СВЕЩЕНАТА СКУКА - какво е СС и как я борим?

Монотонност, сивота, еднообразие, това, което ние обичаме да наричаме "битовизми" - всичко попада в категорията "скука"...

Монотонност, сивота, еднообразие, това, което обичаме да наричаме "битовизми" - всичко попада в категорията "скука". Ние я нарекохме свещената скука, защото е понятие устойчиво, паразитно и трудно за отстраняване. На надали и невъзможно. Да видим! 

Хората, работещи в екип, много по-малко търсят психологическа помощ. Те са предразположени несравнимо по-малко към депресия и нервност, а стресът понасят много по-добре, отколкото своите колеги "индивидуалисти".

Разбира се, много зависи от ситуацията в самия колектив, но погледнато средностатистически, трудът "рамо до рамо" има благоприятен ефект върху нервната система, служи като своеобразен "протектор". И работата тук е само подробност.

В действителност работата лесно може да се превърне от място за "разтоварване" в място за системно унищожаване на нервите, при наличието на едно важно условие - циклично повторение на производствените процеси, ден след ден. Много е изписано за ужасите, свързани с работата на конвейер, но не всеки знае, че механичното попълване на формуляри или общуването с клиенти на една и съща тема, с нищо не е по-добро от ежедневното затягане на 3567 гайки в продължение на осем часа, с прекъсване само за обяд.

Изглежда че обичайното разтоварване след работа трябва да премахне всички последици от монотонността в офиса или от автоматизираната производствена линия, но на практика не се получава така. Често се прибираме вкъщи, само за да се завъртим в обичайния адски кръговрат, където вчера преминава в утре.

Ако си наясно, че сега сядаш в колата (метрото) и караш по улица "А", след това завиваш по пресечката "B", паркираш в гаража, целуваш жена си, вечеряш, след това отиваш да разходиш кучето или гледаш телевизия - внимавай! Това е нещо опасно.

Скуката се предизвиква от циклично повтарящи се събития. Дори когато лежиш на дивана и гледаш в тавана, защото скучаеш, това също е вид цикъл, просто по-малък по размер "кръг на повторението" (фактически равен на единица). Формулата на възникване на скуката е следната: "Повторение - привикване - скука".

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.