Следва

Б като Библия, Б като Блог

Кърмене и работа? Възможно е!

Това е надсловът, под който протича Световната седмица на кърменето 2015...

Health преди 8 години

Това е надсловът, под който протече Световната седмица на кърменето 2015, която по традиция се провежда през първата седмица на август.

Известен и много важен факт е, че кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето. Това съответно означава, че впоследствие може да намали и времето, прекарано от жената в болнични. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да се възползва от тези положителни последици, като осигури стая за кърмене на работното място, където майките да имат възможността да изпълняват и личните и семейни ангажименти. По този начин кърменето и майчинството няма да бъдат възприемани като нещо, което задължително ограничава и забавя развитието на жените в професионален аспект. От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят.

България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики по отношение на майчинството – жените имат право на обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата. Кодексът на труда предвижда отпуск и облекчения за работещите майки, които кърмят. Чл. 166 дава възможност на кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това. За близнаците часовете са 3 до навършване на 8 месеца и 2 часа след това. Твърде малко от майките обаче са запознати с това свое право.

Тази година Световната седмица за кърменето бе отбелязана с редица събития в различни градове на страната, организирани от Регионалните здравни инспекции, Алианса на българските акушерки, Ла Лече Лига България, Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и други организации, работещи активно за защита на кърменето.

More from View Sofia

Съвършената кожа на 20, 30, 40 и нататък - подробно с експерта д-р Манолова

Face преди 3 години

Разговаряме с доктор Гергана Манолова-Георгиева като специалист, жена, но най-вече като приятел, защото, както самата тя вярва, първата и основна стъпка към добрата кожа е Доверието. За проблемната кожа, за правилната грижа и съвършенството като постижим ефект с помощта на Biologique Recherche - удоволствието е наше!

Питахме мъжете: Грижа за кожата - Да? Не? Как, по колко & кога?

Face преди 4 години

По-добрите околоочни продукти на пазара са лоялен довереник както в спринтирането (краткосрочен план), така и в маратонните надбягвания (дългосрочен план) в грижата за кожата - могат да предложат на ползвателите си бърза фиксация след безсънна нощ или, в някои случаи, да предотвратят/заличат белезите на стареене и щетите от излагане на слънце. Ние, жените, сме врели и кипели в тази константа размяна на опит и съвети, но какво правят мъжете?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.