Следва

Ябълки, кашу, салата

Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица

Днес, съвсем логично, събираме на едно част от всички мъдри мисли, казани по повод тази култура на хранене, изключваща животински продукти от менюто на изповядващия я, в нашата седмична рубрика Love to quote!

Celebrities преди 8 години

В месеца, който посвещаваме на здравето, вече няколко пъти си говорим за вегетарианството, като хранителен режим и като начин на живот избран от много хора, така че днес, съвсем логично, събираме на едно част от всички мъдри мисли, казани по повод тази култура на хранене, изключваща животински продукти от менюто на изповядващия я, в нашата седмична рубрика Love to quote!


БУДА (Шакямуни Сидхарта Гаутама, 623-544 г. пр. Хр.)
- един от най-известните днес религиозни източни реформатори, родоначалник на будистката религия, смятан наред с Хермес, Моисей, Орфей, Питагор, Платон и Христос за един от просветлените учители на човечеството:

“Да станеш вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към нирвана.”



САМОСКИ ПИТАГОР (ок. 580-500 г. пр. Хр.) - един от най-големите гръцки мъдреци. Запознат с египетските и източните учения. Основал т. нар. Питагорова школа. Известен днес най-вече с приноса си към геометрията и математиката. Той е и един от най-известните древни привърженици на вегетарианството. Ето неговата позиция по този въпрос:

“Хора, стига сте се сквернили с храна непозволена. Ние имаме златокласи ниви, сочни плодове, които превиват клоните с тежестта си, лози, зеленчуци - крехки и вкусни. Чистата млечна каша и благоуханният мед също са ви предоставени. Обилно, щедро всички блага ви дава земята - без жестокости, без убийства и без кръв. Само дивите зверове утоляват глада си с живо месо и то не всички. Много от дивите животни се хранят с растения. Само свирепите хищници - лютите тигри, жестоките лъвове, алчните вълци обичат да проливат кръв. Какъв престъпен обичай! Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове? ...
Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича. О, свестете се, не убивайте, недейте, братя! ... Смъртни - смъртните щадете! Хранете се с това, което е позволено и достойно за любящата и чиста душа на човека.”



ЛУЦИЙ АНЕЙ СЕНЕКА (ок. 4 г. пр. Хр. - 65 г. сл. Хр.) - живял в Рим по времето на апостол Павел и станал жертва на Нероновата ненаситна жестокост. Той казва:

“Растителните храни са достатъчна храна за стомаха, в който сега ние натъпкваме скъпи същества.”

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (Leonardo da Vinci, 1452-1519) - знаменит италиански живописец, скулптор, архитект, инженер, изследовател и изобретател:

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”

Граф ЛЕВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЙ (1828-1910) - най-известният руски писател и драматик, мислител. Признат за един от най-великите писатели на всички времена. Създател на религиозно-философско учение (толстоизъм) за непротивене на злото с насилие:

“Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.”



ДЖОРДЖ БЪРНАРД ШОУ (George Bernard Shaw, 1856-1950) - забележителен английски писател от ирландски произход, световноизвестен драматик и публицист:

“Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.”

“Човешките същества са единствените животни, от които аз съм напълно и истински уплашен.”

“Средната продължителност на живота на месоядците е 63 години... Аз съм на прага на 85 и все още работя толкова упорито, колкото мога. Аз съм живял достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единственият недостатък на вегетарианството.”



МАХАТМА ГАНДИ (Махандас Карамчанд Ганди, 1869-1948) - наречен от индийския народ Махатма - “Велика душа”. Сочен като една от най-големите политически фигури на XX век, виден деец на индийското националноосвободително движение, реформатор, хуманист:

“Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”

ДОРИС ДЕЙ - американска киноактриса:

“Да убиеш животно, за да направиш палто, е грях. Това не е било предвидено да е така и ние нямаме право да го вършим. Жената придобива положение, когато отказва да приеме нещо, което е било убито, да бъде сложено върху гърба й. Тогава тя е истински красива.”

More Celebrities

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 13 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.