Следва

Точно 8 спортни лейбъла, които модният радар засича отново

Дизайнери за следене: Ostwald Hegalson

Тя е германка, а той исландец. Тя е креативният дух на бранда, а той отговаря за всичко останало - от производство до реклама и продажби...

All fashion преди 8 години

Тя е германка, а той исландец. Тя е креативният дух на бранда, а той отговаря за всичко останало - от производство до реклама и продажби. Но Сузана Оствалд и Ингвар Хелгасон са не са само бизнес партньори, но и такива в живота. Запознават се в Лондон през 2003, докато работят за българския дизайнер Мариян Пейоски (създателят на така обсъжданата рокля-лебед на Бьорк за Оскарите през 2001). Сузана по това време е била дизайн стажант, взимайки си година почивка от немския университет по изкуства Burg Giebichenstein, а Ингвар е бил мениджър по производството за Пейоски. Започват да се срещат през есента на 2003, местят се в Лондон и през 2008 стартират бранда Ostwald Helgason.

Дизайнерите в студиото им

Не само развитието на бранда е динамично, но и взаимотнешенията между двамата дизайнери. В интервю пред Telegraph Сузана споделя: "Аз раждам повечето идеи и когато му ги покажа Ингвар казва не на почти всичко. Често се смеем и гледаме удоволствието да е водещо в работата ни, но понякога нещата загрубяват. Веднъж Ингвар се озова с чифт ножици забити в стъпалото, защото толкова много ме беше ядосал. А тази дупка в стената на студиото ни? Вижте я добре... Хвърлих стол по него, но той се дръпна и създаде тази бъркотия."

Кадри от колаборацията с марката за обувки Aldo

 

Подобно на много други млади таланти, и при тях не липсват трудности, те даже изобилстват. С бюджет за продукция под минималния, Ингвар работи не за кратко в ресторант, за да имат някакви доходи, а за първите няколко колекции Сузана собственоръчно шие всяка една дреха. През 2012 обаче настъпват най-тежките времена за младия бранд. Много от клиентите им отказват да правят поръчки, а британският Моден Съвет отказва не за първи път участието им по време на лондонската модна седмица. Като се вземе предвид, че дуото управлява само бизнеса си, малко по-лесно можем да разберем купищата затруднения, които срещат по пътя си. Още през 2010-та те се вслушват в думите на съветници, които нямат и капка понятие от съвременния пазар. В последствие немско-исландският дует сменят облика на дрехите, които прави и увеличава цените, вместо да потърсят подходящ за продукта пазар. Погрешните съвети веднага ги повличат надолу, защото това, което те създават е различно от повечето лондонски брандове. Техните дрехи не са high-end, те са лесни за носене и насочени към новото и непознато. Скоро след това изоставят и дигиталните принтове, които всъщност ги изграждат и като познато сред масата име.

Резорт 2013

След като вече нямат какво много да губят, през 2011г. се вслушват в съвет на приятел, по думите на когото те просто не са в правилната географска ширина. Сузана и Ингвар дълго мислят по тези думи и разбират, че, може би, Лондон наистина не е правилното място за тях. Без много да му мислят си купуват билети за Ню Йорк, установяват се там и с помощта на няколко добри познати през февруари 2012 правят първата си презентация. Тя е супер успешна, разбира се, и дизайнерите продължават да правят ревютата си там.

Пролет 2013

Есен 2013

Работата им се фокусира изцяло върху завръщането към минимализма, цвят, платове и текстура, оставяйки дигиталните принтове изцяло в миналото. Работят единствено с висококачествени френски и италиански платове, стараят се да изненадват с неочаквани детайли, а инспирациите за колекциите често водят началото си от някой художник или писател. Освалд и Хелгасон се определят като част от поп културата и редовно пресъздават арт елементи, които искрено обичат, по дрехите си. А сред редовните им източници на вдъхновение са Анди Уорхол, Джефф Кунс и Пийт Мондриан.

Пролет/Лято 2015

За пролетно-лятната си колекция 2015 Сузана Оствалд се вдъхновява от социалистическа Източна Германия, което лесно се забелязва от дрехите. Те представляват меланж на най-доброто от миналото, а именно: преработени плетени поли с флорални мотиви, богати лъскави палта и копринени shift рокли, деликатно препращащи към настроението на 60-те.

Носталгичната, но и същевременно без напрежение модерна визия, която дизайнерите прилагат така успешно, надяваме се, ще им отвори още множество врати, а ние ще наблюдаваме с интерес.

Аня Зюрова в Ostwald Helgason

More All fashion