заплащане. "Момичетата разбират къде сме и какво се случва и приемат напълно рестрикциите" - казва директорът на агенция Елит Нийл Хамил, който без колебание е решил да отмени досега предлаганите топ-възнаграждения за участие в ревютата. "Всички сме в този проблем, не един или друг от нас, затова срещаме разбиране."

Да се надяваме, че всички пречки, ограничения и проблеми, съпътстващи седмицата на модата в Ню Йорк тези дни, освен че ще приземи дизайнерите, ще направи модата по-креативна. Както правилно заяви Игал Азроуел, очертава се “велико отстъпление.". “Новият сезон, при новите условия, непременно ще донесе свеж полъх в индустрията, ще приземи суматохата и истерията, които съпровождат занаята ни. Всички ние знаем, че времената са трудни и че модата е на кръстопът, но у всички ни има достатъчно оптимизъм."

More All fashion