Следва

Обичта на известните: Миранда Кер и милиардера

Face to face: Теодор Салпаров

Страшно харесваме този 33-годишен ухилен чаровник.

Други преди 8 години

Едва навършил Христовата възраст /роден е на 16 август/, разговаряме с най-усмихнатия, и най-малко плашещо висок мъж /със своите 187 см/ в националния отбор на България по волейбол, който едновременно е и най-готиния либеро в света.

Винаги ухилен, винаги успокояващ, винаги на точното място, и на игрището, и извън него, Теди е красив и секси, пълен с емоция човек, който не се скъпи на думи, винаги верни, на благодарност - към всички, които обича и които в един или друг момент са му помогнали, и обича да казва, че всичко ще се нареди, щом има желание, оптимизъм и работа. Много работа.

Освен сакралната дата за ЧРД на Теодор, за което му пожелаваме здраве и сила, плюс сбъдване на мечтаното, повод за нашата среща е и това, че пред него и момчетата от националния отбор стои нелека професионална задача - добро представяне на Европейското първенство от 9 до 18 октомври, което ще се домакинства едновременно от България и Италия.

Да видим какво ще ни открехне Теди...



V.S. Теди, къде те намираме?
T:
В Парк-хотел Витоша на лагер с националния отбор. След половин час започваме тренировка с момчетата.

V.S. Предстои ви дълга подготовка за Европейско първенство. Успя ли да отдъхнеш?
T:
Тази година се отвори възможност за повече почивка и имах свободен малко повече от месец, който прекарах със семейството си. С жена ми, със сина ми, с брат ми, със сестра ми, не ми се беше случвало отдавна да имам толкова време за всички тях. Презаредих батериите и сега със свежи сили се готвя за Европейското първенство.

V.S. Бойка, съпругата ти, е много щастлива жена. Никога не пропускаш да й благодариш за подкрепата, винаги сте заедно в решенията си, отглеждате страхотен син. Как станаха нещата между вас?
Т:
Станаха изцяло по моя инициатива, което е нормално. Една нейна приятелка - Мария Тодорова, съпруга на Владислав Тодоров - Сарата, който беше волейболист навремето и бивш помощник-треньор на мъжкия национален отбор по времето на Мартин Стоев, когато направихме големите успехи, ми помогна да се срещна с нея. Бях я помолил да я покани на кафе и аз уж случайно да се появя и така полека-лека тръгнаха нещата, докато стигнат до днешния ден, в който се радваме на един прекрасен син и едно прекрасно семейство.

V.S. Трудно ли е когато си далеч от хората, които обичаш, защото занаятът ти налага така? Ти играеш в Русия, и често си далеч от дома.
T:
В професионалния спорт е така и често се налага да жертваш много неща, за да постигаш успехи. Едната от жертвите, които правиш е да се лишиш от вниманието на семейството си. Най-лошото е, че не можеш да виждаш детето ти как израства всеки ден, но пък аз гледам да компенсирам винаги, когато мога и се прибирам в България дори, когато имам само 2-3 свободни дни.

V.S. Какво най-оптимистично намираш в ситуацията с българския спорт, и в частност волейбола, в момента? Известно е, че има много проблеми, но кое е позитивното, къде е надеждата?
T:
Надежда, честно да ви кажа, няма. Нещата стават все по-зле и по-зле. По мое време имаше много спортни училища, сега такива почти няма. Това е жалко за българския спорт, защото той винаги е раждал големи таланти не само във волейбола, а и във всички останали спортове. А относно волейбола не знам... той се крепи на мускули, на ентусиасти, защото определено да си в топ 8 на най-добрите в света и четвърти в Европа не е никак малко, особено с оглед на това на какво ниво е нашето първенство относно финансиране, организация и т.н.

Но нашият спорт е раждал винаги големи имена и ще продължава да ражда. Това се доказа с времето, така че ще има волейбол без значение на какво ниво е българското първенство. Хубаво е, разбира се, да има спонсори, на които федерацията да може да разчита, за да не стане така, че някой ден да няма финансиране и за националния отбор. Тогава наистина ще стане много тежко.

V.S. Предстои Европейското първенство от 9 до 18 октомври, на което сме домакини с Италия. Ти си в отбора, основен състезател на поста либеро. Сънува ли дали ще вземем медал и какъв?
Т:
Не, не съм. Имало е случаи, когато съм сънувал мачовете, но не с някаква яснота дали ще вдигнем купата или не. 

V.S. После, догодина, имаме предвид, следва Олимпиада. Различна ли е емоцията всеки път според характера на състезанието? Световна лига, световно и европейско, олимпиада?
T:
Емоциите на Олимпиадата са малко по-различни от тези на всички други турнири. И то не, защото качеството на игра е по-добро, даже напротив - Европейското и Световното са на доста по-високо ниво и това е, защото на Олимпиадата попадат отбори, които са много по-слаби, просто защото такъв е регламентът, а заради самия мащаб на събитието, заради откриването и закриването, заради срещата с най-големите звезди от световния спорт, всички, които ги гледаш по телевизията първо и с които живееш в едно селище и виждаш всеки ден след това, това е емоция, която не на всеки може да се случи и не се забравя. Затова е толкова вълнуващо да бъдеш част от Олимпийските игри!

