Следва

От London Fashion Week за Milano Moda Donna

Интердисциплинарната територия на Давид Делфин

С безкрайно много награди за дизайн в родната Испания (Най-добър испански дизайнер 2008, Най-добър млад дизайнер...

All fashion преди 15 години

С безкрайно много награди за дизайн в родната Испания (Най-добър испански дизайнер 2008, Най-добър млад дизайнер в Испания 2003 и още), Давид Делфин (David Delfin) предизвика вниманието тези дни с първата си поява на Нюйоркската седмица на модата и по-конкретно с призива на модните критици отвъд океана да следим името му отблизо, заедно с имената на Anthony KeeganHayden Harnett и Matthew Ames.

„Цял живот съм влюбен в Ню Йорк, в града, в хората, в енергията му, това място е приказно”, признава екстравагантният испанец и добавя „сбъдна се мечтата ми да представям тук.”

Артистичните амбиции на Давид Делфин, роден в Ронда през 1970 година, го отвеждат към изключително необичайната панорама на съвременния испански дизайн. Той е изградил сложен и обстоен свят на haute couture-а, където дизайнът на дрехите придобива съвсем нови измерения. Неговите невъзможни и необичайни творения са показвани по модните подиуми под звуците на странни гласове, звучащи и идващи от “праисторически” хора, ако изобщо можем да си представим нещо подобно, а пърформансите, видеото, инсталациите и рисунките му представляват танцови хореографии, които изглеждат доста по-уместни в сферата на съвременното изкуство, отколкото в тази на модния дизайн.

Убедително е това, че Делфин дава пълна свобода на своите вътрешни фантазии по специфичен и индивидуален начин, така както вижда света, в който живеем.





Прави го посредством човешкото тяло, което му служи за негова собствена артистична среда, използвайки различни техники и същевременно с това, се доближава много до типа body art, който сме виждали през второто десетилетие на 20-ти век, най-добре разпознаваемо чрез артисти като Husseri и Merleau-Ponty.

Колекциите му са описвани често като андрогенни, сюреалистични и дори злокобни, особено след дебюта на неговите щампи с черепи и деколтетата, които напомнят за примка.

За своето първо шоу в Ню Йорк, по време на настоящата седмица на модата, Давид Делфин демонстрира остро очертана фигура, якета с силно изпъкващи и релефни рамене, силно вталени силуети и скъсени панталони.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 20 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.