Следва

Men's Exhibit: Най-най-най-дългоочакваните кецове на лятото

Жената в злато – кой стои зад бохемските рокли в картините на Климт

Кой е стоял зад дизайните, носени от красивите жени от висшето общество във Виена, жените, изобразени от Климт в пищни геометрични рокли в толкова много живописни платна...

All fashion преди 8 години

По повод скорошната годишнина от рождението на Густав Климт – на 14 юли, се разровихме в архивите на австрийския художник, чиито творби вълнуват и до днес. На много от тях виждаме ясно различими, специфични кутюрни рокли, провокиращи ни да върнем поглед пак и пак, и пак. И имаме история, която да споделим.

Дори и името му да не е на върха на езика като при Ван Гог или Моне, веднъж видели картина на Климт, знаем, че е негова. Известен с многобройните женски портрети, вдъхновени от японската техника с наслояване на златни листа, сега един от тях става обект на интерес при заснемането на холивудския филм „Жената в злато“ („Woman in Gold“), където Тя е облечена в трептящи, многоцветни и даже психеделични принтове. С днешна дата творбите на художника се продават за стотици милиони долари, на едни от най-високите засечени цени за индивидуално произведение на изкуството. Но, питаме се, тези мозаични рокли, съществували ли са наистина? И кой е стоял зад дизайните, носени от красивите жени от висшето общество във Виена, жените, изобразени от Климт в пищни геометрични рокли в толкова много живописни платна?



Да, потвърждаваме, всяка една от тях е автентична, създадена от умелите ръце на Емили Фльоге, име, потънало в сенките на времето. Тя е дизайнерът на роклята от „Жената в злато“, тя е отговорна и за останалите великолепни одежди от платната на художника.






Емили Фльоге започва като шивачка в края на 19-ти и началото на 20 век във Виена, работейки в шивашката школа на по-голямата си сестра. Заедно, те печелят конкурс за изработка на облекло през 1899 и са натоварени със задачата да изработят дреха за престижна изложба.



И оттам всичко тръгва нагоре – те успяват да се установят като успешни бизнесдами, отваряйки салон за висша мода, наречен „Сестри Фльоге“ (Schwestern Flöge), ситуиран на една от най-оживените търговски улици във Виена.




Техният салон започва да се издига, става водещ моден адрес за Виенското общество, а пък съвременници по това време в Париж са новатори като Коко Шанел и Кристиан Диор, които Емили следи отблизо. Извън ателието си, тя има доста по-бунтарски вкус за мода, който конвенционалното общество по онова време не може и не желае да разбере и приеме.

Освен един бохемски живописец, а именно – Климт.


Те се срещат, когато Емили е само на 18 години. Нейната по-малка сестра Хелене е била омъжена за брата на Густав – Ернст Климт, но умира само година след сключването на брака им.

Густав става настойник на младото момиче и по тази причина често посещава семейното имение на Емили на езерото Атерзее.


Те веднага стават близки. Носят се слухове, че са били любовници и също, че двойката, портретувана на „Целувката“, всъщност представлявала автопортрет с Емили. Но независиомо от това – любовници или близки приятели, тя е негов доживотен партньор. Смесва се в неговите кръгове, в бохемските и във висшето общество, а той ѝ изпраща свои проспериращи клиенти и от двете.




Като Климт, с неговия провокативен еротичен стил, Фльоге проявява склонност към революционно творчество. Ключов момент е, че нейните рокли се носят без корсет, скандално за онова време, те падат свободно от раменете с удобни, широки ръкави.



Те се снимат често заедно, а от фотографиите оставаме с впечатлението за стилни хипита от късните 1800.




Нейните дизайни са повлияни от ранните феминистки движения именно с това, че изискват по-практичен и удобен стил, но и от бохемизма на Климт. Той рисува успоредно с нея, за нея, вдъхновявайки се един-друг.


Портрет на Фльоге от Климт



Но тези рокли не се продават. Те са прекалено революционни за времето си, гледат прекалено напред... Но все пак конвенционалните облекла по поръчка за салона вървят добре, а тези бунтарски, авангардни рокли започват да се появяват по портретите на хора от висшето общество, разбира се, под четката на Климт. През 2006 иконичната „Жена в злато“ - портрет на Аделе Блох-Бауер I от 1907 е продадена за рекордните $ 135 млн. в Ню Йорк.
Става така, че платната на Климт се явяват по-добри от всякаква реклама на VOGUE за току-що появили се дизайнери, но пробивът и успехът на Емили остават незабелязани, тя не доживява да види признанието за своите изобретателни дизайни.



Превъртаме лентата на времето напред и ето ни на тазгодишната есенно-зимна колекция на Valentino и на котешката пътечка един по един оживяват отново моделите на Фльоге.

Брошурата на шоуто гласи ”Valentino FW 2015 x Emilie Louise Floge”. Бас хващаме, че повечето от присъстващите си нямат идея коя е тази Емили.



Със започването на Втората световна война Емили губи по-голямата част от клиентелата си и с настъпването на нацистката инвазия в Австрия е принудена на затвори модната къща.



Оттогава тя започва работа на най-горния етаж на къщата си, но, за нещастие, точно в края на войната, лумва опустошителен пожар, който разрушава сградата, огънят поглъща колекцията ѝ от ценни предмети и произведения, включително и такива, принадлежали на Климт.



Въпреки че наследява половината от имуществоте на художника, тя губи вдъхновението си да продължи да създава след неговата ненавременна смърт. Густав Климт умира едва на 56 от сърдечен удар през 1918 година.

Неговите последни думи са били „Доведете Емили“.

More All fashion