V.S. Отивате с отбора за 3 седмици на лагер в Белмекен. Никога не сме били там. Разкажи ни как минават дните в тази прочута спортна високопланинска база?
T:
Те и моите спомени леко са избледнели, защото последно бях там през 2000 година. Тогава с Андрей Жеков и Владимир Николов от сегашните ми съотборници бяхме там, но доколкото разбрах ситуацията в хотела, фитнеса, спортната база е претърпяла много положителна промяна. Което е страхотно, защото много спортисти на световно ниво се подготвят там. Иначе спомените ми са, че беше много натоварено, много изморително и изразходваш силите си докрай, а вечер просто нямаш търпение да си легнеш в леглото.

V.S. Колко важен е приятелският елемент в един отбор? Защо за някои хора казват, че не стават за колективен спорт?
T:
Приятелство не е е възможно да има между всички, най-малкото, защото сме 18 човека и всеки е различен от другия, но, според мен, е изключително важно да има колектив, който наистина е задружен, всеки да уважава другия без, пак казвам, всички да са задължително приятели. Това е различно! 

V.S. А как се разбира, че ставаш за отборна игра? Най-важните качества?
T:
Различни са за всеки, но, според мен, от всичко най-важен е треньорът. Той е този, който прави от група хора отбор. Той трябва да подходи различно, според характерите, към всеки и да убеди 18 човека да му вярват. Това е най-тежката задача - да убедиш големи мъже да те уважават, да си авторитет за тях. Но в крайна сметка, всичко зависи точно от това, всичко зависи от водача. Той гради отбора!

V.S. Ти винаги си усмихнат, очите ти се смеят? Какво те кара, как пъдиш тъгата?
T:
Опитвам се винаги да бъда позитивно настроен към нещата, защото, колкото и да страдаш от нещо и каквито и проблеми да имаш, най-лесно е да се предадеш и да се оставиш по течението, което само прави нещата още по-зле. Смятам, че когато мислиш позитивно, когато вярваш в доброто, полека-лека нещата тръгват нагоре. Всичко идва от главата, защото тя контролира цялото тяло надолу.

V.S. Един ден на Теди, когато не тренира?
Т:
Когато не тренирам, зависи къде съм, гледам да прекарвам времето със сина ми, с приятелите си, да се забавлявам, дори спортувайки. Не волейбол, разбира се, но все пак аз съм спортна натура и имам нужда дори когато си почивам да извършвам някакви активности, дали ще е бийч тенис, футбол или някоя друга игра, няма значение. Така прекарах и последния месец. През деня на плаж и бийч тенис, вечер футбол, а след това вечери с приятели. 

V.S. Видяхме, че обичаш да грилваш. Еднакво хубав си и с престилката на майстор на грила, и с екипа. Разкрий ни обаче тайната на добрия грил? ***
Т:
Страшно много обичам да грилвам, майка ми е от Вършец и там често ни се случва да се събираме и да си правим грил. Според мен, при грилването е като в спорта, ако му се отдадеш, ще станат хубави месата, които си приготвил да направиш. Човек трябва да е всеотдаен към всяко едно нещо, с което се захваща, ако правиш нещо с любов, то гаранция ще стане хубаво. Иначе тайната е в добрата компания, в това да има повече хумор, смях, майтапи и, разбира се, в огромното желание да направиш грила по най-добрия начин. Затова и приех предложението на Лидл да се включа в кампанията им за Грил Майстора - беше много забавно.

V.S. Скоро навърши 33? Какво да ти пожелаем?
Т:
Всеки един човек желае най-вече здраве за него и неговите близки, а аз, разбира се, и повече късмет и спортен шанс, докато съм елитен спортист, защото без шанс в спорта трудно се постигат големи успехи. Пожелавам си също повече барбекю, грил и позитивни емоции с добри приятели.

V.S. Пожелаваме ти го!!!
Т: Много благодаря!

*** Теди е рекламно лице на грил-кампанията на Lidl, в която също много го харесваме. Бихме искали да ни направи и на нас по една вкусна пържолка.



Отделно всеки може да се включи във финалното събитие на кампанията на Лидл "Грил Майстор" - турнир по Спортен грил, да спечели много награди, да хапне вкусно и не на последно място да види Теди Салпаров на живо като част от журито. 

Събитието ще се проведе на 29.08. в Южния парк на поляната от към Гоце Делчев от 15:00 ч. Повече информация може да видите тук: www.lidl.bg/sportgrill

 

More Други