Следва

Моите Magic Moments се случват всеки път, когато съм на сцената с любимите си музиканти

Диетата на ViewSofia: Днес се храним 16:8

Така че, ако смятаме че диета 5:2 е твърде трудна за нас, но все пак искате да свалите излишните килограми трайно и ефективно, то този режим на хранене е точно за вас...

Health преди 8 години

Вече ти разказахме за диетата 5:2, в която пет дни от седмицата се храните нормално, а два дни свеждате приема на калории до около 500. Според експертите, тази диета е доказано ефективна, но според нас, е доста трудна за спазване. Точно заради това сега намираме нова, подобна на нея диета, която е още по-проста и се нарича Диета 16:8. Това е по-лесен и по-последователен начин на постене, чрез който се избягват тези два дни, в които стомаха ръмжи от глад.

Така че, ако смятате че диета 5:2 е твърде трудна за вас, но все пак искате да свалите излишните килограми трайно и ефективно, то този режим на хранене е точният за вас.

Как работи диетата 16:8?

Този хранителен режим е разработен на часови принцип, тоест можем да се храним нормално всеки ден в рамките на 8 часа от денонощието, като в останалите 16 трябва да се въздържаме от храна. Най-добрата част е, че не трябва да се ограничаваме до 500 калории на ден. Разбира се, това не означава, че през часовете разрешени за храна можем да се тъпчем с вредни и супер калорични храни. Важно е да си разработим разнообразен и здравословен хранителен режим и веднага ще видим резултата.

Експерти твърдят, че този ограничен график дава на телата ни шанс по-добре да преработват хранителните вещества и да изгарят повече калории. Бонус е и това, че няма да имаме тези два дни, в които умираме от глад и, след които, често прекаляваме с вредните храни.

Този хранителен режим си има и своите звездни поддръжници - холивудският актьор Хю Джакман минава на диета 16:8, за да влезете във форма за снимките на филма “Върколак”. Друга вярна фенка е Дженифър Лав Хюит.

Как е създадена диетата 16:8?

Диетата произлиза от книгата “8 часовата диета” на Дейвид Зинченко и редактора на Men's Health Питър Мур, според когото колкото повече време има между храненията, толкова по-добре, защото това дава време на тялото да обработи храната и да изгори мазнините. Ето така се ражда идеята за тази диета - 8 часа се храним нормално, а в останалите 16 даваме време на тялото да си свърши работата.

Кога можем да се храним?

16:8 е диета, която всеки намества според личния си режим. Избираме си 8 часов прозорец през деня, през който да се храним, като това може да бъде между 10h - 18h или 11h  - 19h, например. Хубавото е, че през останалото време можем да пием чай и кафе (без мляко и неподсладени), а не само вода. Излишно е да споменаваме, че алкохолът е забранен.

А, и да не забрявяме, че през нощта е време за сън, така че значително се намаляват часовете, в които да си мислим само за храна.

Какво можем да ядем?

Този хранителен режим не предполага да се натъпчем с всичката възможна храна за 8 часа. Трябва да се уверерим, че се храним балансирано и разнообразно. Експертите съветват да си съставим полезно меню на базата на постно месо, яйца, млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения. Да, наистина тази диета е толкова лесна!

Какви са ползите за здравето?

За наше щастие, този план не е само за намаляване на теглото, освен това има и цял куп ползи за цялостното състояние на организма. Диетата може да помогне да намалим риска от рак и сърдечни заболявания, намалява нивата на кортизола (това означава, по-малко стрес!). Плюс това, тъй като няма да се занимаваме с мисли за глада в продължение на два дни в седмицата е добра за нашето психично здраве.

Този хранителен режим е подходящ за дългосрочен план, така че спокойно можем да останем на него за толкова дълго, за колкото преценим или поне докато достигнем желаното тегло.

Нуждаете се от вдъхновение?

Имаме изобилие от здравословни рецепти, които перфектно се вписват в Диета 16:8 и с които да започнете веднага!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.