Следва

Бургас се готви за SPIRIT of Burgas

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Юли

Литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък. Просто там добре допълва “отпускарската” обстановка...

Books преди 8 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова напоследък често се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман.

В нашия случай заглавията идват точно преди да подредим багажа си за морето и се превръщат в истинска плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък. Просто там добре допълва “отпускарската” обстановка.


ЗАГЛАВИЕ:
"Досието "Голгота"" 
АВТОР: Филип Ванденберг




Най-експлозивният роман на Ванденберг!

Сензационен ватикански трилър за мръсната търговия с органи и за най-голямото табу на Църквата.

След успешна трансплантация на орган пациентът ненадейно умира. Първото съмнение е за лекарска грешка, ала професор Гропиус, извършил операцията, е сигурен в себе си. Търсейки отчаяно истината, той стига до извода за убийство, но и сам попада в смъртна опасност. Неговият криминален усет и обърканите му чувства го хвърлят в ръцете на две жени. И двете явно крият тайни, но едната го насочва към решението на случая, а именно:

Допирните точки на органовата мафия и Ватикана имат три букви: IND.
А най-опасното досие на света има едно име: "Голгота". ​

ЗАГЛАВИЕ: "Покровителят на крадците"
АВТОР: Андреас Щайнхьофел



Място на действието - Пергамският музей и улиците на Берлин, действащи лица - Олаф, Гуди и нейната братовчедка Дагс, а действието...? Действието е динамично, задъхано, страшно, опасно. Защото става въпрос не за друго, а за разкриване на тежко престъпление.

Как започна всичко. Олаф, Гуди и Дагс умират от скука през лятната ваканция. И измислят игра - всеки да си избере и проследи случаен минувач и да съчини историята му. Минувачите на Олаф и на Дагс не предлагат кой знае какъв материал. Но избраникът на Гуди... Гуди попада на материал за цял роман, защото нейният минувач бива отвлечен пред очите й, като незабелязано й подхвърля бележка с няколко букви и цифри и със странна зигзагообразна линия под тях. Какво ли значи всичко това?

В полицията не вярват на тримата приятели и те се нагърбват сами с разследването на случая. Което ги довежда до нечувано разкритие. И до опасност за живота...

Андреас Щайнхьофел е отличаван три пъти с Наградата на Германия за детско-юношеска литература и номиниран три пъти за нея, носител е на престижната награда "Ерих Кестнер", включен е в Почетната листа на Международния съвет за детско-юношеска литература и най-важното - избиран е няколкократно от журита на подрастващи, което го прави един от водещите съвременни детски автори на страната. ​

ЗАГЛАВИЕ: "Неща за обичане"
АВТОР: Светла Радкова


УРОК ПО РИСУВАНЕ

Непобедимото ти синьо
превзема
моето податливо кафяво,
разпъва шатри край зениците ми.
С един замах на четката
го разтопява.
Очите ми сега са акварел
на сляп художник.
Как бих могла да те опиша.

ЗАГЛАВИЕ: "Седем добри години"
АВТОР: Етгар Керет



Седем добри години събира на едно място фейлетоните на израелския писател Етгар Керет, публикувани в международния печат от раждането на сина му Лев през 2005 г. до смъртта на баща му Ефраим през 2012-а. Художествена документалистика, театър на делника, колекция от наблюдения за лични земетръси и общочовешки странности, среща на мемоар и притча: „Когато бях млад, не съм си водил дневник. Винаги съм си казвал: „Защо, по дяволите, да се занимавам неща, които знам, че са се случили?” За първи път записах нещо от действителността в деня, когато се роди детето ми – това е и първият текст от тази книга...” Първите седем, които зависят от всички останали и от които всички останали зависят. Седемте тлъсти крави от библейския сън, погнати от седемте мършави. Седем години на летища, музеи, болници, мустаци, литературни четения, бомби, сирени, политици и лениви котки, които имат много повече общо помежду си, отколкото може да се допусне.

ЗАГЛАВИЕ: "За трудностите в живота"
АВТОР: Петър Дънов



 

Съвременните хора се стремят към блага, но искат да ги получат по лесен начин, без трудности и страдания. Това е невъзможно. За да стане чист и свят, човек трябва да мине през големи трудности и страдания. Иска ли да придобие знание, сила, богатство, човек трябва да работи, да учи, да прилага това, което знае.

Земята е училище. Животът ни е низ от уроци и задачи за разрешаване. Мнозина се оплакват от трудностите в живота си и търсят начин да се освободят от тях – казва Учителя. – Те искат да бъдат щастливи, без да подозират, че щастието се постига при трудности и страдания. Щастието се постига вън от благоприятните условия.

Страданията в живота не могат да бъдат избегнати, но могат да послужат като средство за развитие, за придобиване на нови качества и сила на характера. Учителя дава конкретни указания как да се справяме с трудните моменти, как да преминаваме по-осъзнато през болката и страданието и да ги трансформираме в добро и светлина. И напомня: Каквото и да се случи в живота ви, ще се превърне на добро. Силата на човека е в изпълнението на Божията воля.

ЗАГЛАВИЕ: "Морал"
АВТОР: Тадеуш Доленга-Мостович



След като възвръща паметта си, професор Вилчур отново оглавява кардиологичната клиника във Варшава. Но не всички се радват на завръщането на уважавания хирург. Доктор Добранецки, който е изпълнявал функциите на Вилчур по време на отсъствието му, няма намерение да се откаже от предимствата на ръководния пост. Подтикван от алчната си млада съпруга, той изплита коварен план как да унижи и дискредитира своя учител.

