Следва

От любов към живот(ните)а: Веганство

Бързо отслабване преди отпуската: менюто за една седмица

Пазарувайки преди отпуската, разбираш, че се налага да пропуснеш отдела с бански от две части, защото след седмица заминаваш, а все още не си забравила аромата на всяка изядена бонбонка и пържолка...

Health преди 8 години

Пазарувайки преди отпуската, разбираш, че се налага да пропуснеш отдела с бански от две части, защото след седмица заминаваш, а все още не си забравила аромата на всяка изядена бонбонка и пържолка. Точно затова предлагаме една експресна диета за бързо влизане във форма, съответно и в желания бански, точно седмица преди да яхнем мотора и да потеглим към морето.

Как работи?

Загубата на тегло се случва за сметка на ограничаване на входящата енергия. Има примерно нискокалорично меню за 7 дни, по 1000-1100 ккал на ден. Благодарение на диетата се изразходват натрупаните мастни резерви и отчасти вода. В менюто присъстват много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Всички те са източници на фибри, които ограничават усвояването на мазнините и простите въглехидрати и допринасят за намаляване на теглото.

Три дни от седемте са разтоварващи. При постепенното намаляване на теглото, някои диетолози не препоръчват повече от един разтоварващ ден в седмицата. А най-добре без тях. Но когато говорим за бърза загуба на тегло, за 1 седмица, без тези три разтоварващи дни, резултатите ще бъдат много скромни.

Тази диета не е препоръчителна при заболявания на храносмилателната или ендокринната система. И, най-важното, не трябва да се забравя, че подобна мярка е изключение. В никакъв случай, не можем да се храним така постоянно.

Понеделник
Закуска: Овесена каша с вода, без захар, зелен чай без захар.
Втора закуска: портокал.
Обяд: крем супа с карфиол; салата от пресни зеленчуци, подправена с една чаена лъжичка зехтин; 100 грама постна риба (хек, мерлуза, треска); чай без захар.
Следобедна закуска: кисело мляко 1%; 1 зелена ябълка.
Вечеря: 100 грама извара 1-2%; пресни зеленчуци (домати, пипер, зелени подправки; чай без захар.

Вторник, разтоварващ ден на кефир
През деня, се изпиват 1,5-2 литра 1% кефир, разпределен на 5-6 приема. Разрешен е и неподсладен зелен и билков чай. Пие се също и вода: най-малко 1,5 литра.

Сряда
Закуска: омлет от три белтъка и нискомаслено мляко; салата от листни зеленчуци, чери домати, подправени с една чаена лъжичка растително масло; зелен чай без захар.
Втора закуска: 100 грама плодове.
Обяд: крем супа от тиквички; ризото с морски дарове (с кафяв или червен ориз) или варен ориз от изброените сортове с парче варена постна риба, скариди или морски дарове. Чай без захар.
Следобедна закуска: кисело мляко, неподсладено, натурално; 1 круша.
Вечеря: броколи на пара, подправени с една чаена лъжичка растително масло; риба, запечена във фолио; чай без захар.

Четвъртък, разтоварващ ден на ябълки
През деня се изяждат 1 кг ябълки, разделени на 5 приема. Ябълките могат да бъдат запечени. Разрешен е зелен чай без захар. Пие се също вода, най-малко 1,5 литра.

Петък
Закуска: препечена филийка пълнозърнест хляб с листни зеленчуци и сирене; салата от пресни зеленчуци, подправена с една чаена лъжичка зехтин; чай без захар.
Втора закуска: салата от пресни моркови с 1 супена лъжица кисело мляко; грейпфрут.
Обяд: вегетарианска супа. Картофите могат да бъдат заменени с бял боб. Елда варена - 3 супени лъжици; задушено пиле с билки - 100 грама; чай без захар.
Следобедна закуска: смути с неподсладено кисело мляко и 100 грама плодове.
Вечеря: зелен фасул, задушен с билки; задушени морски дарове с подправки - 60 гр; чай без захар.

Събота, протеиново-зеленчуков разтоварващ ден
През деня се изяждат 1 кг пресни зеленчуци, 300 г варено месо. Може да се използва говеждо месо, бяло пилешко или пуешко месо, разделено на 5 приема. Разрешен е зелен чай без захар. Пие се също и вода, най-малко 1,5 литра.

Неделя
Закуска: 100 грама извара 2% масленост; круша; чай без захар.
Втора закуска: 2 киви.
Обяд: лека зеленчукова супа; 1 среден картоф, сварен с билки; 100 г варена риба; чай без захар.
Следобедна закуска: кефир 1%; 2 кайсии.
Вечеря: задушен спанак с пилешко филе. Спанакът може да бъде заменен със задушени тиквички или броколи; чай без захар.

Излизането от диетата трябва да стане плавно, придържайки се към това меню, увеличавайки постепенно размера на порциите и изключвайки разтоварващите дни.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.