Следва

Софийски потайности - II част

Митът за “junk food”

Терминът “junk food” вече е напълно разпознаваем и естествен за родния ни език. Паралелно с щурма на...

Food преди 16 години

Терминът “junk food” вече е напълно разпознаваем и естествен за родния ни  език. Паралелно с щурма на веригите за бързо харенене на българския пазар и с манията за стройна фигура си внесохме и това словосъчетание. Но наясно ли сме какво точно значи “junk food”?

За повечето хора асоциацията е хамбургери, пица, чипс... Но се оказва, че използваме термина твърде избирателно и че някои храни са “набедени” за junk, а други със също толкова “опасно” съдържание ги толерираме като “нормални”.

По дефиниция (на Food Standards Agency) junk food е всяка храна, която има високо съдържание на мазнини, сол или захар. За баща на термина се смята Майкъл Джейкъбсън, директор на Америкаснския център за наука в интерес на обществото. А рожденната дата е някъде през 1972 г.

Към junk food със сигурност спадат сладките газирани напитки. Те съдържат само калории и нула полезни хранителни вещества. В Щатите Управление за контрол на храните и лекарствените средства се опитва да задължи частните компании да поставят специални надписи на газираните напитки, предупреждаващи за вредите, както това се прави на кутиите с цигари.

А във Великобритания Ofcom (Office for Communications) иска да забрани рекламите на junk food по време на телевизионни предавания за деца. Остава обаче въпросът защо хамбургерите и пържените картофки (последните в McDonald’s съдържат 5 г. мазнини) са заклеймени като вредни, а порция патешко с портокали (която съдържа от 15 до 20 г. мазнини) е връх на здравословната кулинария.

Защо хлябът и зърнените храни се смятат за основа на хранителния ни режим, а бисквитите са junk food? Защо захарта в сладките е вредна, но не и тази в меда? Защо пържените картофи са junk food, печените в масло, със същото съдържание на хранителните вещества, не са?

Според Питър Марш, изследовател в Оксфордския център за социални наблюдения, терминът “junk food” просто се е превърнал в начин да се изрази неодобрението към някои храни, което няма нищо общо със състава им. Така често храните в закусвaлни или в непопулярни заведения получават етикета “junk food” докато тренди ресторантите винаги се славят и с качество на храната. Затова и Джоан Коаслаг, професор по медицина в Южна Африка, пък тази фраза е “изпразнена от съдържание, злочеста и подвеждаща”.

Junk food не е онова, което си мислехме. Да хапнем по един McDonald’s.

More from View Sofia

More Food