Следва

Най-вкусните ресторанти на София. Cotto - да се почувстваш у дома

От любов към живот(ните)а: Веганство

В нашия месец на здравето подробно го разглеждаме от всичките му аспекти, затова обръщаме голямо внимание на храната като основен фактор за доброто ни състояние...

Health преди 8 години

В нашия месец на здравето подробно го разглеждаме от всичките му аспекти, затова обръщаме голямо внимание на храната като основен фактор за доброто ни състояние. Миналата седмица ви запознахме подробно с вегетарианството, днес на ред е веганството. Тук събираме на едно място всичко, което трябва да знаем за този начин на живот, защото да бъдеш веган определено е по-скоро начин на живот и философия, отколкото хранителен режим.

Веганите освен да не ядат нищо от животински произход, не използват никакви животински продукти в ежедневието си като кожа, вълна, козметика, или продукти, тествани върху животни. Причините някой да стане веган са основно две - от етични съображения и в търсене на по-добро здраве, защото се смята, че диета без животински продукти предпазва от сърдечни и други хронични заболявания.

Разликата между вегетарианец и веган

Веганите, за разлика от вегетарианците, не консумират никакви храни от животински произход, дори мед. Веганството е подразделение на вегетарианството, но въпреки това някои вегани казват, че истинският вегетарианец е веган.

Ето и някои от основните причини все повече хора да се обръщат към тази философия за живота:

От любов към животните

Предотвратяването експлоатацията на животни не е единствената причина някой да стане веган, но за мнозина остава ключов фактор при взимане на решението. Емоционалната привързаност към животните и вярата, че всички чувстващи същества имат право на живот и свобода, а не са тук за наша употреба, се проявяват по един от най-естествените начини - с отказа от животински продукти. По този начин тези хора заемат позиция срещу жестокостта към животните и експлоатацията им под всякаква форма.

За здраве

Все повече хора се обръщат към веганската диета защото благоприятства здравето - повишена енергия, сияйна кожа и това, че запазва организма по-дълго млад, са само част от ползите, които последователите на това хранене твърдят, че то има. Е, вечна младост може да е малко оптимистично, но със сигурност има много научно доказани ползи от този начин на живот, в сравнение със средностатистическата диета на съвременния свят.

Добре планираната диета на растителна основа е богата на протеини, желязо, калций и други важни витамини и минерали. Хубавото е, че храните от растителен произход ни набавят тези важни за тялото вещества, тъй като имат ниско съдържание на наситени мазнини, а са с високо съдържание на фибри и пълни с антиоксиданти, които ни помагат да се справим с някои от най-големите здравни проблеми на съвременния свят като затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и рак.

Статия, публикувана в Food Technology обяснява, че диета на растителна основа минимизира или напълно елиминира генетичната склонност на хората към развитие на хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак.

За околната среда

От рециклирането на нашия битов боклук до колоезденето до работа, всички сме наясно с различните начини да живеем един по-зелен живот. Но, един от най-ефективните начини да намалим въглеродния си отпечатък върху природата е да се откажем от всички животински продукти.

Тук логично идва въпросът: Защо месото и млечните продукти, са толкова лоши за околната среда?

Производството на месо и други животински продукти, представлява сериозна тежест върху околната среда - от водата и необходимостта за изхранване на животните, до превоза и други процеси, свързани с производството на месо. Огромното количество фуражно зърно, необходимо за производството на месо е важен фактор за обезлесяването, загубата на местообитания и изчезването на различни видове. Само в Бразилия, 5,6 милиона акра земя се използват за отглеждане на соя за животните в Европа, вместо да се използват за отглеждане на култури за хората. От друга страна, значително по-ниско количество вода е необходимо за поддържане на веган диета, което прави преминаването към веганството един от най-лесните и най-ефективните начини за намаляване на въздействието ни върху планетата.