Омерзен от задкулисните интриги и липсата на морал, Вилчур доброволно напуска клиниката и Варшава. Той отива там, където се е чувствал щастлив и нужен – провинциалното градче Радолишки.

ЗАГЛАВИЕ: „Удушената кралица“
АВТОР: Морис Дрюон

Френският автор Морис Дрюон пише поредица от седем части за френския крал Филип IV, за наследниците му, за проклятието на тамплиерите, за падането на династията на Капетингите и за първопричините за 100-годишната война.

Втората книга от цикъла –  Удушената кралица – е своеобразно продължение на Железният крал и започва от деня след смъртта на краля. С Филип Хубави си отиват желязната му воля, амбицията му и особеното умение винаги да постига целите си. Величието на Франция заплашва да се превърне в избледняващ спомен в ръцете на придворните, които се впускат в яростна борба помежду си. Целта им е увеличаване на собствения им престиж и влияние. Оръжието им – безволевият, лишен от всякакви дарби нов крал – Луи Х. Вечно в сянката на баща си, новият монарх осъзнава собствените си недостатъци, както и най-наболелия си проблем в лично и политическо отношение: въпросът за наследяването на френския престол. Съпругата на Луи, Маргьорит Бургундска, е затворена в замъка Гаяр заради прелюбодеяние, но това е половинчата мярка, от която трябва да се намери изход. И докато разводът е в компетенциите единствено на папата, който все още не е избран и няма изгледи това да се случи скоро, самомнителният чичо на новия крал вече му е намерил нова съпруга – прочута с красотата и благородството на характера си неаполитанска принцеса. Но реакцията от Неапол е недвусмислена: те поставят краен срок, в който Луи трябва да се освободи от оковите на брака с Маргьорит. По един или друг начин…

ЗАГЛАВИЕ: „Никой не е твой“
АВТОР: Христина Мираз



Една откровена изповед от едно градско момиче. „Никой не е твой“ НЕ е книга за любов. А разказ за човешките отношения такива каквито са наистина. За хората, които срещаме през живота си – хора, които ни ограбват, но в същото време и подаряват част от тях. Част, която остава „наша“ през целия ни живот. Книга за онези, които упорито се опитваме да забравим, но никога не ни се получава. За избора на хората как да „играят“ с живота си, разказ за хората, които не допускат варианта той да ги надиграе За моментите, в които мразим, обиждаме и сме разочаровани, но и обичани. За сродните души, които откриваме и губим. За хората, с които искаме да останем завинаги. За свободата, която направляват съдбите ни.

ЗАГЛАВИЕ: "Свещена билка"
АВТОР: Ф. Г. Хагенбек



Митът Фрида Кало, мексиканската икона, дъщерята на Мексиканската революция, една от легендите на XX век… Много и все силни са определенията за художничката Фрида Кало (1907-1954), това кълбо от страсти, тази горда сапотекска кралица, която съдбата подлага на неимоверни физически и духовни изпитания, но и обсипва с бурни преживявания, споделени с обкръжение, дадено не всекиму. Талантът й избликва от страданието, творбите й са огледало на болката. И тъкмо талантът я среща и обвързва с колоритния стенописец и бохем Диего Ривера, дар и проклятие за нея. Сред личностите, които Фрида докосва с изкуството си и с горещата си женска натура, са Джорджия О’Кийфи, Лев Троцки, Андре Брьотон, Марсел Дюшан, Ърнест Хемингуей, Джон Дос Пасос, Хенри Милър, Салвадор Дали, Пабло Пикасо.

И както подобава на героинята, мексиканският писател Ф. Г. Хагенбек (р. 1965 г.) поднася не обикновена биография, а магическо, чувствено пътуване в интимната й вселена. Нишката на Ариадна е „Книгата на свещената билка“, таен бележник, в който тя излива съкровени мисли за спътниците си в горчиви и в блажени мигове и записва екзотични рецепти, плод на много въображение и любов. Магнетизмът на рисуването и алхимията на кухнята са двете опори, които крепят разтрошеното й тяло и душа. Те придават цвят, аромат и апетит за предизвикателства на всеки неин ден, дори и на общението й с жената с воала, защото за мексиканците смъртта, подобно на живота, е „и скръб, и радост; трагедия и забавление“.

ЗАГЛАВИЕ: "Благодатният четвъртък"
АВТОР: Джон Стайнбек

През 1954 г. излиза „Благодатният четвъртък“, логично продължение на една от емблематичните творби на Стайнбек, „Улица „Консервна“ (1945).

След края на Втората световна война улица „Консервна“ сякаш си е все същата. Само дето грохотът на консервните фабрики е стихнал. Обитателите й като че са си все същите меланхолични мечтатели, чудаци, „нечестни по честния начин“, посвоему доброжелателни, малка общност от периферията на обществото, с философия за живота неизменно на ръба на закона. Само дето някои вече ги няма, други са напуснали Улицата, дошли са нови техни събратя. И празненствата са същите – бурни, с непредвидими последици. Докато в един благодатен четвъртък с нехайна лекота съдбата решава да слее пътищата на двама от героите. И улица „Консервна“ никога не ще бъде същата.

 

More Books