Следва

Никол е Pretty in the City момичето на месеца на L'Oreal и ViewSofia!

Дневно меню за кожа, коса и нокти

Ние сме това което ядем. - буквално и преносно. Всичко което попада в организма се абсорбира и преработва и не, не говорим толкова за количеството храна, колкото за нейното качество...

Hair преди 8 години

Ние сме това което ядем - буквално и преносно. Всичко което попада в организма се абсорбира и преработва и не, не говорим толкова за количеството храна, колкото за нейното качество. Ето какво задължително трябва да присъства в менюто ни, за да насърчим красотата отвътре-навън – за бързата регенерация на клетките и добрият метаболизъм, за хидратацията на кожата, заздравяването на ноктите и здравата еластична коса.

Риба и ленено семе

Мазната (тлъста) риба е страшно полезна заради концентрацията на омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини, витамин В12 и желязо. 100 гр сьомга за вечеря е абсолютно достатъчен пълноценен източник на гореспоменатите нутриенти. Вегетарианците могат да си ги набавят с лененото семе – задължително накиснато и измито, в добавка към йогурти и смутита, то има лек ядков вкус и е супер питателно.

Зелени зеленчуци

Витамините А и С са отговорни за образуването на себум, който има функции на естествен балсам и предпазва от пряко външно влияние. Намират се в спанака, броколито и салатното цвекло, зелен грах и фасул, коприва, магданоз, маруля, авокадо... Спирулината е мощна добавка, съдържата лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин - незаменими аминокиселини, които могат да бъдат набавени само с храната. Също така е богат източник на витамин B12. Има значително по-високо съдържание на желязо* от спанака, както и значително по-високо
съдържание на бета-каротен от моркова.

*Желязото е необходимо за пренасянето на кислород до косъма. Ако в храната липсва достатъчно желязо, тялото изпитва глад за кислород. То дава здравина на кожата, косата и ноктите.

Бобови култури

В тях се съдържат необходимите белтъчини за растежа на косъма, желязо, цинк* и биотин и стимулират производството на кератин за гъвкава и силна коса. Има голям избор бобови култури за вкусен и питателен обяд (например) – леща, боб, нахут, соя, грах...

*Цинкът предотвратява косопада, той и желязото са от съществено значение за образуването на кератин.

Ядки

Естествено природно оръжие срещу тънка, късаща се суха и безжизнена коса. Тяхното богатство е съдържанието на селен* и цинк, алфа-линоленова киселина – омега-3 мастна киселина, които насърчават растежа и се борят с косопада. Всичко това си го набавяме от суровите ядки като наблягаме на бадеми, орехи, макадамия, бразилски орех и кашу. Не забравяйте да ги накиснете преди консумация!

*Селенът е важен за изграждането на влакната на кожата, косата и ноктите, поддържат еластичността им и предпазва от преждевременно стареене.

За плътен цвят и блясък

В повечето случаи посивяването се дължи не на спирането на производството на меланин, а на загубата му. Пигментацията на косата зависи от наличието на мед и съответно колкото повече мед има в храната, толкова по бляскав ще бъде цветът на косата ни. Шепа сурови бадеми дневно насърчава отделянето на ензима каталаза, отговорен за нашия естествен цвят. Плодове и зеленчуци в ярки цветове зареждат с допълнителни пигменти и антиоксиданти срещу свободните радикали. Минералът мед може да се набави от ястия с морски дарове стриди, скариди, ракообразни; от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.

Яйца и месо

Съставът на косата е изграден главно от протеини и логично е добре да включите повече в менюто. По принцип яйцата и месото са най-известният източник на протеини – особено пилешкото, пуешкото и рибата. Вегетарианците си ги набавят със зърнени храни и ядки. Цитрусите и магданозът обогатяват с витамин С, но все пак да не забравяме, че яйцата са много богати на белтъчини, биотин и В12. Телешкото и агнешкото са източници на цинк.

Пълнозърнести

Ежедневната консумация на пълнозърнести продукти набавя необходимото количество цинк, желязо, витамини от В група. Намираме ги в пълнозърнестия хляб и производни печива, мюслита и др.

Морски дарове

Богати са на витамини и минерали, съдържат силни антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма. Всички морски дарове съдържат калций и йод, богати са на фосфор, цинк*, витамин В12 и ненаситени мастни киселини (омега-3, омега-6). Йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо. Морските деликатеси съдържат цяло богатство от други вещества - магнезий, селен, желязо, кобалт, но и по-малко калории в сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо, тъй като е съчетание от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. 100 грама морски дарове съдържат по-малко от 100 калории. Заема челно място по съдържание на протеини. Например октоподът бие всички по високопитателно съдържание на белтъчини и мазнини. Допринасят за по-доброто кръвоснабдяване на кожата и съответно по жизнения й вид.

*Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.

Млечни продукти

Те са източник на калций и витамин Д, отговорни за растежа и здравината. В състава им влизат казаинов и суроватъчен белтък. Смесени с ленено семе или орехи във вкусно смути осигуряват необхидимите омега-3 мазнини и цинк. Дори и плато сирена е супер засищащо и набавя всички белтъчини и мазнини, както и ферменти, които имат значение за дейността на стомаха и червата. Между солите, които съдържа, от особено значение са калциевите и фосфорните. Предпазва зъбите от заболяване. Има почти 100% усвоимост.

Разнообразие!!!

Нека под „диета“ свикнем да приемаме, че това не е вид меню за отслабване, а начин на хранене, който ще ни зареди с енергия, ще ни детоксикира и най-важното – ще се чувстваме добре. Храненето трябва да бъде ритуал, да знаем какво приемаме спрямо това, от което имаме нужда, без да си налагаме екстремни ограничения. Да си изградим режим, слушайки тялото си, разбира се, с 3 задължителни основни хранения и да ги напаснем така, че да съответстват на нашата лична динамика и нашият начин на живеене. Да разнообразяваме и да сме наясно какво приемаме и какво ще ни даде в отговор тялото ни. Да, в менюто трябва да има всичко, което ни доставя удоволствие да ядем, да бъде вкусно, но и питателно, и полезно.

ВОДА!!!

Умишлено оставяме на последно място най-важният елемент в менюто. Повечето хора, просто изключваме, забравяме, че тя е 90% от тялото ни и имаме нужда непрекъснато да презареждаме. Тя отвежда токсините и пречиства, като така спомага за увеличаването на метаболизма и пречистването на кръвта и червата. Показателна е и за състоянието на кожата и косата – сухата, напукана кожа и безжизнената коса много често са показател за дехидратация. Пийте във всеки удобен случай! Всяко тяло има различни изисквания за количеството, зависейки от съответната активност. Но литър-два на ден е минимума.

More Hair