За хората

Точно както веганството е устойчив вариант, когато става въпрос за грижа за Земята, то е още по-устойчив вариант в грижата за хората, които я обитават. Една диета, основана само на растителни продукти изисква само една трета от времето, необходимо за поддържане на диета от месо и млечни продукти. С нарастващата глобална несигурност за храна и вода поради безброй екологични и социално-икономически проблеми, никога не е имало по-добро време за такъв по-природосъобразен начин на живот. Избягването на животински продукти е един от най-простите начини човек да заеме позиция срещу неефективни хранителни системи, които засягат непропорционално най-бедните хора по целия свят.

Защо вегетарианството не е достатъчно?

Страданието, причинено от индустрията за млечни продукти и яйца, е по-малко от тежкото положение на животните, отглеждани за тяхното месо. Но, все пак, производството на млечни продукти изисква смъртта на безброй мъжки телета, които не са от полза за млекопроизводителите, както и преждевременна смърт на крави, заклани, защото тяхното мляко намалява. По същия начин, производството на яйца, дори по "етичен" или "свободен начин на отглеждане", включва убийството на "ненужните" мъжки пилета, когато са само на един ден.

Етично месо?

Изкушаващо е да вярваме, че месото, което ядем е етично, че нашите "хранителни животни" са живели пълен и щастлив живот, и че не са изпитвали никаква болка или страх в кланицата. Но тъжната истина е, че всички живи същества (дори и тези, обозначени със "свободен начин на отглеждане" или "органичен") се страхуват от смъртта, точно като нас. Без значение как са третирани във фермата, всички те изпитват същия страх, когато става въпрос за клане.

Да бъдем веган

Значителен брой от веганите смятат, че най-успешният начин да станем веган дългосрочно, е да го направим постепенно. Повечето вегани са вегетарианци първоначално и постепенно правят прехода към веганството.

Някои хора преминават към този начин на живот като използват храни-заместители на месото, чийто вкус и вид малко напомня на животински продукти, а други скачат направо към новия си лайфстаил. Веганите често коментират, че по-голямата част от храната, която консумираме е веган така или иначе, защото, ако се вгледаме в типичната храна, голямата част от нея е на растителна основа.

Потенциални хранителни дефицити

Разбира се, като при всеки хранителен режим, ако не се храним разнообразно има възможност в организма да се получат дефицити на някои важни вещества. Затова е важно да разработим разнообразна диета, която да ни набавя тези елементи или в краен случай да ги поемаме под формата на хранителни добавки.

Ето и хранителните вещества, за които трябва да внимаваме, когато минаваме на веган хранителен режим.

Н-3 полиненаситени мазнини

Диетите, които не включват риба, яйца, или морски зеленчуци (водорасли) обикновено нямат дълговерижни н-3 мастни киселини, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са важни за здравето на сърдечносъдовата система, очите и мозъчната функция.

Витамин D

Според проучване на Оксфорд, веганите имат най-ниския среден прием на витамин D, около една четвърт от средния прием на всеядни.

Желязо

Както и при всеядните и вегетарианците и веганите са застрашени от дефицит на желязо, въпреки че веганите често консумират големи количества храни, богати на витамин С, които значително подобряват абсорбирането на не-хем-желязо.

Витамин В12

В сравнение с лактовегетарианците и всеядните, веганите обикновено имат по-ниски плазмени нива на витамин В12. Това се считана за рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и остеопоротични фрактури на костите, освен това недостигът на витамин B12 може да предизвика неврологични и психиатрични симптоми, които включват атаксия, психози, парестезии, дезориентация, деменция, промени в настроението, двигателни нарушения и проблеми с концентрацията.

Цинк

Често се счита, че веганите са изложени на риск от недостиг на цинк заради фитатите, общ компонент на зърното, семената и бобовите растения, които се свързват с цинка и по този начин намаляват неговата бионаличност. Въпреки това, досега не са добре установени маркери за измерване на цинка в организма, както и не е известно какъв е точно е ефектът от липсата му в организма.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.