Следва

Сорбе с грозде и розмарин

Винаги под ръка - 12 натурални начина да се справим със слънчевите изгаряния

Случвало се е на всеки и вероятно ще се случи отново, вероятно още тази година - без значение колко слънцезащитен крем си мислим, че сме поставили или колко внимателни сме били...

Health преди 8 години

Случвало се е на всеки и вероятно ще се случи отново, вероятно още тази година - без значение колко слънцезащитен крем си мислим, че сме поставили или колко внимателни сме били. Прибираме се след ден на слънце, и познайте какво? Някак, пак сме изгорели.

Всички знаем, че прилагането на обилно количество слънцезащитен крем, носенето на леки дрехи на слоеве и стоенето на сянка, са най-добрите варианти да се предпазим от това болезнено усещане. Но, все пак, признаваме си ние се изкушаваме да постоим на слънце, поне за малко, защото толкова много харесваме този бронзов загар, който обаче понякога ни струва скъпо.

И все пак, ние се зачудихме как да си помогнем когато това се случи. Вместо да бързаме направо към аптеката, си мислим, че можем да заменим кремчетата с някое алтернативно средство, което да ни помогне да се справим с парещата болка. И тук на помощ ни идват естествените продукти, за които добре си знаем, че вършат чудеса и без изненада разбираме, че и в този случай са страхотен първи помощник. А, ето ги и нашите любимци:

Краставица

Има причина да се казва "свеж като краставица". Краставиците имат естествени антиоксиданти и аналгетични свойства, които помагат за облекчаване на симптомите на слънчево изгаряне. За най-добри резултати я пасираме и прилагане директно към кожата.

Прясно мляко

Обичано от много като освежаваща напитка през лятото, тази бяла течност ще облекчи болката и зачервяването при слънчево изгаряне. За най-добри резултати, правим компрес с кърпа, накисната в студено мляко, която да абсорбира топлината от кожата.

Зелен чай

Зеленият чай наистина прави чудеса, популярен заради всички ползи за здравето, той съдържа танинова киселина и теобромин, които помагат за облекчаване на болката и лекуват наранена кожа. Просто запарваме чай както обикновено, оставяме го да изстине и прилагаме под формата на студени компреси с кърпа на засегнатите места.

Овесени ядки

Колкото и странно да изглежда, поставянето на овесена каша върху слънчево изгаряне, е един от най-старите познати средства за лечение. Екстрактът от овес притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката, причинена от слънчево изгаряне. Просто слагаме фино смлени овесени ядки към приятно топла вана и се отпускаме.

Ябълков оцет

Знаете ли, че добавянето на една чаша ябълков оцет към хладка вана помага да се балансира рН при слънчево изгаряне и насърчава оздравяването? Това е така, защото киселината в оцета намалява болката, сърбежа и възпалението и работи като естествен аспирин. Следващият път при изгаряне просто нанасяме малко оцет на засегнатото място за 20 минути за бързо облекчаване на болката.

Картоф

Скромният картоф е станал известен със своите качества на болкоуспокояващо през вековете. Нарязваме няколко картофа на филийки и поставяме или разтриваме нежно върху засегнатата област.

Сода за хляб и царевично нишесте

Тези две неща без съмнение се намират във всеки кухненски шкаф. Царевичното нишесте и содата за хляб са чудесен начин да облекчим слънчево изгаряне. Взимаме си вана с хладка вода за 20 минути с няколко препълнени супени лъжици сода за хляб в нея. Това създава алкална среда, която успокоява кожата. Освен това, за да предотвратим неприятното усещане от чаршафите, леко поръсваме леглото си с нишесте.

Алое вера

Това магическо растение е много популярен антидот при раздразнена кожа. Гелът в листата на алое вера естествено облекчава дискомфорта и овлажнява кожата, благодарение на своите мощни глюконутриенти, които ускоряват заздравяването. За най-добри резултати разрязваме по дължина свежи листа от алое и втриваме в засегнатите области.

Мед

За бързо и сладко облекчение, медът е друг голям домашен лек за изгорена кожа. В действителност, някои предполагат, че работи по-добре от антибиотични кремове при рани, за намаляване на инфекцията и минимизиране на болката. Нанасяме директно върху изгореното от слънцето място и внимаваме да на залепнем някъде!

Хамамелис

Тази билка е вълшебна, когато става дума за кожата. Химикалите, които се съдържат в хамамелис включват танини, които помагат за възстановяването на кожата и се борят срещу бактерии. Намираме това растение често под формата на дестилирана течност, която нанасяме директно към възпалената кожа с помощта на марля за бързо и ефективно освобождаване от слънчевото изгаряне.

Кисело мляко

Чистото, студено кисело мляко може да ни помогне с облекчаването на слънчево изгаряне, благодарение на пробиотиците, съдържащи се в него, които помагат да се възстанови бариерата на кожата. Нанасяме натурално кисело мляко на засегнатата зона за 5 до 10 минути в продължение на три дни.

Лайка

Не само е чудесно природно средство за облекчаване на стреса, но лайката също върши чудеса при слънчево изгаряне! Добавяме няколко капки натурален екстракт в купа с хладка вода и прилагаме с компреси на засегнатите райони или запарваме чай от лайка и си правим компреси. Уверяваме се, че водата е толкова студена, колкото можем да понесем.


Ако изгарянията са на голяма площ, има мехури или подуване, имаме висока температура или ни побиват съдени тръпки и имаме гадене и световъртеж, веднага трябва да потърсим лекар.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.