Следва

Сузи Менкес - Важни съвети към младите таланти в модата

Еко аспекти на търговията с мода

Седмицата на модата в Лондон неизбежно постави някои социални въпроси по времето, докато иначе супер зрелищните Paul Smith, Ossie Clark...

All fashion преди 15 години

Седмицата на модата в Лондон неизбежно постави някои социални въпроси по времето, докато иначе супер зрелищните Paul Smith, Ossie Clark, Julien Macdonald, Nicole Farhi и Vivienne Westwood показваха на подиума новите си колекции Есен/Зима 2009. Например този за съпоставимостта на Лондон като модна столица сравнена с Ню Йорк, където събитието завърши едва 4 дни преди старта в Лондон, с Париж или Милано. В състояние ли е британската седмица да се мери с конкурентите си по степента на интерес и влияние сред медии и търговци, но и в смисъла на практичност, екологичност и свиване на празния популизъм?

Повод за медийната дискусия беше доказаният факт, че в Обединеното кралство се купуват по около 2 милиона тона дрехи годишно. От тях приблизително 300 000 тона подлежат на някакъв вид рециклиране или повторна употреба, а като антиприродно допълнение - полиестерът, акрилът и останалите изкуствени влакна не подлежат на преработка.

Тъй че какво по-добро време от това Правителството в UK да инициира намаляване вредното влияние на производството на дрехи върху околната среда вместо да дискутира влиянието на събитие като лондонската седмица на модата като нещо като машина за смяна на сезоните. В няколкото последни дни големи търговци на Острова като M&S, Tesco и Sainsburys обещаха да увеличат продажбата при тях на органични дрехи и такива, произведени по правилата на Fairtrade и да използват повече натурални влакна, които могат да бъдат рециклирани.
Стана ясно, че се очаква и бум на second hand бутиците, които да продават висок клас облекло и рециклирани дрехи, нещо съвсем навременно в тези попритиснати финансово времена. Голямата online търгоска верига Adili също е еко-настроена и анонсира плана си да предложи на клиентите си дрехи, направени от материали с ниска емисия на въглероден диоксид или т.нар. carbon labelling.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.