Следва

Men’s Exhibit: Артистичната колаборация на Vans и Дон Пендълтън

13 велики личности, избрали да бъдат вегетарианци

Кратък списък от забележителни личности, оставили отпечатък в човешката история и които, по случайност или не, са били вегетарианци.

All fashion преди 8 години

След като разгледахме вегетарианството отблизо миналата седмица сега ще подкрепим твърденията си с кратък списък от забележителни личности, оставили отпечатък в човешката история и които, по случайност или не, са били вегетарианци. От задължителния във всички подобни класации Ганди до Да Винчи и Кафка, 13-те заслужаващи вниманието ни вегетарианци разглеждаме тук.

Махатма Ганди

Когато говорим за известни вегетарианци, намерението ни да включим Ганди към тази група, е напълно прозрачно. И така да е, нито един подобен списък не би бил запълнен без споменатаването на "Бащата на нацията" и адвокат срещу насилието. Ганди е писал немалко относно вегетарианството, а сред едни от най-известните му цитати е: "Усещам, че духовният прогрес изисква от нас да спрем убийствата над животни, заради задоволяването на телесните ни желания."

Гаутама Буда

Гаутама Буда може да не е първият вегетарианец, но той със сигурност е една от най-ранните видни фигури, при които се говори за отказване от месото. Като цяло будизмът няма конкретно становище каква храна трябва да ядем, но има добра гледна точка относно отношението ни към нея. Будизмът не е социална религия или философия, която поставя правила и норми на поведение и живот. Просто обяснява последствията от нашите действия и развива осъзнатостта и собствената мъдрост на индивида.

Питагор

Питагор е известен сред математиците и гимназисти с неговата теорема. Вегетарианците го познават, обаче, като яростен защитник на правата на животните в древна Гърция. Според Овидий, Питагор вярвал, че "животните споделят с нас привилегията да имат душа". В гръцките традиции, Питагоровите съвети за избягване на жестокостта към животните, установяват вегетарианството като начин на живот. Много негови последователи виждат предимства за здравето си чрез безмесно хранене. Питагор гледа на вегетарианството като ключов фактор за мирно човешко, съвместно съществуване.

Платон

Той е бил ученик на Питагор и като питагореец се е придържал към растителна и безмесна храна през целия си живот. В своето произведение “Тимей” той открито заявява, че вегетарианската диета има божествено одобрение.

Леонардо да Винчи 

Не се знае много за личния живот на Леонардо да Винчи. Неговата любов към животните, обаче, е добре документирана. От писма и писания, историци знаят, че да Винчи е вегетарианец, който ще купи заключената птици и след това ще я освободи. Той обяснява действията си, като казва "ако човек иска свобода, защо държи птици и животни в клетки? Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще гледат на убийството на животни за също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.“

Волтер

Волтер е застъпник на гражданските права и свободи. Той също е вярвал в добродетелите на вегетарианството. Той пише, че "мъжете които убиват животни, за да се хранят и употребяват алкохол, докато са на масата, вкарват в тялото си отрова, която може да отключи сто различни лудости у тях." Това звучи като ранен предшественик на фразата "вие сте това, което ядете."

Джони Аплесед

Един от първите американски предприемачи, който също е силен противник на жестокостта към животните. Като човек, който вярва в каузите си докрай, той често гаси пожари, защото светлината привлича насекоми, които могат да бъдат изгорени в пламъците.

Мери Шели 

Мери Шели, като много от нейните съвременници, е вегетарианец. Едно нещо е сигурно: Принципите на вегетарианството са намерили място и в работата й. Дори чудовището в нейния най-известен роман "Франкенщайн" избягва месото, казва: „Храната ми не е като вашата — няма да убия нито агне, нито козле, за да заситя апетита си, стигат ми жълъдите и дивите плодове. Моята другарка ще бъде като мен и ще се задоволява със същото. За легло ще ни служат сухите листа, слънцето ще ни свети, както свети за всички хора, и лъчите му ще карат храната ни да зрее. Картината, която ти рисувам, е мирна и човечна и ти не може да не почувствуваш, че да я отхвърлиш, значи да проявиш излишно властолюбие и жестокост.“

Лев Толстой 

В допълнение към писанията му за ненасилие и застъпничество на вегетарианството, Лев Толстой завързва приятелството с Махатма Ганди. Той е написал няколко есета за вегетарианството, но може би те не са по-интригуващи от това, което казва по-рано: "Да се храниш с плът е неморално, това е свързано с изпълнение на акт, който противоречи на морално чувство: Убиване!"

Франц Кафка 

Франц Кафка е считан за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Неговото литературно значение, обаче, е разбрано едва след смъртта му. По време на живота си, Кафка е бил активен в анти-вивисекционни дейности и е ранен привърженик на суровоядството.

Джордж Бърнард Шоу

“Животните са ми приятели, а аз не ям приятелите си. Това е ужасно! Не само заради страданието и смъртта на животните, а и защото хората ненужно потискат у себе си върховното си духовно съкровище – съпричастността и състраданието към всички живи същества, нам подобни; тъпчат собствените си чувства, превръщайки се в насилници. Празничен обяд – колко зловещо! Ще бъде претекст за убийството на всички тези бедни животни, птици и риби! Покорно благодаря. Ако сега, вместо банкет организирате в моя чест пости – да кажем тържествено тридневно въздържание от трупове – бих могъл най-малкото да се престоря, че вярвам в безкористността на начинанието. Кървавите жертвоприношения обаче са извън кръга на моите интереси.”
 

Джон Колтрейн

След години на наркотици и злоупотребата с алкохол, Джон Колтрейн получава духовно пробуждане, което повлиява по-късно и на творчеството му. Преминал предимно към вегетарианска диета, през този период той създава произведения, които са едни от най-големите шедьоври на автора.

Алберт Айнщайн

Смята се, че Алберт Айнщайн яде месо през по-голямата част от живота си, и става вегетарианец през последните години преди смъртта си. Дори и така да е, той винаги е бил привърженик на вегетарианския режим. "Винаги съм ял месо с гузна съвест.", казва той. "Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене. "

More All fashion